SINIR KAPILARINA ‘TEK DURAK’ UYGULAMASI GELİYOR

Edirne’deki esnaflar yıl sonu değerlendirme toplantısında bir araya gelirken, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan gecikmelere değinen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt; “Bildiğiniz gibi Bulgaristan tek durak uyguluyor. Bizim ülkemizde de tek durak şu anda deneniyor ve başarı da alınıyor. Dolayısıyla Edirne’de de 2019’un il çeyreğinde uygulamaya başlar diye düşünüyorum.” Dedi.

SINIR KAPILARINA ‘TEK DURAK’ UYGULAMASI GELİYOR

Edirne’deki esnaflar yıl sonu değerlendirme toplantısında bir araya gelirken, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan gecikmelere değinen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt; “Bildiğiniz gibi Bulgaristan tek durak uyguluyor. Bizim ülkemizde de tek durak şu anda deneniyor ve başarı da alınıyor. Dolayısıyla Edirne’de de 2019’un il çeyreğinde uygulamaya başlar diye düşünüyorum.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Aralık 2018 Salı 07:47
SINIR KAPILARINA ‘TEK DURAK’ UYGULAMASI GELİYOR

Edirne’deki esnaf odaları ve esnaf derneklerinin başkanları Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıyla 2018 yılının ekonomisini ve turizmini değerlendirirken, 2019 yılı için alınması gereken önlemleri görüştüler.

Düzenlenen toplantıya Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Esnaf Ve Sanatkarları Odası Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cingöz, Arasta Çarşısı Dernek Başkanı Adem Bayrak, Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, Edirne Demirciler ve Kaynakçılar Esnaf Odası Başkanı Birol Özbaş, Edirne Pazarcılar Manavlar ve Seyyar Satıcılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Hasır, Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, Edirne Tatlıcı, Büfeci, Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Emin İnağ ve Edirne Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Firet Üstev katıldı.

“KASIM AYINDA 25 BİN TURİST EDİRNE’DE KONAKLAMIŞ”

Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt; “Bu günkü toplantı amacımız Edirne’ye olan komşularımızın ilgisi ve onların memnuniyetini nasıl arttırabiliriz. Neyi daha iyi yaparsak, neyi daha güzel yaparsak gelen misafirleri memnun ederiz bunu konuştuk. Dolayısıyla verimli bir toplantı oldu. Edirne’nin ve gelen misafirlerine önemli sorunlarından bir tanesi şehre olan güveni nasıl arttırabiliriz, şehirde onların huzurunu nasıl arttırabiliriz bunları konuştuk. En önemli konulardan bir tanesi fiyatlardaki etiketlememiz restoranlarla ilgili fiyat tarifesinin olması, sanayilerdeki fiyat tarifelerinin güncel hale getirilmesi, tarifelerimizde ‘TL’nin mutlaka yazılması çünkü arkadaşlarımızın bazıları fiyat etiketi koyuyor 3-5 yazıyor ama ne olduğu belli değil. Bölgede Euro ve Leva sık sık kullanılan para birimleri. Bununla alakalı tabi ki en önemlisi bazı bölgelerimizde taklit ürünler gözükmeye başladı. Bununla ilgili de geçen haftadan bu yana her gün aralıksız Belediye, Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ve Emniyet Müdürlüğü birlikte hareket ederek bu taklit ürünlerle alakalı ciddi bir mücadele başladı ve bunun kökü kuruyana kadar da devam edecek. Müşteri bize çok pahalıya mal olacak. Hepimiz bunun bilincindeyiz. Dolayısıyla bunun takipçisi olacağız. Kasım ayında 25 bin turist Edirne’de konaklamış. Bu çok önemli bir rakam, bunun daha da artmasını istiyoruz.” Dedi.

“TEK DURAK ŞU ANDA DENENİYOR VE BAŞARI DA ALINIYOR”

