Sivrisinekler, neden arttı ?

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bu yıl sivrisinek artışında 2 etkenin öne çıktığını belirtti. Nisan yağmurlarının iklim değişikliğiyle haziran ayına çekilmesinin sivrisinek artışına neden olduğunu söyleyen Tanrıkulu, ikinci etkenin ise neredeyse şehrin içine kadar gelen çeltik tarlaları olduğunu ifade etti.

Sivrisinekler, neden arttı ?

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bu yıl sivrisinek artışında 2 etkenin öne çıktığını belirtti. Nisan yağmurlarının iklim değişikliğiyle haziran ayına çekilmesinin sivrisinek artışına neden olduğunu söyleyen Tanrıkulu, ikinci etkenin ise neredeyse şehrin içine kadar gelen çeltik tarlaları olduğunu ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Temmuz 2017 Pazartesi 09:50
Sivrisinekler,  neden arttı ?

    Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, nisan ayında yağması gereken nisan yağmurlarının iklim değişikliğiyle haziran ayına çekilmesinin ciddi su birikintilerine neden olduğunu ve bunun da sivrisinekleri arttırdığını dile getirdi. Tanrıkulu, ikinci önemli nedenin ise kaçak olarak ekilen ve neredeyse şehir içine kadar gelen çeltik tarlaları olduğunu belirtti. 
‘'NİSAN YAĞMURLARININ HAZİRANA ÇEKİLMESİ, SİVRİSİNEĞİ ARTTIRDI''
    Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, nisan yağmurlarının iklim değişikliğiyle birlikte haziran ayına çekilmesinin sivrisinek artışına neden olduğunu söyleyerek; ''Geçen yıl sivrisinekte başarı oranımız yüzde 87'ydi. Bu yıl 2 nedenden ötürü çok ciddi sorunlarımız oldu. Normalde nisan ayında yağması gereken nisan yağmurları haziran ayında yağdı ve çok şiddetli yağdı. Haziran ayında yağan yağmurlarda yıllık metrekareye düşen yağmurun iki buçuk katı kadar düştü. Şimdi böyle bir durumda ne oluyor? Bizim yaptığımız 12 aylık mücadele sıfırlanmış oluyor. Çünkü bu yağmurlarla birlikte çok ciddi su birikintileri oluşuyor. Daha sonra birdenbire ani sıcak artışları oldu. 46 dereceleri gördük. Birinci nedeni bu doğa olaylarının yaşanması. Nisan yağmurlarının iklim değişikliğiyle hazirana çekilmesi. Mesela Buçuktepe'nin altında bir yeşil alan var gezdiğimde vıcık vıcık çamur olduğunu gördüm. İnanılmaz larva buldum. Aslında bu mevsimde larva beklemiyoruz ama bu yağmurlardan dolayı oluşuyor.'' şeklinde konuştu. 
    ''KAÇAK Betxlarge ÇELTİK EKİMİ, SİVRİSİNEĞİ ARTTIRIYOR''
    Tanrıkulu, çeltik ekilen tarlarların şehir merkezine yaklaşmasının sivrisinek artışındaki ikinci önemli etken olduğunu belirterek; '' İkinci neden ise Sarıbayır'ın altına, Kazanova Deresi'nin yanına, Toyota'nın yanına, Açık Cezaevi'nin her tarafına, Tarımsal Araştırma'nın her tarafına yani neredeyse şehrin içine kadar her yere kaçak çeltik ekimi yapılmış olması. Normalde 1934 tarihli Çeltik Kanunu'na göre en son evden bir kilometre uzağa ekilmesi gerekiyor çeltiğin. Fakat kaçak bir çeltik ekimi yapıldığında bunun cezası, dönümü 35 lira. Yani ceza çok düşük olduğundan insanlar yasak olduğunu bile bile ekiyor. Hatta peşin ödüyorlar cezayı. Bununla ilgili biz çok çalışmalar yaptık fakat ne yazık ki bu cezayı arttıramıyoruz kanunen. Ceza yuvarlana yuvarlana böyle olmuş. Bin dönüm çeltik eken birisi 35 bin lira cezayı gidip ödüyor. Ekmeye devam ediyor. Yani sen onu bozamıyorsun, çeltik ekimini engelleyemiyorsun. Bu kaçak çeltik ekimlerinden dolayı da çok ciddi sivrisinek artışı oluyor.'' dedi.
    ''ÇALIŞMALARIMIZ KIŞIN DA DEVAM EDİYOR''
    Tanrıkulu, çalışmaların 12 aylık olduğunu ve kış boyunca da çeşitli bölgelerde çalışıldığını aktararak; ''Bizim çalışmalarımız hem doğaya uygun çalışmalar, hem ekolojik dengeyi bozmayan çalışmalar hem de biyolojik çalışmalar. 12 ay sürer. Kışlık çalışmalar da devam eder. Bütün kanalizasyonlarda, ahırlarda, metruk evlerde vs. kışın sürekli çalışmalar yapılır. 15 tane uygulayıcı ve 6 tane araçla beraber çalışılır.'' ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.