SELİMİYE’DE RESTORASYON BAŞLIYOR

Vakıflar haftasının açılışı Atatürk Anıtı’ndaki törenle yapıldı. Törende konuşan Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneri “Ramazan ayının sonrasında Selimiye Camii’nde restorasyon uygulamasına başlayacağız.” Dedi.

SELİMİYE’DE RESTORASYON BAŞLIYOR

Vakıflar haftasının açılışı Atatürk Anıtı’ndaki törenle yapıldı. Törende konuşan Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneri “Ramazan ayının sonrasında Selimiye Camii’nde restorasyon uygulamasına başlayacağız.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Mayıs 2018 Salı 08:58
SELİMİYE’DE RESTORASYON BAŞLIYOR

Vakıflar haftasının açılışı Atatürk Anıtı’ndaki törenle yapılı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlarken Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneri Atatürk Anıtı’na çelengini sundu.

Törende konuşan Osman Güneri vakıfın, bir iyilik ve merhamet hareketi olduğunu belirterek “Bunun yanında bir medeniyetin inşa ve ihya çabasıdır. Getirisi hayatta iken devam eden ve ölümle de sınırlı olmayan bir uygulamadır. Vakıf hizmetleri ve eserlerine bir göz attığımızda; tarihi süreçte vakıfların, Farabi'nin belirttiği "Faziletli ve Erdemli” şehirler inşa ederek, her dine, ırka, mezhebe mensup insanların birlikte barış ve güven içerisinde yaşatılmasını hedeflediğini görürüz. İşte bu hedefin en isabetli tutturulduğu şehirlerden birinde yaşıyoruz. Ecdat bu güzel şehirde, Edirne'mizde dünyanın şüphesiz en güzellerinden diyebileceğimiz çok sayıda eseri inşa ederek Farabi'nin dediği gibi faziletli ve erdemli şehri oluşturmuştur. Selimiye, Eski Cami, Üç Şerefeli, Alipaşa, Bedesten, Arasta ve daha niceleri bu erdemli şehrin birer önemli öğesi durumunda. Değerli dostlar, Bildiğiniz üzere her yıl Vakıf Haftası farklı bir tema ile kutlanıyor. Bu yılki temamız "Vakıf Kuran Kadınlar”. Osmanlı'dan önceki Emevi, Abbasi, Memluklu, Eyyubî, Selçuklu gibi İslam medeniyetlerinin hâkim olduğu coğrafyada kadınlar tarafindan çok sayıda vakıf kurularak, sağlık, eğitim, dini, sosyal ve kültürel birçok alanda sayısız hizmetler yerine getirilmiştir. Osmanlı coğrafyasında da kadınlar çok sayıda vakıf kurarak, toplum hayatında çok önemli roller üstlenmişlerdir. Bu kapsamda birkaç örnek vermek gerekirse; Kıbrıs Adası'nda kurulan ve vakfiyesi günümüze ulaşan 763 adet vakfın 300 adedi kadınlar tarafından kurulmuştur. İstanbul'da ise kadınlar tarafından kurulan 6175 adet vakıf bulunduğunu belgeler bize göstermektedir. Şemsi Tebirizi'nin o güzel ifadesini hatırlayacak olursak; Kadın bilmeyene 'nefse, bilene 'nefes'tir. İşte kadınlarımızın eli vakıflarımıza da değmiş ve Gezher Nesibe Darüşşifası, Bezmi Alem Valide Sultan Hastanesi gibi onlarca sağlık kurumu, yüzlerce okul, sayısı bine yaklaşan imarethane ve benzeri tesisler imar olunarak halkın eğitim, sağlık, gıda, barınma gibi temel ihtiyaçları yüzlerce yıldır karşılanmış ve halen karşılanmaya devam etmektedir.” Dedi.

40'A YAKIN ESERDE RESTORASYON

 Şu anda Edime ve Kırklareli'nde 40'a yakın eserde restorasyon, onarım ve projelendirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Güneri “ Büyük küçük demeden tüm eserlerimiz üzerinde gerek proje üretimi, gerekse basit veya kapsamlı onarımlar gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra yaklaşık 700 kişiye kuru gıda yardımı yapılmakta, 110 civarında ihtiyaç sahibine muhtaç maaşı verilmekte, ilk-orta-lise ve üniversite düzeyinde yaklaşık 250 öğrencimize burs imkanı sağlanmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak en görünür alanımız yürüttüğümüz restorasyonlardır. Son dönemde Edirne'de ihyası gerçekleştirilip ibadet ve ziyarete açılan, Hasan Sezai Dergahı, Medrese Ali Bey Camii, Büyük Edime Sinagogu, çalışmaları halen devam etmekte olan Saatli Medrese, Enez Fatih Camii, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı, Kırklareli Demirköy Dökümhane Mescidi yaptığımız çalışmalardan sadece bir kaç tanesi' Bu bağlamda; büyükçe bir parantez de Selimiye Camii için açmak istiyorum.” Diye konuştu.

RAMAZAN AYININ SONRASINDA SELİMİYE CAMİİNDE RESTORASYON

Ramazan ayının sonrasında Selimiye Camiinde restorasyon uygulamasına başlayacağız diye konuşmasına devam eden Güneri “Bu konuda çok titiz çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. İlgili bütün işlemler oluşturduğumuz bilim kurulunun görüşleri dikkate alınarak ve Koruma Kurulunun bilgisi dahilinde yürütülmektedir. Şunu da eklemek isterim. Sadece yurdun değil, dünyanın çok çeşitli yerlerinden ziyaretçisi olan, dünya mirası Selimiye'yi, restorasyon sürecinde ziyarete ve ibadete kapatmamız söz konusu değil. Bir taraftan ziyaret veya ibadet edilebilecek, diğer yandan da çalışmalarımız devam edecektir. Değerli katılımcılar, bu vesileyle açılışını icra ettiğimiz vakıf Haftası içerisinde çok sayıda etkinliğimiz olacak. Bir Vakıflar Genel Müdürlüğü projesi olan Masalcı Vâkıf Dede Müzikli Çocuk Tiyatrosu, çeşitli okullar ve vakıf eserlerimizde sergilenecek. Edime Devlet Türk Müziği Topluluğunun katkılarıyla bu akşam ikinci Beyazıt Külliyesi İmarethane Bölümünde Osmanlıdan Cumhuriyete Kadın Bestekar eserlerinin seslendirileceği bir konser verilecek. Hafta boyu çeşitli konferanslarımız, sergilerimiz olacak. Etkinliklerimizin hepsine siz değerli Vakıf dostlarım ve halkımızı bekliyoruz. Sözlerimi sonlandırırken bu seneki temamız olan 'Vakıf Kuran Kadınlar' temasına farklı bir açıdan dikkat çekmek istiyorum. Unutulmamalıdır ki en büyük vakıf kurucusu her birimizin annesidir. Annelerimiz bizleri dünyaya getirirken, bizleri büyütürken, her türlü ihtiyacımızı yüreğini koyarak karşılarken adeta kendisini bizlere vakfetmektedirler. Ne güzel bir rastlantıdır ki bu seneki vakıf haftasının son günü anneler gününe denk gelmektedir. Bu vesile ile bütün annelerimizin ellerinden öpüyor, hayatta olmayanlara da Allah'tan rahmet diliyorum. Yukarıda da ifade ettiğim gibi; Kadın bilmeyene 'nefs, bilene 'nefestir. Vakıf Haftası açılış törenimize katılımınızdan dolayı hepinize birkez daha teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.