ZIPKINKURT’TAN ‘GELENEKSEL LEZZET’ ÇAĞRISI!

Edirne’ye mâl olmuş geleneksel lezzetlerin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını söyleyen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. Geleneksel lezzetlerin ustalarına çeşitli kolaylıklar sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Zıpkınkurt, “Edirne’de köfte deyince akla gelen ilk ustalardan biri olan Köfteci Adnan’ın da dükkanını kapatacağını duydum. Daha önce de birçok geleneksel lezzet ustası işi bıraktı ve o lezzetler kayboldu. Bu duruma karşı ne yapabiliriz diye kafa yormalıyız. Edirne geleneksel lezzetlerine büyük katkıları olan ustalara Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Esnaf Odası olarak, Belediye olarak çeşitli kolaylıklar sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

ZIPKINKURT’TAN ‘GELENEKSEL LEZZET’ ÇAĞRISI!

Edirne’ye mâl olmuş geleneksel lezzetlerin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını söyleyen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. Geleneksel lezzetlerin ustalarına çeşitli kolaylıklar sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Zıpkınkurt, “Edirne’de köfte deyince akla gelen ilk ustalardan biri olan Köfteci Adnan’ın da dükkanını kapatacağını duydum. Daha önce de birçok geleneksel lezzet ustası işi bıraktı ve o lezzetler kayboldu. Bu duruma karşı ne yapabiliriz diye kafa yormalıyız. Edirne geleneksel lezzetlerine büyük katkıları olan ustalara Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Esnaf Odası olarak, Belediye olarak çeşitli kolaylıklar sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Ağustos 2020 Çarşamba 09:36
ZIPKINKURT’TAN ‘GELENEKSEL LEZZET’ ÇAĞRISI!

Venezüella’dan ithal edilen peynir gündemi meşgul etmeye devam ederken; Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ithal edilen peynirin az bir miktarda olduğunu ve Edirne gibi geleneksel peynir lezzetleri olan bir kenti çok fazla etkilemeyeceğini düşündüklerini belirtti. Edirne’deki kurum ve kuruluşların da geleneksel lezzetler ve bu işin ustalarına sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Zıpkınkurt, Edirne’ye özgü lezzetlerin gelecek kuşaklara da aktarılması için ustalara çeşitli kolaylıklar sağlanabileceğini ifade etti.

“EDİRNE’Yİ ÇOK FAZLA ETKİLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Venezüella’dan ithal edilen yaklaşık bir tonluk peynir hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Venezüella’dan ithal edilen peynir yaklaşık bir ton. Edirne’yi ya da bölgemizi çok fazla etkileyeceğine inanmıyorum. Çünkü hem rakam olarak az hem de bölgemiz insanları Edirne’nin geleneksel tatlarına alışkın insanlar. Ülkemize Fransa’dan, İtalya’dan, Hollanda’dan da peynir geliyor ama hiçbiri Edirne’nin beyaz peyniri gibi olamaz. Dolayısıyla bizi çok rahatsız edeceğini tahmin etmiyorum. Yeter ki bizim üreticilerimiz geleneksel lezzetlerini bize sunmaya devam etsin; biz de bunlardan istifa edelim. Edirne’de geleneksel lezzetlere sahip çıkmamız lazım.” dedi.

“GELENEKSEL LEZZETLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Edirne’deki geleneksel lezzetlere ve bu işin ustalarına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Zıpkınkurt, “Edirne peyniri hem bize hem de Dünyaya bir armağan aslında. Bu lezzetleri bölgemizde kolayca bulabiliyoruz da yiyebiliyoruz da. Bunun gibi Edirne’ye mal olmuş, marka olmuş lezzetler var ama kaybetmişiz; mesela Esatlar Börek. Dün esnafları ziyaret ettiğimde Edirne’de köfte deyince akla gelen ilk ustalardan biri olan Köfteci Adnan’ın da dükkanını kapatacağını duydum. Bizler bu durumda ne yapabiliriz diye kafa yormamız gerekiyor. Belki Edirne geleneksel lezzetlerine büyük katkıları olan ustalara yönelik Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Esnaf Odası olarak, Belediye olarak esnaflara ucuz dükkan kiralayabiliriz. Tabi Edirne Belediyesi’nin de Esnaf Odasının da, bizlerinde bu işe sahip çıkması gerekir. Belediye’nin imkanları var, kendi mülkleri var. Bu nedenle en büyük görev belediyeye düşüyor. Çok cüzi bir kira ile bu ustaların işlerine devam etmesi sağlanabilir. Köfteci Adana Usta, Ciğerci Kazım Usta, Börekçi Esatlar işte bu lezzetler yavaş yavaş yok olmaya başlıyor. Bu durum Edirne’nin geleneksel lezzetlerinin gelecek nesillere aktarılmasına engel olabilir. Bugüne kadar yetişmiş çıraklar, kalfalar, meşhur köfteciler meşhur ciğerciler bu ustaların yanından çıktılar. Dolayısıyla onlar da yeni eleman yetiştirecek, yeni çırak yetiştirecek ki elimizde olan yerel lezzetleri gelecek kuşaklara aktarabilelim. Bizim bu işlere sahip çıkmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.