TRAKYA USULÜ ‘KEMANE’

Alipaşa Çarşısı esnaflarından Gazanfer Denizeri Ege yöresine ait kabak kemaneden esinlenerek kendi yöremize ait bir kemane yaptı ve adını da ‘Trakya Kemane’ koydu.

TRAKYA USULÜ ‘KEMANE’

Alipaşa Çarşısı esnaflarından Gazanfer Denizeri Ege yöresine ait kabak kemaneden esinlenerek kendi yöremize ait bir kemane yaptı ve adını da ‘Trakya Kemane’ koydu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Eylül 2018 Perşembe 08:54
TRAKYA USULÜ ‘KEMANE’

Tarihi Alipaşa Çarşısı’nda vurmalı, üflemeli, telli enstrümanlar satan Gazanfer Denizeri, Ege yöresine ait olan kabak kemaneden esinlenerek Trakya usulü bir kemane yaptı.  Denizeri, adını Trakya Kemane olarak koyduğu enstrümanın kabak kemaneye göre daha farklı bir ses çıkarttığını ve bu yüzden de kabak kemane çalanlar için iyi bir alternatif olacağını belirtti.

Denizeri, el emeğiyle kendisi ürettiği kemaneyi darbukadan yaptığı ve Trakya bölgesinde de darbuka yaygın olarak çalındığı için, bu aletin adını Trakya Kemane koyduğunu aktardı.

“HEM DEĞİŞİK BİR SES TONU, HEM DE YÜKSEK BİR SES”

Trakya Kemaneyi yaparken değişik bir ses tonu elde etmeyi amaçladığını belirten Denizeri, “Hem değişik bir ses tonu elde etmeyi düşündüm, hem de kabak kemaneye göre daha yüksek bir ses almak istedim. Sonuç olarak da düşündüklerim ortaya çıtı. Hem değişik bir ses tonu, hem de yüksek bir ses elde ettim.”Dedi.

“KABAK KEMANE ÇALANLAR İÇİN GÜZEL BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK”

Trakya kemanenin kabak kemane çalanlar için güzel bir alternatif olacağına da değinen Denizeri, “Kabak kemane çalanlar için güzel bir değişiklik olacak. Kabak kemane çala çala, kabak kemanenin verdiği o normal sesten hayliyle insan sıkılabilir. Değişik bir ses arayabilir. Bunun başka bir versiyonu olsa da, alsak diye düşünebilirler. İşte ben bu vatandaşların düşüncesine bir çözüm buldum.” Diye konuştu.

“USTALAR DA TRAKYA KEMANEYİ GÖRDÜLER VE ONAYLADILAR”

Vatandaşların Trakya Kemaneye olan ilgisinin çok olumlu olduğunu anlatan Denizeri, “İnsanlar Trakya Kemaneyi ilk defa gördükleri için çok değişik, enteresan geliyor ve şaşırıyorlar. Çok iyi kabak kemane çalan ustalar da Trakya Kemaneyi gördüler, beğendiler ve onayladılar.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.