Kentimizin Yıldırım semtimizde  yüksek tepede bulunan tarihi Hıdırlık semtindeki Hıdırlık Tabyalarında bulunan müzeyi her vatandaşımızın gezip görmesi  tarihi konusunda  ibret alması gereken bir yer.

Balkan savaşında Bulgarlara karşı Edirne direnişinin simgesi olan eserlerin sergilendiği bu müzeyi ziyaret edenler atalarımızın ne güçlükler içinde bu ülkenin kurtulmasını sağladığını görüp ibret almalı.

Balkan Savaşında düşmana karşı büyük direnç gösterilen mekan olan Hıdırlık Tabyaları müzesi restore edilerek halkın hizmetine açıkdı.

Müzede 12 adet topçu odası 120 metrelik tünel ve dehliz odası bulunuyor.

Osmanlı devletinin son döneminde Balkanlar üzerinden gelen düşman ordularının direniş görmeden İstanbul’a kadar gitmesini engellemek için Edirne’de  savunma hattı olarak Tabyalar inşa edildi.

Bu tabyalardan Edirne’de en büyüğü Hıdırlık Tabyası olmak üzere 24 tabya  yapıldı.

Hıdırlık Tabya 1886-1888 yılları arasında  inşa edildi.Bu  Tabya Balkan savunmasında önemli bir karargah merkezi olarak görev üstlendi.

Bu tabyanın Edirne müdafii Şükrü Paşanın karargahı olarak biliniyor Tabyanın direnişe karşı sağlam bir yapısı var.

Yapı kompleksi olarak nizamiye , koğuş binası, topçu  odaları, ,topçu bataryaları ve avludan oluşuyor.

Restorasyon sırasında tabyanın faal dönemini yansıtan materyallerin sergilenmesi yapılıyor. Top tüfek askeri kıyafetler diğer tarihi eserleri müzede görmeniz  mümkün.

Şükrü Paşa komutasındaki ordu ile  Bulgarlara  karşı büyük direniş  gösterildi.

Müzede ayrıca tarih boyunca Edirne tarihi,  resim ve yazılarla   sunuluyor.

Topçu ateşi  sesleri altında gezilen müzeden etkilenmemek mümkün değil.Bize bu yurdu bağışlayanların ne güçlük yaşadığını  hatırlatmak açısından müzeye ziyaret etmek  önemli.

Müzeyi gezdiğinizde o dönemi yaşar gibi oluyorsunuz.

Müzeyi Edirne halkından çok başka illerden gelen vatandaşların ziyaret etmesi çok ilginç.

Gençler arasında yaptığım :”Hıdırlık Tabya müzesi nerede, bu müzeyi ziyaret ettiniz mi ?” sorusunu yönelttiğimde gençler arasında ziyaret edenleri yok denecek kadar az olması çok  düşündürücü.

Edirne tarihinde önemli bir yeri olan, atalarımızın acı anıları ile dolu Balkan Savaşlarını simgeleyen bu müzeye her Edirne  vatandaşı ziyaret etmeli.

Tabya çok güzel bir tarzda restore edilip ziyarete açılmış.Emeği geçenleri kutlamak gerekir.

Bu müzenin Edirne halkı ile ilgisi ,bir döneme damga vurması nedeniyle halkımızın geçmiş tarihi hakkında bilgi edinmesi için çok önemli bir yer oluşturuyor.

-------------

FIKRA

BU TOP SESLERİ DE NEDİR?

Yıllar önce bir Anadolu insanımız İstanbul’a geldiğinin ilk günü Yunan Kralı da Türkiye’yi ziyaret ediyor.

Haydarpaşa Garında trenden inip iskeleye doğru yürüdüğü anda gök gürültüsünü andıran bir top sesi ile irkilir.Çevresindekilere sorar:

“Bu gürültü nedir hemşerim?” der.

Sorduğu vatandaş: “Yunan kralı gelmiş” der.

“Ya demek öyle” diyen köylü yoluna devam eden köylü  bir süre sonra  daha şiddetli top sesi duymuş.

Yanındaki vatandaşlar” korkma dayı yine Yunan Başbakanı için top atıldı”

Köylü:

“Allah Allah’ der:’Demek ki birinci atışta tutturamadılar” der

.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.