Bir süredir onarımları devam ederek tamamlanan tarihi eserlerimizden  Hasan Sezai Dergahı, Büyük Sinagog ve  Tabya’ların onarım çalışmaları sona erdi. Bu üç tarihi eserimizin açılışları da 2015 yılında yapılan törenler ile gerçekleştirilmişti.

Bu üç tarihi eserimizin  Edirne'mizin turizmine büyük bir ekonomik katkı sağlayacağı inkar edilemeyecek bir gerçek. Hele başta Hasan Sezai Hazretleri Dergahını ziyaret için yurdumuzun dört bir tarafından gelen vatandaşlar ile, Avrupa’da yaşayan soydaşlarımızın Edirne’ye kadar gelerek, gerçekleştirdikleri Dergah ziyaretleri göz önüne alınırsa, bu tarihi eserlerimizin onarımlarının yapılmasının ne kadar isabetli ve yerinde bir karar olduğu da anlaşılıyor.

SAAT KULESİ DE EDİRNE İÇİN AYNI ÖNEMİ TAŞIYOR

Diğer taraftan, Edirne'mizi süsleyen, Edirne'mize büyük bir turistik değer kazandıran diğer bir tarihi eserimiz olan, Saat Kulemiz de, boyu bir hayli kısalmış olmasına rağmen, şirin Edirne'mize şimdi 10-15 metre kadar yükseklikten bakarak, Edirne’ye Edirnelilere, yetkililere ve kendisine yeniden hayat verecek, bu konu ile ilgili üst makam yetkililere sesleniyor ve yapıcı ellerini en kısa zamanda kendisine uzatmasını, yalvarır yakarır şekilde bekliyor.

Bilindiği üzere emekli eski Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin’in adeta çırpınırcasına yaptığı yoğun çalışmalar sonunda onarılabilmesi için  Saat Kulemizin Turizm Bakanlığı envanterine devri sağlanmıştı. Yapılan açıklamalar sonunda ise, Saat Kulemizin 3 aşamada onarılması sözü, zamanın Anıtlar Yüksek Kurulu Genel Müdürü  Abdullah Bey tarafından kendisini ziyaret eden Sayın Şahin’e verilmişti.

Kulenin onarım işinin ilk aşamada çevre düzenlemesi yapılacak, ikinci aşamada ise Kule’yi taşıyacak olan temel taşlarının bulunduğu burç ki; Burcun yapılan statik ölçümlerinde, bu bölümün zayıf olduğu ve üzerine yüklenecek tonlarca ağırlıktaki kesme taş ve tuğlaları taşıyamayacağı gerçeği ortaya çıkmıştı.

Saat Kulesinin onarımının gerçekleştirileceği 3.cü bölümünde, tamamen yıkılmış olan üst katlarının 3-4.cü kat ve saatlerinin bulunduğu bölümler olacak.

Ancak, Saat Kulemizin onarımının artık yıllarca bekletilmeyip, en geç bu yılın sonunda başlatılması gerekiyor. Çünkü Saat Kulemiz 1953 yılında Edirne’de meydana gelen büyük bir zelzele sonrasında büyük hasar görmüş ve o tarihten bu güne kadar aradan kocaman bir 65 yıl geçmiş bunuyor.

Bu nedenle  Sayın Turizm Bakanımıza bu köşemden seslenmek istiyorum:

Sayın Bakanım;  Gelin yapıcı ellerinizi  Edirne Saat Kulemize de uzatın. 200 yıldan fazla bir tarihi geçmişi bulunan Kulemizi  Edirne'mize, Edirnelilere yeniden kazandırın. Onarım gerçekleşirse Edirneliler sizlere minnettar kalacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.