Romanların inanışlarına göre Kakava, Mısır ve Ön Asya kökenli bir inanç olarak kabul edilir. İlkbaharı karşılamak için yapılan eğlencelerden biri olan Kakava Şenlikleri ve Hıdrellez Kutlamaları her yıl Mayıs ayının 5. ve 6. günlerinde düzenlenmektedir. Edirne Belediyesi tarafından organize edilen etkilik son yıllarda daha etkin ve beğeni toplayan etkiliklerle yaşanıyor.

İlkbaharı karşılamak için yapılan eğlencelerden biri olan Kakava Şenlikleri ve Hıdrellez Kutlamalarının ertesi gün herkes sabahın erken saatlerinde kalkıp nehir kenarına gider. Ellerinde su kaplarıyla yüzlerini yıkarlar. Bir rivayete göre nehirde yaşadığı ifade edilen Babafingo’yu bulmak için de Tunca nehrine girip arama yapılır.Genç kızlar gelinlik veya en yeni elbiselerini giyerek Saray içinde söğüt dallarıyla yürüyüş yaparlar.Şafak vaktinde koparılan söğüt dalları kapılara asılır. Akşamdan hazırlanan niyet çömleklerinin başlarına toplanıp maniler ve gerçekleşmesi dileğiyle niyetler söylenir.Edirne gibi tarih kokan bir şehrin örf ve adetler yönünden de çok zengin bir şehir olduğunu biliyoruz.Birçok soy ve kavimden geldiğimiz için de örf ve adetlerimiz de sayılamayacak kadar fazla.Bunlar elbette en büyük zenginliklerimizdir.

Trakya da yoğunluk teşkil eden Roman vatandaşlarımızın bir geleneği olan Kakava Edirne başta olmak üzere birçok ilçemizde vazgeçilmek eğlencelerinden bir olmuştur bir vazgeçilmezi olmuştur.Edirne'de coşkunun sevincin ve eğlencenin doyasıya yaşandığı günler oluyor..Kakava ve Hıdrellezi birbirinden ayırd etmek gerekir.Bildiğim kadarıyla ayni şeyler değildir çünkü.Kakava Roman vatandaşların Cengiz Han tarafından öldürtülen krallarının nehirden çıkacağına inanarak yaptıkları şenlikler ve etkinlikler olarak anılır.Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır.Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır.

Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Meriç İlçemiz de Mayıs ayının İlk Pazar günü Nasuhbey ve Umurca Köyleri arasında bulunan ve Karababa  isimli bir yatırında bulunduğu koruda eğlenceler düzenlenir. Çocukluk yıllarımızın en önemli eğlencelerinde ve önemli günlerinde biriydi Dallık.Çocukluk yıllarımda Küçükdoğanca Mahallesinden Fettah Abimizin Öküz arabası ile giderdik.Motorlu araç sayısı yok denecek kadar az olduğu için Öküz arabalarının bu tür ulaşımda da önemi çok fazlaydı.Gün boyu yenir içilir kurbanlar kesilir eğlenilir ve akşam arabalar sıra sıra Meriç’e dönüş yapılır.Tabiiki İki ay sonra Büyük Altıağaç Köyünde yapılan Mayaların hayalleri kurularak.Çünkü çok küçük bir ilçe olan Meriç ilçesinin en önemli eğlence etkinlikleri bunlardı..

Geçmişte Gogo yani Acı çeşme mezarlığı yolu üzerinde kutlanan Kakava şenlikleri daha sonra Belediye'nin sahiplenmesi ve her türlü desteği vermesiyle çok düzenli ve disiplinli bir hale geldi şu anda.

Her türlü harcamayı yapan Belediye Sarayiçi etkinliklerine ilave olarak şehrin birkaç yerinde daha Kakava ateşi yakılması geleneğini uygulayarak Sarayiçi’ne kadar gelemeyen vatandaşlar içinde kolaylık sağladı.Kakava şenliklerinin Edirne de meydana getirdiği konuk izdihamını bu yılda yaşayacağız sanırım.Çünkü Otellerde ve restoranlardaki rezervasyon sayısında iki yıl aradan sonra yine eski günlerine döndüğü ifade ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Edirne Belediyesi ve Başkan Recep Gürkan’ın bu önemli etkinliğe yakışır bir hazırlık yaptığını okuyorum. Hayırlı olsun diyelim ve Kakavamızın hatasız ve kusursuz bir şekilde kutlanmasını temenni edelim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.