“YAYALAR İÇİN 5 ADIMDA GÜVENLİ TRAFİK” KURALI ANLATILDI

Edirne’de “Yayalar için 5 adımda güvenli trafik” uygulaması yapıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp’in de katıldığı etkinlikte, yayalara uyması gereken 5 kural anlatılarak bilgilendirici broşürler verildi.

“YAYALAR İÇİN 5 ADIMDA GÜVENLİ TRAFİK” KURALI ANLATILDI

Edirne’de “Yayalar için 5 adımda güvenli trafik” uygulaması yapıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp’in de katıldığı etkinlikte, yayalara uyması gereken 5 kural anlatılarak bilgilendirici broşürler verildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Mayıs 2022 Pazartesi 06:00
“YAYALAR İÇİN 5 ADIMDA GÜVENLİ TRAFİK” KURALI ANLATILDI

Yayalar için 5 adımda güvenli trafik uygulamasının tanıtım etkinliği düzenlendi. Burada vatandaşlara broşür veren ve uyaran Edirne Valisi Ekrem Canalp, yayaların karşıdan karşıya geçerken cep telefonu kullanmaması gerektiğini diye getirdi.

Vali Canalp, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar ve İl Jandarma Komutanı Albay Abdülkadir Seri ile birlikte “Yayalar için 5 adımda güvenli trafik” tanıtım etkinliği düzenlendi. Selimiye Meydanı önündeki yaya geçidinde düzenlenen etkinlikte Edirne Valisi Canalp’de yayalara bilgilendirici broşür vererek yayaları kurallara uyması konusunda uyardı.

VALİDEN ASKERLERE BADEM EZMESİ

Bu arada yaya geçidinden geçen ve Edirne’de vatani görevini yapan üç gence de yayaların uyması gereken kuralalar hakkında bilgi veren Vali Canalp, gençlerin asker olduğunu öğrenince bu geçlere Edirne’nin ünlü Bademezmesi ve Bademli Kurabiyesi hediye etti. Birlikteki arkadaşlarıyla birlikte Edirne’ye özgü lezzetleri tatmalarını isteyen Vali Canalp, gençlere hayırlı teskereler de diledi.

YAYALAR DA KURALLARA UYMALI

Vali Canalp, gazetecilere yaptığı açıklamada, üç yıl önce trafikte öncelik yayaların mottosuyla yeni bir yaklaşımını benimsendiğini hatırlatarak, “Bu yaklaşım çerçevesinde yayaların yaya geçitlerine adım attıktan sonra taşıtların durması ve önceliğin yayalara verilmesi yönünde bir uygulamaya başladık. Bunun için de geçen sene kırmızıçizgimizi çektik. Bu kırmızıçizgi de yaya önceliğini vurgulayan yaklaşımı bir kez daha toplumumuzun gündemine koyma amaçlıydı. Yayalara trafikte öncelik verirken ayı zamanda yaya güvenliğini de ön planda tutmaya devam etmemiz gerekiyor. Uygulama esnasında bir vatandaşımız ‘ben de Avrupa’da görüyorum. Yaya geçidinde yaya adımını attığı anda trafik duruyor’ dedi. Bu doğrudur Avrupa’da da bu şekilde uygulamalar vardır. Bu sadece yaya geçitlerinde geçerlidir. Bu şekilde belirlenmiş olan yaya geçitlerinde taşıtlar zınk diye durur. Taşıtların da yayaların da bir hukuku var. Herkesin kendi hukukuna mutlaka saygı göstermesi gerekiyor. Türkiye’de de biz önceliği yayalara verirken aynı zamanda dikkat etmemiz gereken başka bir şey daha var. Yayaların da yaya geçidini kullanırken kurallara mutlaka dikkat ederek karşıya geçmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

YAYALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KURALAR

Vali Canalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kaldırımları kullanıyorsak eğer yola inmeden kaldırımda kalmak, yaya yolları nerdeyse onları kullanmaya devam etmemiz gerekiyor. İkinci konu da geceleri yaya geçidini kullanıyorsak siyah giysiler değil, daha fosforik giysiler giymeliyiz. Trafik ışıklarını takip ederek yaya geçitlerini kullanmalıyız. Bir başka konu da yayalarımız bazen yaya geçidinin dışına taşıyorlar. Yaya geçitlerinin dışındaki alanlardan karşıdan karşıya geçme eğilimleri oluyor. Bunlardan vazgeçmeliyiz.

ÇAĞIN HASTALIĞI CEP TELEFONU

Çağımızın hastalığı olan cep telefonu kullanımı da yaya geçidi ve trafikte farklı konulara sebebiyet vermeye başladı. Telefon kullanırken karşıya geçme, ya da telefonla konuşarak araç sürme beraberinde kazaları meydana getirebiliyor. Yayanın karşıdan karşıya geçerken cep telefonu kullanmaması, sürücünün de araç kullanırken telefonla ilgilenmemesi gerekiyor. Cep telefonuna odaklanınca karşıdan karşıya geçen yayayı görmeyebilirsiniz. Bu noktada sürücü trafiğe odaklanacak yayayı görecek, yaya da kendisi de karşıdan karşıya geçmeye odaklanacak. Bunlardan bir zincir kırıldığı zaman trafik güvenliği de her seferinde riske girmiş oluyor. Ortaya çıkan risklerden bazıları da maalesef kaza ile sonuçlanıyor. Bu duyarlılığı arttırmak için trafik görevlilerimiz vatandaşları bilgilendiriyor. Bunların çok faydalı olduğunu görüyoruz. Geçen gün yaptığımız uygulamada arka koltukta oturan 4 yaşındaki bir evladımız emniyet kemeri takıyordu ama nine takmıyordu. Neden 4 yaşındaki evladımız takıyor da yan taraftaki ninemiz takmıyor. Çünkü biz 4 yaşındaki evladımıza farklı şekildeki bilinçlendirme eğitimleriyle ulaşmayı başardık. Ona arka tarafta oturanın da emniyet kemeri takması gerektiğine ilişki bilgiyi verdik. O bu bilinçlenmeye ulaştı. Biz diğer taraftaki 70 yaşındaki ninemize de bunu anlatmamız gerekiyor. Onu da anlattığımız zaman herkesin bu konuda bilinçlendiğini göreceğiz. Bu şekilde bilinçlendirmeleri yaptıkça hep birlikte daha güvenli bir trafiğe ulaşma imkanını elde edeceğiz.”

Polis ve jandarma ekipleri gün boyunca yayalara uygulanın öneminin anlatıldığı broşür dağıttı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.