Bugüne kadar defalarca gündeme getirdim. Köylülerin sesini duyurmaya çalıştım . Etkili olmadı. Şairin dediği gibi:

Orada bir köy var uzakta.

O köy bizim köyümüzdür.

Gitmesek de gelmesek de .

O köy bizim köyümüzdür.

Uzunköprü ilçemizin Malkara köyleri sınırındaki  Harmanlı,Çavuşlu,Süleymaniye  köyleri  tam bu satırlarda  belirtilen köyleri andırıyor. Bu köylerin merasından linyit kömürü çıkarılıyor.

Uzun yıllardan bu yana ilin ve çevresinin yakacağını karşılayan,  en yaygın linyit yatakları burada.

köylerdeki merada maden  almak için açılan çukurlar  yasa gereği tekrar eski duruma getirilmesi zorunlu olduğu halde bu yasaya uyan yok.

Kazılan toprak ve çukurlar olduğu gibi bırakılmış. Köylerin merası savaş alanına  dönmüş durumda. Çukurlar köyün yerleşim alanına gelip dayanmış.Köylülerin hayvanlarını otlattığı mera yok olmuş.Su kaynakları kurumuş..Madenlerin kazı alanlarının bir bölümü ise orman alanı.Oraları da tahribattan kurtulamamış.bu konuda yapılan şikayetler karşılık bulamamış.

-----------------

DERELERDEN HAYVANLAR SU İÇEMİYOR

Maden sahiplerinin kömürleri yıkaması sırasında  kullandıkları ilaçlı ve kirli sular köylüleri hayvanlarını suladığı derelere akıyor.Hayvanlar bu sudan içemiyor.Bu nedenle köylerde hayvancılığın daha da zora girdiğini belirten köylüler

”Meramızı,otlak alanlarımızı yok ettiler kimsenin sesi çıkmadı.Köyde gençlerin futbol oynadığı saha dahi yok edildi.Meramız  çukur içinde, .hayvanlarımız bu çukurlara düşüp  telef oluyor.

İlimizin hiçbir yerinde böyle mera tahribatı yok:Bu konuyu yetkililerin yanında çevre derneklerine de ilettik ilgilenen olmadı.Şehir merkezlerinde çevre sorunlarına  duyarlı olanlar  bir gün köyümüze gelip çevrenin nasıl katledildiğini görsünler..Biz meramızdan maden çıkarılmasına karşı değiliz .Maden sahipleri işleri bittikten sonra kazdıkları çukurlar  kapatmaları gerektiğini unutmasınlar.Açılan çukurlar sonucu verimli topraklar da yok oluyor.Yeterli oranda tarlamız yok .O nedenle köylülerimiz geçinmeleri için hayvancılık yapıyor.bu şartlarda onu da yapamayacaklar.Bu duruma yetkililerin el atmasını bekliyoruz. Eğer bu  sağlanamazsa şikayetimizi daha üst kurumlara ileteceğiz” diye şikayetlerini dile getirdiler.

-------------------

FIKRA

YAVAŞLA

Temel otobanda gaza basmış son sürat yoda gidiyormuş.Bakmış yolun çevresinde bir tabela:

“Yavaşla 80 Km”

Temel aracın hızını o anda 80 kilometreye indirir.

Biraz sora bir tabela daha:

“Yavaşla 60 Km”

Temek aracını hızını  bu kez de 60 kilometreye indirmiş.

Merakla yolda giderken bir bakmış yolda bir tabela daha:

  ”>Yavaşla 40 Km”

“Yolda çalışma var” diyerek hızını 40 kilometreye düşürmüş.

Bir süre yol aldıktan sonra yolda bir tabela daha:

 “Yavaşla 15 Km”

Bakmış yolun karşı şeridinden giden araçlar son sürat gidiyor.

Bu durum karşısında temel meraktan çatlayacak..Oflayıp puflayıp düşük hızla yol aldıktan sonar yolda yeni bir tabela daha:

“Yavaşlaya hoş geldiniz.Nüfus .2500 “  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.