TASMALI: ”EDİRNE BELEDİYESİ'NİN TARİHİ YER GEZİLERİ”     

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın önderliğinde gerçekleşen Çanakkale Savaşı'nın geçtiği, alan gezileri halktan büyük ilgi görüyor. Edirne Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Tasmalı bu gezilere katılan insanların tarihi hakkında bilgi sahibi oldukları söyledi.

TASMALI: ”EDİRNE BELEDİYESİ'NİN TARİHİ YER GEZİLERİ”     

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın önderliğinde gerçekleşen Çanakkale Savaşı'nın geçtiği, alan gezileri halktan büyük ilgi görüyor. Edirne Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Tasmalı bu gezilere katılan insanların tarihi hakkında bilgi sahibi oldukları söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Ağustos 2018 Cumartesi 08:50
TASMALI: ”EDİRNE BELEDİYESİ'NİN TARİHİ YER GEZİLERİ”     

Edirne Muhtarlar Derneği Başkanı ve Şükrüpaşa Mahalle Muhtarı İrfan Tasmalı, Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Çanakkale Savaşlarının geçtiği yerlere mahalle halkına tur düzenlenmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada. Bu turların çok yararlı olduğunu halkın geçmiş tarihi konusunda bilgi sahibi olduğunu  belerterek;” Edirne Belediyemizce organize edilen kültür gezileri yapılmaktadır. Bu geziler genellikle başta Gelibolu yarımadası olmak üzere tarihi  Çanakkale Savaşı'nın geçtiği yerlere yapılıyor” dedi.

TALEPLER DOĞRULTUSUNDA GEZİ YAPILIYOR

Bu gezilerin muhtarlıklara gelen talepler doğrultusunda yapıldığını belirten Tasmalı, “Bu taleplerimizi Edirne Belediyesi Kültür Müdürlüğümüze iletiyoruz. Sağ  olsun Belediye Başkanımız  Recep Gürkan’da   bizlerin bu taleplerini geri çevirmiyor. Bu geziler mahallelerin yoğunluklarına göre, her mahalle için otobüs ve rehber veriliyor. Özellikle kadınlardan oluşan vatandaşlarımızı tarihi yerlere götürüyor. Bu amaçla düzenlenen Çanakkale gezisi de çok anlamlı bir gezi oldu. Bu geziye katılan bayanlarımız  Çanakkale Savaşları'nın geçtiği yerleri ziyaret ettiklerinde  duygulandıklarını  ve mutlu olduklarını bize iletiyorlar. Bu tarihi duyguyu savaş alanlarında yaşananı objektif olarak yetişmiş rehberler sayesinde  öğrenme imkanı buluyor. Bu gezilere katılanlar gitmeyenlere da anlatıyor. Bu da  geçmişini bilmeyen bir insanın geleceği olmayacağını dikkate aldığımızda  bu geziler  çok daha önem taşıyor.  Bu ülkenin hangi koşullarda kazanıldığı  yolunda insanlarımız bilgi sahibi oluyorlar” dedi.

EKONOMİK DURUMU İYİ OLMAYAN ÖĞRENCİLER DE GİTMELİ

Bu tür gezilere katılamayan öğrencilerden ekonomik durumu iyi olmayanların belli zamanlarda böyle tarihi yerleri gezip görmelerinde yarar gördüğünü belirten Tasmalı, “Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimizin bu tarihi yerleri savaş alanlarını gezip görmesi, yetkililerden bilgi alması çocuklarımızı da çok mutlu edecektir. Biz bu görevi sadece belediyemizden değil, Edirne’deki diğer kurum ve kuruluşlarımızdan, odalarımızdan  da  bu tür etkinliklerin yapılmasını  bekliyoruz. Köylerimizde, kooperatifler birlikler Edirne’deki  meslek odalarımız ve işyerlerimiz kendi çalışanlarına ve çevresindeki insanlara  bu tür kültür gezileri düzenlemelerinde sayısız fayda olacaktır.  Böylece, halkımız bu ülkenin hangi şartlarda kurtulduğunu , bu ülkenin değerini çok iyi anlamış olurlar. Bu konuda önderlik eden Belediye Başkanımıza ve emeği geçenlere dernek başkanı ve muhtarlarımız mahalle halkımız adına teşekkür ediyorum.

Benim önerim bu gezilere bir kez giden ikinci kez gitmesin gitmeyenlerin gidip görmeleri sağlansın. Böylece geziler daha yararlı olacaktır. Bu arada bu gezilerde öğrencilere de imkan sağlanması gerektiği inancındayım” diye konuştu

ÇANAKKALENİN TARİHİMİZDE FARKLI BİR YERİ VAR

Bölgeden ve ülke genelinde düzenlene düzenlenen tarihi gezilerde en çok Çanakkale savaşının geçtiği alanların ilgi gördüğünü belirten İrfan Tasmalı, “Bu savaşlar Kurtuluş savaşımızın hazırlık savaşlarındır. İstilacı güçler eğer Çanakkale’yi geçmiş olsalardı, İmparatorluğun Başkenti İstanbul’u ele geçireceklerdi. Çanakkale’de verilen mücadele ile  bu engellendi. Eğer boğazlarımızı işgal etselerdi daha sonra yapılan   Kurtuluş Savaşında  başarı kazanmamız daha  güçleşecekti. Çanakkale Savaşında verdiğimiz 250 bin şehidimiz ile bunu engelledik. Bu savaşta yaşamlarını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.  Onlar hiç bir zaman unutulmadı, unutulmayacaktır. Onlar bizlere bu güzel ülkeyi  emanet etti. Bizler onları hatırlayarak bu toprakların kıymetini bilmeliyiz. Bu savaşlarda şehir olan dedelerimiz var. Buradaki geziye katılan bir komşum, Çanakkale savaşında şehit olan babasının mezarını buldu. Bu savaşlar ülkemizde topyekûn her yaşta insanımızı katıldığı bir savaş oldu. İlimizden lise öğrencileri Çanakkale’ye gidip geri dönmediler, şehit oldular. Bu birlik ruhu daha sonraki İstiklal Savaşımızın kazanılmasını sağladı.  Yine, bu savaşta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk büyük başarı gösterdi. Uyguladığı savaş stratejisiyle yedi düvele karşı savaşı kazanmamızda en büyük etken oldu.  Halkımız bu günleri hatırlayıp ülkesine sahip çıkmalıdır.

Bu topraklar atalarımızın canları, kanlarıyla kazanıldı” diye konuştu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.