Edirne’nin Merkez ilçesine bağlı Sarayakpınar Köyü’nde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Farklı Toprak İşleme Yöntemleri ve Farklı Ekim Zamanlarının Ayçiçeğinin Verim ve Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında Tarla Günü etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve çok sayıda üretici katıldı. Vali Sezer, proje alanında incelemelerde bulunarak biçerdövere bindi ve ayçiçeği hasadı gerçekleştirdi.
İl Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse, proje ile çiftçilere daha düşük maliyetle kaliteli üretim yolları göstereceklerini belirterek, “Trakya Üniversitesi’nden hocalarımızın katkılarıyla üç yıl sürecek bu çalışmanın sonunda üreticilerimize daha verimli ve ekonomik üretim yöntemleri sunacağız” dedi.
Vali Yunus Sezer ise Edirne’nin Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını vurguladı. Sezer, “Geçen yıl ortalama 130 kilogram verim elde etmiştik. Bu yıl kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde verim 80 kiloya kadar düştü. Ancak genel ortalamanın 100 ile 130 kilo civarında olmasını bekliyoruz. Sulanabilir alanlarda 400 kilograma kadar verim görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarımın stratejik bir alan olduğuna dikkat çeken Sezer, “Çeltiğin yüzde 50’sine yakını Edirne’de üretiliyor. Yağlı tohumlarda dışa bağımlı olmamak için kendi üretimimizi artırmamız gerekiyor. Sulama projeleri tamamlandığında verim daha da artacaktır” şeklinde konuştu.
Vali Sezer ayrıca, Edirne’nin içme suyu ihtiyacına yönelik önemli bir açıklama yaptı. Kayalıköy Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 1’e kadar düşmesi nedeniyle Süloğlu Barajı’nın devreye alınacağını belirten Sezer, “DSİ projeyi tamamladı. Önümüzdeki hafta ihale yapılacak. Belediye de hat yenilemesini tamamlarsa kısa sürede Süloğlu’ndan şehre su verilecek” dedi.
Sezer, Karaağaç’taki kuyuların kapasitesinin artırılması için de çalışmalar sürdüğünü kaydederek, “Kuraklığa karşı hem tarımsal üretimde hem de içme suyunda güvenli çözümler için çalışıyoruz” diyerek vurguladı.
Mert Hamarat




