YAZ AYLARINDA BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adil Yılmaz, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bağırsak enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekerek, korunma yöntemlerini açıkladı.

YAZ AYLARINDA BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adil Yılmaz, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bağırsak enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekerek, korunma yöntemlerini açıkladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Haziran 2024 Pazar 00:00
YAZ AYLARINDA BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adil Yılmaz, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte bağırsak problemlerinin sıkça yaşandığını belirtti.

Yılmaz, “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Yaz ishalleri ve bağırsak enfeksiyonları özellikle çocuklarda daha sık görülmekte. Bu nedenle yaz ayları sağlık açısından oldukça önemli bir dönemdir ” dedi.

Dr. Yılmaz, bağırsak enfeksiyonlarının nedenlerini şöyle açıkladı

Yılmaz, “bağırsak enfeksiyonları, bağırsak florasındaki faydalı bakterilerin sayısının azalması ve zararlı bakterilerin artması sonucu ortaya çıkar. Üç ana etken grubu vardır;Parazitler,Entamoeba histolytica gibi parazitler bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir.Bakteriler: Salmonella, Shigella, Kolera (Vibrio cholerae), E. coli gibi bakteriler enfeksiyonlara yol açar.Virüsler: Rotavirüs, norovirüs gibi virüsler de bağırsak hastalıklarına neden olur.”ifade etti.

Bağırsak enfeksiyonlarının çeşitli belirtiler gösterdiğini belirten Dr. Yılmaz, bu belirtiler arasında ateş, yorgunluk, su kaybı (dehidrasyon), karın ağrısı, baş dönmesi, kas krampları ve uyku hali bulunduğunu ve bu belirtilerin hastayı halsiz ve bitkin düşürebileceğini söyledi.

Dr. Yılmaz, “bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı; Bol Sıvı Tüketimi, Vücudun susuz kalmaması için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir. Elektrolit dengesinin korunması için su, oral rehidrasyon solüsyonları ve elektrolit içeren içecekler tüketilmelidir. Gıda ve İçecek Temizliği, "Yediğimiz ve içtiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında meyve ve sebzeleri iyice yıkamalıyız. Yeşillikleri (marul, roka, tere vb.) en az 15-20 dakika sirkeli suda bekletmek gereklidir. Sokakta satılan veya açıkta bulunan yiyeceklerden kaçınmak da önemlidir. İçme suyu olarak güvenilir kaynaklardan su kullanmak, şehir şebeke suları yeterince klorlanmışsa güvenilirdir. Ambalajlı su kullanımı da bir alternatiftir.El Hijyeni,Ellerinizi sık sık ve doğru bir şekilde yıkamak büyük önem taşır. Toplu taşıma araçları, para gibi sık dokunulan nesnelerden sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız.Çevre Temizliği,Yaşadığınız ve çalıştığınız alanların temizliğine dikkat edin. Ev temizliğinde kullanılan malzemelerin hijyenine özen gösterin.Güneş Çarpmasından Korunma,Özellikle 65 yaş üstü ve kalp hastaları, güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmalıdır. Güneşin etkisinin azaldığı saatlerde dışarı çıkmak daha sağlıklıdır.”şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Adil Yılmaz, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte bağırsak enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Temizlik, hijyen ve yeterli sıvı tüketimi ile bu enfeksiyonlardan korunmanın mümkün olduğunu belirten Yılmaz, sağlıklı bir yaz geçirmek için bu önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.