Daha önceki yıllara baktığımızda eğitimin köylerde yaygınlaşmasını sağlayan halkın aydınlanmasına öncülük yapan çağdaşlaşma yuvası  köy okulları binaları şimdi harabe halinde.

Bakıyoruz okulların duvarları  yıkılmış. Köylerin eski   örnek  görüntüleri yok olmuş.  Okul Bahçecindeki Atatürk büstleri kaldırılmış bunları gördükçe öğrencilik yıllarımı hatırlıyorum.köy Enstitüsü mezunu,  bugün rahmetli olan öğretmenimiz Şaban Patır, okulun bahçesini  öğrencilerle birlikte park gibi yapılmasını sağlamıştı.

Tüm imkansızlıklara rağmen okul ve çevresi pırıl pırıldı,bahçesinde  çevresi çiçeklerle kaplı Atatürk büstü vardı.Ulasal Bayram günlerinde veliler de  kutlama törenlerine  katılırdı.Öğretmenimiz ve öğrenciler yaptığı konuşmalarında Türkiye Cumhuriyetini önemini vurgular ona sahip çıkılmamsı ifade edilirdi.

İstiklal Marşı okunmasında veliler de saygı duruşunda bulunurdu.

O zamanda veli,öğretmen,öğrenci  birlikteliği  güveni sağlanıyordu.Beş sınıfı okutan öğretmenimiz çok sayıda öğrencinin  okuluna devam ederek başarılı olmasını sağlamıştı.Bugün eğitimde  başarılı olmasını sağlayan o dönemde mezun olan  emektar eğitimcilerimizdir.

Köy Enstitülerimiz yok olduğu gibi öğretmen yetiştirmede örnek oluşturan öğretmen yetiştirilen okullarımız da  yok oldu.

Daha sonraları yok edilme sırası  köy okullarına geldi .Öğrencilerin azlığı gerekçe gösterilerek köylerdeki eğitimin taşıma sistemi ile yapılması kararlaştırıldı. En az nüfuslu da olsa her köye bir imam atayan  yöneticiler köylerde okulların devamına engel oldular.Taşımaya harcanan para ile köy okullarının devamı sağlanamaz mıydı?

Şimdi köylerimizde öğretmen yok. Devleti temsil eden en yetkili kişinin öğretmenin  olmaması  ülke yöneticilerini rahatsız etmiyor mu? Köylerimizde İstiklal Marşı okunmuyor. Bazı köylerimizde bayrağımızı sadece muhtarlık binalarında görüyoruz.Öğretmenlerimiz halkın her konuyu danıştığı birçok sorunu çözdüğü  önder insanlardı.

Köylerimiz şimdi bu denli önemli eğitim görevlisinden mahrum kaldı

Köylerdeki harabe halindeki okullara baktıkça  eski öğrencicik yıllarımı hatırlıyor ve imkansızlıkla  geçen o günleri özlüyorum Köylerdeki okulların kapatılmaması gerektiğini  köylülerimiz her ortamda dile getiriyor ve “okulsuz köy olur mu?” diye sitem ediyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.