“ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMELİYİZ!”

Hayvancılık ve süt üretimi bakımından 2019 yılını değerlendiren Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, yem fiyatlarındaki artışların üreticinin belini büktüğünü söyledi. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle 2019 yılında süt üretiminde yüzde 13-14’lere varan düşüş olduğunu belirten Suiçmez, “Her şeye rağmen üretimden vazgeçmemek lazım. 2020 yılından umutluyuz.” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMELİYİZ!”

Hayvancılık ve süt üretimi bakımından 2019 yılını değerlendiren Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, yem fiyatlarındaki artışların üreticinin belini büktüğünü söyledi. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle 2019 yılında süt üretiminde yüzde 13-14’lere varan düşüş olduğunu belirten Suiçmez, “Her şeye rağmen üretimden vazgeçmemek lazım. 2020 yılından umutluyuz.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
06 Ocak 2020 Pazartesi 06:39
“ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMELİYİZ!”

“YEM FİYATLARINA YAPILAN ZAMLARININ İZAHINI BULAMIYORUZ”

Hayvancılık ve süt üretimi açısından 2019 yılını değerlendiren Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “2019 yılında özellikle süt üretiminde kimine göre yüzde 8, bize göre yüzde 13-14 düşüş var. Bunun en büyük nedeni bana göre yem fiyatlarındaki artışlar, ciddi maliyet girdiler. Üretici, yeterli ve düzgün bir beslenme yapamıyor. 25 kilo süt verebilen bir hayvan yeterince beslenemediğinden dolayı 15 litre süt veriyor. Çünkü haksız ve mantıksız şekilde yem fiyatlarına zamlar geliyor. Örneğin; geçtiğimiz hafta çuval başına 6-7 lira gibi bir zam geldi. Bunun izahını bulamıyoruz. Ne zamlandı da tonda 130 liraya varan zam yapıyorsunuz? Mutlaka buna önlem alınmalı. Nasıl önlem alınabilir? Öncelikle tabii biz üreticiler olarak özellikle süt hayvancılığında kaba yeme çok daha fazla önem vermemiz lazım. Kaba yem ihtiyacımızı kendimiz çıkarmanın yollarını bulmalıyız, planlarını yapmalıyız. Bunun yanında maliyeti düşük süt üretimi yapan ülkelere baktığımızda, bunların büyük bir çoğunluğunda meralar kaba yem verimine elverişli hale getirilmiş durumda. Yani bu ülkeler meralarından yıllık 450-500 kilogram kuru ot alırken; biz ancak 20 kilogram alabiliyoruz. Meralarımız atıl durumda. Tabi 2019 yılı içerisinde uzun yıllardır yapılmayan Tarım Şurası yapıldı. Bu çok önemliydi. Şuradan sonra 60 maddelik bir sonuç bildirgesi açıklandı. İnşallah 2020 yılı içerisinde bu açıklanan 60 madde, altları tekrar doldurularak hayata geçirilecek. Bu daha da güzel olacak.” dedi.

“2020’DEN UMUTLUYUZ”

2018 yılındaki ekonomik krizin 2019’un sonlarına doğru etkisini kaybetmeye başladığını söyleyen Suiçmez, “1 yıl önce geçirdiğimiz bir ekonomik kriz vardı. 2019 yılının sonlarına geldikçe, ciddi anlamda bu kriz döneminden çıkıldığı da görülüyor. Bankalardaki faizler istediğimiz seviyeler olmasa bile düşüş gösterdi. 2020’yle ilgili beklentilerimiz; hayvancılıkta teşvik ve desteklerin tekrar gözden geçirilerek revize edilmesini ve zamanında ödenmesini istiyoruz. Malum 2018 yılı buzağı destekleri, 2020’nin Ocak ayında olmamıza rağmen hala ödenmedi. Bu ay içerisinde ödeneceği duyumunu aldık. Üretimden vazgeçmemek lazım. Çok şükür diyoruz. 2020 yılından umutluyuz. Geleceğin en büyük yatırımı gıdadır. Tarım olmadan gıda olmaz.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.