Sınır kapılarında yaşanan aksamaları ve gelen turistlerin kapılarda beklemesini de değerlendiren Zıpkınkurt, “Geçtiğimiz ay Gümrüklerden sorumlu bakanımız Edirne’deydi. Hem Kapıkule’de yapılan incelemelerde hem de odamızda yapılan toplantıda kendisine durumu anlattık. Pazarkule Gümrük Kapımızın fiziki durumu çok uygun değil. Gümrük kapımızın yenilenmesi gündemde. Projeleri hazırlandı, zemin etütleri yapılıyor. İhale aşamasında. Kasım ayının 29’unda da İpsala Gümrük Kapısı’nın ihalesi yapıldı. Orası da modernize ediliyor. Hamzabeyli malumunuz yüzde 60 oranında modernize ediliyor. Kapıkule zaten modern ancak peronlarda gecikmeler yaşanıyor. Daha fazla peron açılsın mı bunu konuşuyoruz. Bununla ilgili de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tek durak uygulamasıyla ilgili bir çalışması var. Bildiğiniz gibi Bulgaristan tek durak uyguluyor. Tek durakta hem arabanın kaydı yapılıyor, hem de pasaport işlemleri yapılıyor. Oysa bizde arabalar iki üç durak geçiyor ve üç durak da ciddi bir zaman kaybı. Ülkede tek durak şu anda deneniyor ve başarı da alınıyor. Dolayısıyla Edirne’de de 2019’un il çeyreğinde uygulamaya başlar diye düşünüyorum. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.” Dedi.

“EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde açılan Yunanca ve Bulgarca dil kurslarına da ciddi bir talep olduğunu belirten Zıpkınkurt; “Odamız üyesi olsun veya olmasın bütün esnaflarımız kurslarımıza katılabilir. Talep halinde sınıflarımızı arttırabiliriz. Eğitimlerimiz devam ediyor.” Dedi.

“EN UFAK BİR LEKENİN GELMEMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da; “Biz geçen haftadan beri gerçekten esnaf arkadaşlarımızla ve ticaret sanayi odamızla çok güzel çalışmalar yaptık. Beni en çok mutlu eden şey, esnaf arkadaşlarımızın kendilerinin bu işten nasıl rahatsız olduğudur. Çünkü esnaf grubumuz haklı olarak doğru ve güzel işler yapılsın istiyor ve şehrinde burada sürdürülebilir kalıcı bir ekonomik refahın sağlanması isteniyor. Bu anlamda Edirne Belediyesi olarak biz kesinlikle esnaflarımızın yanındayız. Ve gıda denetim birimlerimiz, zabıta birimlerimiz durmadan esnaf arkadaşlarımızı denetliyor ve esnaf arkadaşlarımızla ortak hareket ederek daha iyi hizmet vermelerini sağlıyor. Son zamanlarda bize de çok ciddi şikayetler geliyordu. Özellikle şehrimizin bazı bölgelerinde turistlere yönelik sahte satışlarla ilgili. Edirne esnaflarımız ahilik ilkelerine uyan esnaflarımız.  Edirne esnafına E-en ufak bir lekenin gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Biz Edirne Belediyesi için önce eğitim sonra denetim dedik.

“ARAMIZDA ÇÜRÜK ELMA BARINDIRMAYACAĞIZ”

Esnaflarla birlikte bir karar aldıklarını da anlatan Tanrıkulu; “Dedik ki aramızda çürük elma barındırmayacağız. Biz de  son beş gündür çok ciddi uygulamalar yaptık ve neredeyse sahte ürünlerin tamamını topladık. Gıda tarım müdürlüğü de çok ciddi cezalar kesti. Her zaman çürük elma olacak ama biz kendi içimizde onları zaten barındırmayız.” Dedi.

“EDİRNE’NİN GELECEĞİ TURİZMDE”

Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu da; “Edirne’nin geleceğinin turizmde olduğunu zaten herkesin malumu. Kur farkından dolayı Edirne’ye gelen ziyaretçi sayısı 2017’ye göre çok ciddi oranda arttı. Bu artma konaklamadan müze ziyaretçi sayısına kadar yansıdı. 2017 yılında otellerin doluluk oranı yüzde 15 civarındayken, 2018’in ilk 11 ayı bu oran yüzde 50’ye ulaştı. Geceleme oranı 25 bine ulaştı. Müze ziyaretçi sayılarında da ciddi bir artış var ve bu giderek artıyor. Turizmde esas olan sürdürülebilirliktir. Bu toplantının sürdürülebilirliğe hizmet etmesi açısından, turistleri misafir olarak görme açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Altın yumurtlayan tavuğu kendi elimizle kesmeyelim. Valimizde bu konuda çok hassas. Turizm eğer sürdürülebilir olacaksa, herkes kendi üzerine düşeni yapmalıdır. 2019 yılı için de çalışmalarımız var. Bunları da ilerleyen günlerde açıklayacağız.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.