Edirne'nin bir zamanlar en modern, plan üzeri evlerin yapıldığı semt olan Kaleiçinin bugünkü bazı evlerin harabe halindeki görüntüsü dahi turistlerce beton yığın semtlerden daha daha çok ilgi çekiyor. Bugüne kadar sürekli yozlaştırılmak istense de mahallenin bugünkü görüntüsüyle dahi imar planı kurbanı çarpık yapılaşma olan Edirne'nin diğer mahallelerinden daha çok turistlerin ilgisini çekiyor. Kentimize gelen turistler beton yığını görmek istemiyor. Bu tür yapıların en güzeli kendi ülkelerinde var. Edirne'ye gelen misafirler ayakta kalan tarihi eserlerimizin yanında ihma edilmiş olsa da Kaleiçinin sanat harikası cumcalı ahşap evlerinin uzun süre doğa koşullarına direnen ahşap binaları da ilgi ile izliyor. Kentimizin turizm merkezi olabilecek bir mahalleyi kendi elimizle yok ediyoruz. Hiç olmazsa elde kalanları korumamız mümkün değil mi?

Eskişehir gibi bazı iller tarihi dokuyu çok iyi korumuş. Bugün Eskişehir'de Odumpazarı ile Safranbolu tarihi evleriyle en çok ziyaret edilen yerler. Bizim de böyle imkanımız vardı. Bu imkanı heba ettik. Diğer tarihi eserlerimiz ile birlikte Kaleiçinin güzelliklerini korumuş olsaydık. Edirne'ye gelen turist sayısı bugünkünden çok daha fazla olurdu. Henüz tüm imkanlar yok olmuş sayılmaz. Olanları korumak ve yıkılmaya yüz tutulanlar restore etmemiz dahi yeterli olacak. Onu dahi beceremiyoruz. Göz göre göre tarihi değerlerimiz hiç bir güzelliği olmayan beton yığını yapılara feda ediliyor.

Kaleiçinin sokaklarını gezdiğimizde tarihi evler arasında çirkinlik abidesi beton evlerini görünce bu çirkinliği onaylayanların Edirne'ye ne büyük zarar verdiğini görürsünüz.

------------------

HARABE EVLER SARILMALI

Kaleiçi semtinde harabe durumdaki evlerin enkazları mekrop yuvasına dönmüş durumda. Çöplük gibi kullanılıyor. Bazıları ise akşamcılsrın mekanı olmuş. Buralarda çocuklar oynuyor. Aileler yakınından geçmeye çekiniyor. Bu çirkinliklerin çevresi sarılarak oralara giriş çıkışlar engellenmesi ve çevreden geçenlerin bu çirkinliği görmemesi sağlanmalı.

Yetkililer kıymetli vakitlerinden zaman ayırıp. günden güne yok olan Kaleiçinin tümüyle yok olmasını engellemek için nelerin yapabileceği konusunda da kafa yormalı. Unutmayalım ki, Edirne tarihi güzellikleri ile kıymetlidir. Gerisi hikaye..

----------------

YOLUN İKİ YANINA PARK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ.

Kaleiçi'nde minibüslerin gidiş geliş yolları ve aradaki sokakların iki yanı araçlara otopark olarak kullanılıyor. İkisinin ortasından araçlar güçlükle geçiyor. Bu yolların iki yanında araçların park etmemesi, hiç olmazsa bir yönünün araç parkı olarak kullanılması sağlanmalı. Buralarda işi gereği aracını park etmek zorunda kalanlar gün boyu buraları otopark gibi kullanan araç sahipleri yüzünden köşe bucak aracına park yeri aramak zorunda kalıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.