TIP BAYRAMI, “HAK MÜCADELESİ” GÖLGESİNDE KUTLANDI

14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Burada konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Bugünün ismi her ne kadar “tıp bayramı” olsa da, hekimlerin bir gün dahi bayram yaşadığını söylemek olası değil. 103 yıl önce emperyalist güçlere karşı mücadele eden bu ülkenin hekimleri, bugün özlük hakları için yine grevde/görevdeler” dedi.

TIP BAYRAMI, “HAK MÜCADELESİ” GÖLGESİNDE KUTLANDI

14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Burada konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Bugünün ismi her ne kadar “tıp bayramı” olsa da, hekimlerin bir gün dahi bayram yaşadığını söylemek olası değil. 103 yıl önce emperyalist güçlere karşı mücadele eden bu ülkenin hekimleri, bugün özlük hakları için yine grevde/görevdeler” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Mart 2022 Salı 06:18
TIP BAYRAMI, “HAK MÜCADELESİ” GÖLGESİNDE KUTLANDI

14 Mart Tıp Bayramı Atatürk Anıtında düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk Anıtında düzenlenen tören, çelenklerin sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. DR. Gürcan Altun, Tıp Bayramı’nın nasıl kutlanmaya başlandığını anlatarak, “1919 yılının Mart ayı, İstanbul İngiliz birlikleri tarafından işgal edilmiş, işgal edilen binalar içerisinde ülkemiz tarihindeki ilk tıp fakültesi olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane de bulunmaktadır. Okullarını kurtarmak için çare arayan Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşları okulun kuruluş yıldönümü olan 14 Mart'ı topluca kutlamaya karar verirler. Okulun iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı asarlar. İşgal kuvvetleri bu duruma müdahale etseler de durduramazlar. Olayın yıldönümü olan 14 Mart, bugünkü Tıp Bayramı'nın nedenini oluşturmaktadır” dedi.

HEKİMLER BİR GÜN BİLE BAYRAM YAŞAMADI

Altun, ismi her ne kadar “tıp bayramı” olsa da, hekimlerin bir gün dahi bayram yaşadığını söylemenin olası olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“14 Mart, 103 yıldır hekimlerin sorunları ile taleplerini dillendirdiği bir mücadele günü. 103 yıl önce emperyalist güçlere karşı mücadele eden bu ülkenin hekimleri, bugün özlük hakları için yine grevde/görevdeler. Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı.

HASTALARIN AYLARCA RANDEVU BEKLEMEDİĞİ, NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK İSTİYORUZ

Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları, Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.

HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara; “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz” diyerek bizi değersizleştirenlere karşı “Hiçbir yere çekip gitmiyoruz! Buradaydık, buradayız, burada kalacağız!” diyoruz.

Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı “Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim” diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde; bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

PANDEMİDE ÇOK SAYIDA HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANIMIZI KAYBETTİK

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.Filiz Akata, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak, “14 Mart Tıp Bayramı her yıl başka bir heyecanla yaşanırken, son iki yıldır bambaşka tarihsel bir önem taşımaktadır. Son iki yılı SARS-CoV-2 virüsüne karşı mücadele ile geçirdik ve pandeminin yükünü en çok sağlık çalışanları taşıdılar. Bu süre zarfında çok sayıda hekim ve sağlık çalışanımızı kaybettik. Bu nedenle 14 Mart, hastalarının yaşamını kurtarmak için can veren meslektaşlarımız başta olmak üzere, mücadelenin her evresinde emek veren sağlık çalışanlarına ithaf edilmeyi bu yıl da hak etmektedir” şeklinde konuştu.

KORUNMAK İÇİN KİŞİSEL KORUNMA KURALLARINA UYALIM

Sağlık Müdür Vekili Dr. Selma Heves Yılmaz bura yaptığı konuşmada, iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla hala mücadele verildiğini söyledi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgının yayılımını engelleyerek, Ülkemizi vatandaşlarımızı korumak için hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız en ön safta mücadele vermektedir. Bu mücadeleyi kendi hayatlarımızdan, sağlığımızdan, sevdiklerimizden ve ailemizden büyük fedakârlıklarda bulunarak, sorumluluk bilinciyle üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz. Bu vazifeyi yerine getirirken canımız pahasına; hekimlerimiz, hemşirelerimiz, ebelerimiz, sağlık memurlarımız, eczacılarımız, güvenlik ve temizlik görevlilerimiz insanımızın yardımına koşuyor, kahramanca mücadelesini veriyoruz. Bu kahramanca mücadelede hayatlarını kaybeden pek çok hekimimiz ve sağlık çalışanlarımız oldu. Bu sürecin en kısa sürede bitmesini temenni ediyor ve halkımızın devam eden bu süreçte kişisel korunma kurallarına uymasını istiyoruz.

EDİRNE’DE SALGIN SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÜRÜTTÜK

Edirne'mizde salgını Bakanlığımız talimatları ve Valiliğimiz koordinasyonunda başarıyla yürüttük. Salgının ilk gününden itibaren filyasyon çalışmalarımız, aşılama hizmetlerimiz, saha aşılamalarımız, hastanelerimizde tedavilerimiz, yoğun bakım hizmetlerimiz, kara hudut sınır kapılarımızda verdiğimiz hizmetlerimiz oldu.

Bu başarını sürecin mimarları hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, emekleri, gayretleri ve fedakarlıkları ile hepimizin. Korona virüs salgınında ülke olarak başından itibaren gösterdiğimiz özverili mücadeleyi hızlı bir şekilde yol alarak, yerli ve milli kendi aşımızı Turkovac 1 üreterek gerçekleştirdik. Koruyucu sağlık hizmetlerimiz, aşılama çalışmalarımız, kronik hastalık takiplerimiz, kanser taramalarımız ile hizmetlerimize hız kazandırarak toplum sağlığımızı korumak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından tören sona erdi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.