Her yıl 10- 16 mayıs tarihleri arasında ülkemizde Engelliler Haftası olarak  kutlanır.Hafta süresince gerek kamu gerekse engelli derneklerince engelli vatandaşlarımızın sorunlarını kapsayan etkinlikler yapılır.

  Engellilerin   bugüne kadar el atılmayan meselelerinin çözümü yolları aranır.

Ülkemizde son yıllarda engelli vatandaşlarımız için başarılı hizmetler yapıldı. Engelliler için yollarda düzenlemeye gidildi.

 Görme sorunu bulunan engelliler için yollarda yapılan  düzenleme   yeterli değil.Sadece ana yollarda yerine  bütün sokaklarda apartmanlarda engelliler dikkate alınmalı.

  Onların apartmanlara giriş  için  yapılardaki düzenlemeler  zorunlu hale gelmeli.Ulaşım araçlarına binmeleri kolaylaşmalı.  

   Engellilere sağlıklı vatandaşların yaklaşımı, onlara saygılı davranılması  konusu okullardan başlayıp tüm halka benimsetilmeli.

  Yapılan yardımlar ihtiyaca göre yapılmalı. Bu yardımlar onları teşhir edecek şekilde değil gizli yapılmalı.

  Örneğin engelli vatandaşlarımıza yapılan  sandalyelerden vatandaşlarımız   sadece  yakınlarının yardımı ile yararlanıyor.Onlardan  daha ziyade sabit olarak ,oturulacak yer olarak kullanıyorlar.Onların yerine birkaç yardımsever b,ir araya gelip  yek başına kullanabilecekleri akülü engelli araçları ve bu araçların çok pahalı olan aküleri alınmalı.

   Parklardan sağlıklı insanlarımız gibi engelliler de yararlanmalı.Buralarda sağlıklı insanlarımız  engellilere acıyarak değil sevgi ile yaklaşmalı.

-----------------

HER  BİRİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

İnsanların engelli olması ya doğuştan ya da daha sonra bir hastalık veya kaza sonucu oluşur.

  Bugün sağlıklı olan bir insan bir süre sonra engelli duruma gelebileceğini unutmayalım.

   Engellilere acıyarak yaklaşma  yerine sevgi  ve hürmetle yaklaşmalıyız.Engellilere  sevgi ile yaklaştığınızda bakışlarından size ne kadar  dostça baktığını görürsünüz.

  Aileler  evlatlarına engellilere sevgi ,ile yaklaşılmasını öğretmeli. Unutmayalım ki medeni olarak gelişe ülkelerin çağdaşlığı engellilere yaklaşımı onların sorunlarının çözümüne katkı düzeyleri ile ölçülür.

   Ülkemizde son yıllarda engellilerin sorunlarının çözümü,onların da sağlıklı insanlar kadar yaşam hakkı olduğu konusunda  yeterli olmasa da epey mesafe alındı.

  Bu hizmetler  daha da yaygınlaşmalı Özellikle onların konutlara giriş çıkışları kolaylaşmalı.Keşan ilçemizde olduğu gibi engelliler için yapılan tören yerine girmeleri,

yürümeleri   engelli olmamalı .Onların araçlarına giriş yolu sağlanmalı. İlimizde engelli dernekleri var.Bunlar güçleri oranında engellilere yardım yapıyor.

  Bu konuyu istismar edip onların sırtından gelir sağlanmasının önüne geçilmeli.Engelliler için  ve onların da katılacağı kültürel etkinlikler yapılmalı,yararlanacağı kitaplar sağlanmalı.Kütüphanelere giriş çıkışları sağlanmalı.İş imkanı getirilmeli.

  Engellere yönelik sorunları daha da sıralayabiliriz.Bunların sadece bir hafta  süresince değil yılın her günü,saatinde gündemde olmalı,Basında , yapılan toplantılarda engelliler  yer bulmalı.Unutmayalım ki engelli vatandaşlarımızın en az sağlıklı insanlar kadar mutlu ve huzurlu yaşamaya hakkı vardır.

  Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarındaki engelleri ne kadar azalırsa o kadar medeni ve çağdaş ülke oluruz.

     Bu duygularla engelli vatandaşlarımızın Engelli Haftasını kutlarım.Sorunların kısa zamanda çözüme kavuşmalarını dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.