Kasım ayıyla birlikte Edirne’de hava sıcaklıklarının düşmesi, vatandaşları hastalıklara karşı doğal yöntemlerle korunmaya yöneltti. Balık Pazarı girişinde baharatçı işletmesi bulunan Gökhan Baraz, kış çaylarına olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
Baraz, “Malum, kış geldi çattı. Kasım ayıyla birlikte yağmurlar başladı, havalar soğumaya başladı. Bununla birlikte vatandaşlarımız da kış çaylarına yöneliyor. İçinde papatya, zencefil, zerdeçal, havlucan gibi bitkilerin bulunduğu karışımlar bu dönemde en çok tercih edilen ürünler arasında,” dedi.

Kış çaylarının yalnızca lezzet için değil, aynı zamanda bağışıklığı destekleyici özellikleri nedeniyle tercih edildiğini aktaran Baraz, “İnsanlar artık grip, nezle ve mevsimsel hastalıklarla karşılaşmamak için önlem almaya çalışıyor. Kış çaylarının içinde 30-40 çeşit bitki bulunuyor. Bu karışımlar, bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı bir nebze koruma sağlıyor. Tabii biz teşhis ya da tedavi koymuyoruz, sadece destekleyici ürün sunuyoruz,” dedi.
Vatandaşların son dönemde zencefil, ıhlamur, tarçın, karanfil ve kuşburnu gibi bitkilere de yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Baraz, “Özellikle çocuklu aileler doğal ürünleri tercih ediyor. Bal, limon ve kış çayı üçlüsü bu aylarda en çok satılan ürünlerimizden,” şeklinde konuştu.
Baraz ayrıca, kış çaylarının karıştırılmasında orantının önemli olduğunu, rastgele karışımların beklenen etkiyi göstermeyebileceğini de vurgulayaarak, “Her bitkinin faydası ayrı ama doğru ölçüde karıştırılmalı. Biz müşterilere hem karışık kış çayı hem de kişiye özel bitki çayları hazırlıyoruz.”dedi.
Edirneliler, soğuk günlerde hem ısınmak hem de hastalıklardan korunmak için aktarlara yönelirken, esnaf da talep artışından memnun olduğunu ifade etti.
Mert Hamarat
