UMURBEY MAHALLESİ, OKULLARINI İSTİYOR

Edirne’nin en eski İlkokullarından biri olan 13 derslikli 167 öğrenci kapasitesi olan Gazi İlkokulu yıkılmasıyla birlikte Umurbey Mahallesindeki öğrencilerin okul çilesi başladı. Umurbey Mahallesi sakinleri, çocuklarının şu anda gittikleri okulların evlerinden uzak olduğunu belirterek, mahallerine okul yapılması istediler. İlkokul olmayan tek mahalle olan Umurbey Mahallesi muhtarı Turhan Özgünden, okulun uzaklığı nedeniyle mahalledeki öğrencilerin okula gitmek istemediğini hatırlattı.

UMURBEY MAHALLESİ, OKULLARINI İSTİYOR

Edirne’nin en eski İlkokullarından biri olan 13 derslikli 167 öğrenci kapasitesi olan Gazi İlkokulu yıkılmasıyla birlikte Umurbey Mahallesindeki öğrencilerin okul çilesi başladı. Umurbey Mahallesi sakinleri, çocuklarının şu anda gittikleri okulların evlerinden uzak olduğunu belirterek, mahallerine okul yapılması istediler. İlkokul olmayan tek mahalle olan Umurbey Mahallesi muhtarı Turhan Özgünden, okulun uzaklığı nedeniyle mahalledeki öğrencilerin okula gitmek istemediğini hatırlattı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Eylül 2021 Perşembe 06:49
UMURBEY MAHALLESİ, OKULLARINI İSTİYOR

Kentte 1964 yılından bu yana eğitim ve öğretim hizmeti sunan Umurbey Mahallesinin tek İlkokulu geçtiğimiz yıl yıkılınca, mahallede hiç ilkokul kalmadı. Bun nedenle bu mahalledeki öğrencilerin kayıtları yakın okullara dağıtıldı. Öğrenci velileri, okulların uzak olduğunu ve bu nedenle çocukların okula gitmek istemediğinden şikayetçi. Muhalle Muhtarı Turhan Özgünden’in iddiasına göre mahallelerindeki ilkokul öğrencilerinin dörtte birinin okula gitmiyor.

Umurbey Mahallesi Muhtarı Turhan Özgünden gazetemize yaptığı açıklamada, mahallelerinin tek ilkokulu olan Gazi İlkokulunun yıkılmasıyla birlikte, okula yeni başlayan ve eğitimine devam eden ilkokul öğrencilerinin büyük sorunlarla karşılaştığını bildirdi. Okula giden öğrencilerin okula uyumlarını sağlayamadığını da dile getiren Özgünden, “Okula yeni başlayan öğrencilerimiz ve devam eden öğrencilerimiz çevre okullara dağıtılması veli ve öğrenciler arasında büyük sorun oldu.Çevre okullarının mahallemize uzaklığından dolayı gidiş gelişlerde ve yemek sorunları oldu.  Çevre okullar, okulumuzun yıkılmasıyla birlikte öğrencileri nakil aldılar. Öğrendiğimiz kadarıyla bu öğrencilerimizin dörtte biri okula gitmiyor” dedi.

YAŞANAN KAVGA, ÖĞRENCİLERİ KORKUTTU

Okullarda güvenlik görevlisi ve temizlik görevlisi sayılarının yetersiz olduğunu da savunan muhtar Özgünden, şunları söyledi:

“Bizim öğrencilerimizi iki okula dağıttılar. Her iki okulda ad temizlik görevlisi eksik. Ayrıac güvenlik görevlisi ize yok. Bir okulumuzda 16 Eylül ve 17 Eylülde bir velinin çıkardığı kavgada çocuklar korkmuş ve bazıları da o günden sonra okula gitmek istememiştir. Gazi okulumuz semt’imizin tek ilk okuluydu yıkılmaması için çok uğraşlar verdik. Bu süreçte Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı okula gelerek bizlerle görüşme yaptı. Okulun yıkılmasının doğuracağı sorunları kendisine anlattık. Alternatifler sunduk, ama hiç birine olumlu yaklaşmadı. Bir semtte ilkokul olmamasını aklım almıyor.

