GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Gıda Mühendisleri Odası Edirne Şubesi'nden yapılan açıklamada art arda gelen zehirlenmelerle ilgili dikkat çekici bilgiler verildi ve "Gıda zehirlenmeleri kader değildir" denildi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Kadir Süzme, son haftalarda artan gıda zehirlenmelerine dikkat çekerek kapsamlı bir açıklama yaptı. Süzme, Kasım ayının ilk üç haftasında Türkiye genelinde 750’den fazla vatandaşın gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurduğunu hatırlatarak, yaşanan tablonun gıda güvenliği açısından alarm verdiğini söyledi.

Basına yansıyan vakalarda; Samsun, Karabük, Kayseri, Rize, Bursa, Trabzon, İstanbul Şişli, Gümüşhane, Adıyaman, Sakarya, Gaziantep ve Kocaeli’de öğrencilerden işçilere, mahkumlardan mültecilere kadar çok sayıda kişinin toplu zehirlenmeler yaşadığına dikkat çekti.

Süzme, bu olayların ortak noktasının gıda güvenliği kurallarına uyulmaması olduğunu belirterek, özellikle toplu yemek tüketiminin yapıldığı alanlarda düşük kaliteli ürün kullanımı, hijyen eksiklikleri, soğuk-sıcak zincirin bozulması, yetersiz personel eğitimi ve yanlış üretim koşullarının ciddi sağlık riskleri doğurduğunu ifade etti.

Açıklamada, yerel yönetimlerin izinsiz sokak satıcılarını engellemesi gerektiği belirtilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı’na da etkin ve yeterli denetim çağrısı yapıldı. Denetim sayılarının artmasına rağmen denetçilerin yetersizliği nedeniyle etkinliğin düştüğü belirtilen açıklamada, denetim ekiplerindeki gıda mühendisi sayısının acilen artırılması gerektiği kaydedildi.

"GIDA GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ZORUNLU HALE GELMELİ"

Hazır gıda sunan işletmelerde iş yeri sahipleri ve çalışanlara zorunlu, belgeli gıda güvenliği eğitimi verilmesi gerektiğini vurgulayan Süzme, bu eğitimlerin sınavlı şekilde yapılmasını ve belgesi olmayan işletmecilerin işyeri açamamasını önerdi. Bu süreçte ilgili meslek odalarının aktif rol alması gerektiği belirtildi.

Küçük işletmelerin teknik denetimden uzak çalıştığına dikkat çeken açıklamada, gıda güvenliği için yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sisteminin kurulması gerektiği belirterek, "Milli Eğitim, Savunma, Turizm, Gençlik Spor, Adalet Bakanlıkları ve üniversiteler gibi toplu tüketimin yoğun olduğu kurumlarda gıda mühendisi istihdamı zorunlu hale getirilmeli, böylece iç denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir" denildi.

Süzme, gıda alanındaki ihlallerin tekrar etmesinin en büyük nedenlerinden birinin yaptırımların caydırıcı olmaması olduğunu söyledi. Uygunsuzluk tespit edilen firmaların isim değiştirerek yeniden faaliyete devam etmesini engellemek için Gıda İhtisas Mahkemelerinin kurulması çağrısında bulundu.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler