ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ'DE SEMA AYİNİ

Turizm Haftası etkinlikleri devam ederken, 3. Şerefeli Camii avlusundaki Sema Ayini gösterisi büyük ilgi gördü.

ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ'DE SEMA AYİNİ

Turizm Haftası etkinlikleri devam ederken, 3. Şerefeli Camii avlusundaki Sema Ayini gösterisi büyük ilgi gördü.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Nisan 2024 Cuma 00:00
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ'DE SEMA AYİNİ

Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen Sema Ayini gösterisi öncesinde burada bulunan vatandaşlara Osmanlı Şerbeti ikram edildi. "Edirne'nin İnanç Turizm Rotası Tanıtım Etkinliği" adı altında düzenlenen gösteride semazenler tam not aldı.

Semazen gösterisi öncesinde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, sema ayini sunmaktan son derece memnun olduklarını belirterek şöyle dedi:

 "Tarih, kültür, aklı Selim'in, kalbi Selim'in, zevki Selim'in şehirlerin el yazması Edirne'de bugün Üç Şerifeli Camii'nin avlusundayız. 15-22 Nisan 48'ncisini kutladığımız Turizm Haftası'nda bugünkü etkinliğimiz Valimiz Sayın Yunus Sezer'in himayelerinde kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğumuzun değerli semazeni Sebahattin Harma Koordinatörlüğünde çalışmalarına yaklaşık üç ay önce başlayan, Milli Eğitimin kıymetli çocukları Serhat Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, Emel Özgür Subaşay Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğrencilerimizden oluşan sema ekibimiz bugün Üç Şerifeli Camii'nin avlusunda, İkinci Murat'ın banisi Üç Şerifeli'nin avlusunda bir sema ayini hep birlikte hem misafirlerimize hem yerli ve yabancı ziyaretçilerimize hem de şehrimizin kıymetli halkına sema ayinini sunmuş oldular. Kendilerine teşekkür ediyorum.

"TURİZM ELÇİMİZİ KAYBETTİK"

Tabii güne acı bir haberle uyandık. Şehrimizin turizm elçisi, o bizim on binlerce yüz binlerce programımızda şehrimizi tanıtıyordu. Buradan Bahri Dinar abimize de ruhu şad olsun, mevla rahmetiyle muamele eylesin diyorum"

SEMAZEN SANATÇISI HARMA "550 YILLIK MEVLEVİMİZ VAR"

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu semazen sanatçısı Sabahattin Harma" da burada yaptığı konuşmada, "Üç ay önce başladık bu kardeşlerimle beraber sema eğitimine. Sayın Valimizin de destekleriyle, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin de destekleriyle kısmet olursa burada bir 550 yıllık bir mevlevihane var. Sultan ikinci Murat'ın yaptırdığı. Aslında bu çocuklar oraya semazen olarak yetişiyorlar. Çok yüksek kabiliyetli kardeşlerimiz bunların hepsi. Biz bu üç ay boyunca çark atmasını ve meydan etrafında sema etmesini öğrendik. Şimdi bundan sonra artık mevlevi mukabelesi dediğimiz tam bir mevlevi ayini, mevlevi mukabelesini icra edecek şekilde üç ay boyunca çalışmalarımızda devam edeceğiz. Temmuz Ayı gibi kısmet olursa neticelenecek çalışmalar. Üç aydan beridir  Kemal Bey, Sayın Valimiz, Kenan Bey ve okul müdürlerimiz hiçbir şekilde bir dediğimizi iki etmediler. Huzurlarınızda da ben kendilerine teşekkür ederim. Post dedik, postlar alındı, çanta dedik, çantalar alındı. Tüm imkanları bizlere sundular. Hiçbir şekilde bizi üzmüyorlar. Çocuklarımız da kabiliyetli. Elhamdülillah çalışmalarımız da iyi gidiyor. İnşallah kısmet olursa bundan sonra Edirne'nin, Edirne Valiliği'nin, belki de işte burada bir Edirne Devlet Türk Müziği Korosu var, Kültür Bakanlığı'nın. Belki onun altında bir çatı olacak şekilde bir mevlevi heyeti kuruluyor burada. Bu çocuklarımızla beraber de Ramazan'da valiliğin yardımları ile beraber de yurt dışında 3 ülke, 9 program iftar programı ki katılımlar çok yüksekti. 3 tane de Edirne'de olmak üzere bir tanesi Büyük Selimiye İftarıydı. 5000 bekleniyordu ama 6500-7000 kişinin katıldığını söylediler. Çocuklarımızla beraber bu iftar programlarına dahil olduk. Sizlerin huzurunda önce çocuklarıma sonra büyüklerime çok teşekkür ederim" dedi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.