KENAR MAHALLELERE SICAK BAKILMIYOR, ÖNERİLERİMİZ ASKIDA KALDI

Önder Arpacı’yla görüşmemizde Gazi okuluna karşı olan eski askeriye binası şimdi boş durmakta buranın biraz düzenlenip 12 derslik bir ilkokul olarak mahallemizde faaliyet gösterebileceğini ilettiğimde Milli Eğitim Müdürümüz bir cevap vermedi.

Bu arada Yusuf hoca ve Mimar Sinan okullarında da kapasitenin yarı yarıya olduğunu öğrendim. İstenilse Mimar Sinan okulundaki öğrenciler Yusuf hocada birleştirilip Mimar Sinan ilkokulu olarak faaliyete geçebilir. Kısaca istenilirse alternatif çok ama nedense kenar mahallelere karşı sıcak bir yaklaşım yok. Bu sadece okul konusunda değil birçok sorunlarda  söz konusu umursamazlık görmezden gelmeler olduğunu düşünüyorum. Eğitim hayatına ilk kez başlayan bir öğrencinin bu şartlarda okulu sevmesini beklemek mümkün değil. 3 mahalleden oluşan semtimizde okul için 3-4 km gidiyoruz. Sağlık ocağı için aynı park ve oyun alanları için hep başka mahallelere gitmek zorunda kalıyoruz.”

YETKİLİLER, MAHALLEMİZİN YOLUNU BİLMEZ

Mahallelerine Edirne Belediyesi haricinde hiçbir kurumun ziyarete gelmediğini iddia eden muhtar Özgünden, “Yetkililerin bir çoğunun bizim mahalleden haberi yok. buraya gelmeye kalksalar yolu bilmezler. Bu basın açıklamamızla birlikte belki birileri sesimizi duyar” şeklinde konuştu.

Özgünden ayrıca mahalle nüfuslarının geçtiğimiz yıl itibariyle 2 bin 600 olduğunu ve geçen yıl mahallelerinden 99 ilköğretim öğrencisinin yıkılın okullarında eğitim gördüğünü hatırlattı.

VELİLER, DERTLİ

Öğrenci Velisi Elif Işık, 8 yaşında bir çocuğu olduğunu belirterek, “Çocuğum Yusuf Hoca’ya gidiyor. Okulumuzun daha iyi şartlarda burada açılmasını istiyoruz. Sınıf mevcutlarının biraz azaltılmasını istiyoruz. Okulumuzun yeniden yapılmasını istiyoruz. Okula geliş gidişlerde sorun yaşıyoruz. Ayrıca şu anda çocuklarımız kalabalık sınıflarda sıkış tıkış sınıflarda eğitim görüyor” dedi.

ÇOCUKLAR OKULA GİTMİYOR, OKULLARDA SOSYAL MESAFE YOK

Veli Semra Tardu ise iki torununun öğrenim gördüğünü ifade ederek, “Çocuklarımızın okulları yıkıldı, çocuklarımızın psikolojileri yıkıldı. Pandemiden dolayı da çocuklarımız geri kaldı. Okullarda böyle olunca çocuklarımız iyice geri kaldı. Çocuklarımızı kazanmak istiyoruz ama. Kazandırmak istemiyorlar bize çocuklarımızı. Okullar uzak. Çocuklar okula gitmek istemiyor. Zorla götürüyoruz. Biz okulumuzu istiyoruz diyor çocuklar. Öğretmenleri değişti. Çocukların psikolojileri de bozuk. Ben şu anki sınıflarına girdiğimde ben sıkıldı. Sosyal mesafe yok. Sınıfın içinde küçücük bir ara var. Sıralar birbirine yapışık. Ben televizyonda izliyorum. Böyle bir şey görmedim. Sınıfa girdiğimde ben şaşırdım. Bu ne böyle dedim. Mesafe olması gereken okulda sık sık herkes iç içe. Bu böyle olmamalı. Bu işe bir çözüm bulmalılar. Okul uzak. Bazen okula çocuklar tek başına gidiyor. Her an bişey gelebilir çocuklarımızın başına. Okulun yıkılması çok büyük bir problem. Bir an önce bu işe bir çözüm bulunmalı” şeklinde konuştu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.