Siyasilerin Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarını televizyonlarda ve basında yer alan sözlerini dinledikçe  yaşı ilerlemiş olanlar bir yana   çocuklar dahi bu seviyesiz, birbirini suçlayan konuşmalardan   nefret eder hale geldi.

Televizyonlarda siyasilerin konuşmaları geldiğinde çocuklar “Televizyonu kapatın anne yine birbiri ile kavga edecekler” diye uyarıda bulunuyorlar.Çocuklar bu uyarılarında haklı değil mi.?

Kahvehanelerde,sokakta dahi söylenmesi sakıncalı olacak,utanç verici  sözlerin toplumun gözbebeği,  kendi oyları ile seçip gönderdikleri insanların söylemesi küçük çocukları dahi  huzursuz duruma getirmişse  o gelecek kuşaklarımız için çok olumsuz bir örnek oluşturmaz mı?.Bunlara bir de onların uzantıları halk arasındaki  meraklıları ve destekçileri  katılınca halk arasında kutuplaşma iyice derinleşiyor.

Halk da “Büyüklerimiz,seçtiklerimiz  böyle yapıyor ,ben neden yapmayayım “ derse haklı olmaz mı?

Bu imamla  cemaat  benzeri bir örnek değil midir?

Onun için topluma örnek oluşturması gereken bu halk temsilcilerinin  kitle örgüt önderlerinin haltken alması gereken çok  ders var.

Bu tür onur kırıcı, birbirini suçlayıcı konuşmalara halkımız  hiçbir zaman itibar etmiyor.

Bugüne kadar dostça yaşayan halkımız  arasında bu sözler hiçbir zaman hoş karşılanmaz,  hatta söyleyenler ayıplanır.

Siyasilerin bu konuşmaları yaptığı zaman  siyasileri  tarafsız olarak değerlendiren  halkın  arasına   girildiği zaman bu durum hakkında  neleri söylediklerini dinlemiş olsalar  yaptıklarından pişmanlık duyarlar.

Medeni ölçüler içinde bir eleştiriyi yapmak için Türkçemizde daha saygın sözler vardı.

Yaşları ilerlemiş olanlar bilirler.Daha önceki yılarda  politikacılar ve  parti liderleri eleştirilerini daha saygılı  üslupla yaparlardı.

O konuşmaları  halkı bu kadar rencide etmez,germez toplumu ,kutuplaştırmazdı.

Bugün halkımız  eğer siyasileri  örnek  alarak aralarında aynı üslubu kullanmaları halinde toplum arasında kavga eksik olmaz.

Özellikle insanların böyle sıkıntılı günlerinde siyasilerin konuşmalarını daha özenle yapmaları daha doğru olmaz mı?   

Siyasilerimiz bu üsluplarıyla topluma kötü örnek olmuyorlar mı?Bu çirkin söylemlerin halk arasında yaygın hale gelmesi onları  huzursuz etmiyor  mu?

-----------

 TOPLUMSAL SORUNLARI ARTIRABİLİR

Siyasilerin birbirini amansızca suçlamaları toplumu geriyor, toplumsal olayları da körüklüyor.

Onları örnek alan bazı sorumsuz kişilerin yarattığı  konuşmalara   her gün  televizyonlarda ve basın organlarında  tanık oluyoruz.

Halkımız,  bir yanda can ve geçim  derdi ile uğraşırken diğer yandan siyasilerin birbiri ile dalaşmalarını görmek istemiyor.   

---------------

FIKRA

KARNIM ÇOK AÇ

Karnı acıkınca bir aşevine giren Bektaşi’ye  garson sormuş:

“Ne emredersiniz baba”

Bektaşi azametle:

“ Yemeklerden ne var evlat” diye sormuş.

Garson yemek isimlerini birbiri ardına saymaya başlamış:

“Fırında kapama, fırında ciğer,fırında etli patates,fırında salçalı köfte,fırında etli bamya…”

Garson yemekleri sayarken erenlerin ağzı sulanıyor, fakat garsonun “fırında” sözü onu çileden çıkmıyormuş.

Garson yemek listesini saymasını bitirince ortadan ayrılmış.  Bektaşi karnı iyice acıktığı için canı sıkılmış, burnundan solur duruma gelmiş.

Üzgün bir durumda olduğu yerden kalkmış.

Aşevinden çıkarken garsona:

“ Hay Allah kahretsin” demiş bütün yemekler fırında ben çok acıktım daha fazla bekleyemem”demiş.

-------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

İLK SABUN EDREMİT’TA YAPILDI

On beşinci yüzyılda kullanılıp yapılmaya başlayıncaya kadar,ülkede sabun  niyetine doğal soda sabunotu, sütkökü, acıağaç, hardemtaze, tavşankulağı, hintkestanesi, kaşıkotu, mayankökü, mersinyağı, şimşirotu, gökkuşağı toprağı, seni seven yaprak tohumu, gülbahçe  ve kil kullandılar.

Ülkede belgelere göre ilk sabunculuk, Edremit ve dolaylarında gelişti. Türkiye’de kalıp halinde sabun  yapımı başlangıcının kesinlikle 1300 yılları olduğu söylenir.

Ülkemizde sabun yapımında en gelişmiş yerler, Ayvalık, Edremit, İzmir, Burhaniye, Gemlik, Mersin, Kilis ve Gaziantep’tir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.