Türklerin Rumeli’ye geçişinde ilk kurulan yerleşim alanının bugün Uzunköprü ilçemizin bulunduğu yerde, Cisr-i Ergene adıyla 1427  yılında  kurulduğunu tarihimiz yazıyor.Bu kadim şehrimize bugün yeterli ilginin gösteriliğini söyleyemeyiz.

Ergene üzerinde kurulan tarihi  taş köprü.Dünyada en uzun köprüleri arasında ikinci sırada yer alıyor.Yine köprü başında  Hürriyet Çeşmesi denilen yerdeki anıtın  dört cephesinde  Hürriyet Adalet,Müsavat,Uhuvvet yazılar 1908 yılında ilan edilen 2.  Meşrutiyet  anısına dikilen İttihat Terakki iktidarınca slogan haline gelen  yazılarını görürsünüz.

--------------------------------------

ERGENE KİRLİLİĞİ UNUTULDU

Tüm Trakya ‘ ya bereket saçan içilecek su kıvamında akıp giden Ergene bugün simsiyah akıyor.İçinde canlıların yaşaması mümkün değil.Bölgeye bir Nil Nehri kadar faydalı olan bir nehir siyasilerin İstanbul’un sanayi kurumlarını Trakya’ya taşıması sonucu kirlendi.  Buralardan nehre bırakılan atıklarla mikrop yuvasına dönüştü.Bölgemize yapılabilecek en büyük kötülük yapıldı.Kirliliğin giderilmesi konusunda yarım asırdan bu yana çok söz verildi.Bunlar bir türlü gerçekleşmedi.Bu kirli sular en çok Uzunköprü’yü etkiliyor.Kirliğin giderilmesi için bundan önceki Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen çok çaba harcadı.Sonuç alınamadı.Nehir kirli suları ile akmaya bugün de devam ediyor.Bunu yanında sanayi kuruluşlarımızca yer altı sularımız da kirletiliyor.Gerekli önlemler alınmaz ,böyle giderse mümbit toprakların bulunduğu Trakya çöl haline dönüşürse şaşırmamak lazım.Bu kirlilik  en büyük zararı bölge üreticilerine veriyor.Çiftçiler ürünlerini satmakta zorluk çekiyor.

------------------------

UZUNKÖPRÜ HALKI İLÇESİNE SAHİP ÇIKAR

.Bir tüccarın belirttiği gibi, her gün akşam saatleri geldiğinde Edirne vergilerinin çoğu işyerleri vergi dairelerinin bulunduğu başka illere giderken.Başka illerde bulunup vergi dairesi Uzunköprü  işyeri sahibi  vatandaşların vergileri ise Uzunköprü’ye gelir.Bu halkın ilçesini ne kadar sevdiğini gösteriyor.Bu vergilerin o bölgeye hizmet olarak dönmesine  inancın göstergesidir:Edirne’de ise  İşletme sahipleri bu ilde  olmasına karşın vergi daireleri başka illerde bulunan işletmeler çoğunlukta.Böylece Edirne’de  ödene  vergiler o illerin hanesine yazılıyor. Kendi paramızla o illerin kalkınmasına  katkı yapıyoruz.Çok yazık..

-------------

EN ESKİ TİCARET VE SANAYİ ODASI

Uzunköprü’deki Ticaret ve Sanayi Odası bölgenin en eski  kuruluşu. Yine Ticaret   Borsası da en faal borsası.Trakya’da tarımı en modern şeklide  yapan Uzunköprü çiftçileridir.Sulamada gerekli destek sağlanmadığı için bu imkanları daha iyi olan Keşan kalkınmada  Uzunköprü’yü  geçti. Bunda  bölge siyasilerinin büyük etkisi oldu.Böylece daha önce Uzunköprü’den az olan Keşan nüfusu  Uzunköprü’yü geride bıraktı. Uzunköprü’nün çalışkan ve fedakar insanları devletten daha çok ilgi bekliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.