Gerçek sorunları saptırıp, güncel olmayan bir konuda halkın dikkatini çekme taktiği için “cambaza bak” taktiği uygulanır.Genellikle siyasiler, özellikle iktidarda olan partiler seçim zamanlarında veya halkın tepkisini çekecek sorunlarda bu taktik uygulanır.

Böyle zamanlarda bir bakarsınız hiç akla,hayale gelmeyen,gerçekle ilgisi olmayan  bir konu halka müjde olarak sunulur.Geçmiş yılları hatırlayanlar bilir. Seçim zamanlarında veya halkın ekonomik sıkıntıya düştüğü zaman bir bakarsınız ,ülkemizin  bir bölgesinde ihtiyacımızı karşılayacak oranda bir  petrol  rezervi, veya  bir başka maden kaynağı  müjdesi gündeme gelir.

Medyanın da bu konuyu anında gündeme taşıması ile halkın kendi sorunları ile ilgilenmesi unutturulup gider.

Çok uzağa gitmeye gerek yok. Geçtiğimiz seçimde de  bu tür asılsız müjdelere tanık olduk.

Halkımız yöneticilerin “Cambaza bak” oyununa geldiği sürece siyasilerin bu taktiği devam edecek.

----------------

24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI

Her yıl 24 Temmuz günü basında sansürün kaldırılışın yıldönümü kutlanır.Bu yıl 115.yıldönümünü kutladık.

Bu gün geldiğinde bilinen hamasi nutuklar atılır,basının hakları bir kez daha gündem olur.

Bugün “basın hürdür hiçbir sansür uygulaması yoktur” demek inandırıcı olamaz.

Bu konuda mağdur olan ülkelerin başında yer almak ,Türkiye gibi bir asırlık demokrasi deneyimi olan bir ülkeye yakışmıyor.

Özellikle ulusal basının yapısı ,tek yanlı haberlerin basının büyük bölümünde geçerli olduğu ,basın mensuplarının  mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklandığı bir zamanda nasıl basın bayramı,basından sansürün kaldırılış yıldönümü Bayram olarak kutlanabilir?

Bu kısıtlamalardan en çok mahalli basın etkileniyor.

Ekonomik zorluklar, girdi fiyatlarının aşırı artışı sonucu ülkemizde ve bölgemizde onlarca mahalli basın kapanmak zorunda kaldı. Bunun sonucu basın mensuplarımız işsizler ordusuna katıldı.

Bu açmazda basın mensup temsilcilerinin de suçu olduğunu kabul etmek gerekir.

Diğer meslek temsilcilerinin yöneticilerinde olduğu gibi basın mensupları da bugün haklarını elde etme konusunda  savunmasız durumdadır.

Belli zamanlarda basın mensup temsilcilerinin klişeleşmiş basın açıklamaları bu soruna çözüm olmadı ve olamaz.

Basın mensuplarının, bırakınız sendikalaşmasını, sayıları her gün artan cemiyetleri de özellikle mahalli basının sorunlarına sahip çıkmada yeterli olmuyor. 24 Temmuz basının üzerindeki sansürün kaldırılması   bayramı ancak ülkemizde basının haklarına sahip, olacağı bu haklara tümüyle  elde ettiği zaman kutlanabilir.Gerisi laf-ı güzaf.

   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.