Edirne’yi taçlandıran, geçmişten geleceğe ışık tutan Edirne Kent Müzesi, I. Murat’ın Edirne’yi fethinin 656. yıldönümü olan 5 Mayıs 2017 günü kapılarını ziyarete açtığında Hafızağa Konağının önünü dolduran çok sayıdaki Edirne'li gibi bende büyük bir mutluluk yaşamış ve ilimizin en önemli eksiğinin sonlanmış olmasından dolayı sevinç yaşamıştım.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan açılışta yaptığı konuşmasına;“Bu müzede I. Murat Hüdavendigârı; İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’i; Edirne’de 21 Aralık 1930’da 4 gece kalan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatıyoruz” diyerek başlamıştı.

Edirne'deki müze sayısını yirmiye çıkarmak hayali olduğunu kaydeden Başkan Gürkan;"Kent Müzesini anaç bir müze kabul ederek ardından Kırkpınar Müzesini,Göç Müzesini ve Saray Mutfağı Müzesini hayata geçirmeliyiz" demişti.

“Tarihi Değerleri ile Yaşayan ve Yaşatılan Edirne” isimli projenin kabulü ile Kalkınma Ajansından Hibe alarak ortaya çıkarılan ve iki yıl önce açılışı yapılan bu Müzemizi açılıştan sonra 2.kez ziyaret ettim.

Daha dikkatli ve araştırmacı bir gözle bakarak gezdim ve gerçekten de bu tarihi Hafızağa Konağına yakışır bir Kent Müzesi haline gelmiş olduğuna tanık oldum.

Bu konağın kazanılmasını sağlayan Rahmetli Valimiz Fahri Yücel'den başlayarak,bu konağın yanı sıra Vali Konağını ve İkiz Evleri Makedon Kule takası ile Belediyeye kazandıran Vali Dursun Ali Şahin ile bu önemli olduğu kadar Edirnemize yakışan bir Kent Müzesi haline getirerek hizmete sunan Belediye Başkanımız Recep Gürkan'a ne kadar teşekkür etsek azdır.

Beyazıt Sansı Hocam,Tarihi Çiğerci Bahri Bey ve Kardeşim Semih ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretten son derece memnuniyet duyduk.

Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın;Müdüründen,çalışanlarına kadar güzel bir kadro kurarak ziyaretçilerin memnuniyetini toplama başarısı gösteren bu müzenin oluşumundaki beceri ve gayretini yatsımak mümkün değil.

Kutluyorum ve tebrik ediyorum Eğitimci Başkanımızı.

Kent Müzesiini ziyaret ederek yorumlar yapmış olan bazı vatandaşlarımızın yorumlarından bazılarını da sizler ile paylaşarak yazımı sonlandırmak istiyorum.

1-Edirne icin guzel bir mekan herkes in ziyaret etmesi gerek selimiyenin yanıbaşında ama tanıtıcı tabela eksik en azında selimiyeye gelenlerin görmesini saglamali otopark etrafinda olduğu icin arabaların arkasında kalıyor Edirne'ye yeni gelen birisinin bulması çok zor.Tek kelimeyle mükemmel bir kent müzesi

2-Edirne şehrine kazandırılan bir müze. Edirne ile ilgili her konuda tairihi müzenin yapılmasına katkıları dolayısıyla Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan'a teşekkür etmek isterim.

3-Edirne'nin tarihi ve kültürü üzerine çok güzel 3 katlı bir müze. Biz gezimizin soununda uğradık buraya, öğrendiğimiz her şeyin güzel bir özetiydi.

4-Selimiye camisi ana giriş kapısının tam karşısında yer alan bu eski Edirne Konağı, restore edilerek ve Kent Müzesi haline getirilerek ziyarete açılmış. Ziyarete gelinen bir "Kent" i içselleştirbilmek için ona ait değerleri topluca görebileceğiniz; ayırdığınız vakitten pişman olmayacağınız bir mekan. Hemen önünde ücretli bir otopark var. Selimiye ziyareti öncesi veya sonrası uğranılabilecek bir müze.

5-Edirne'ye ister tur ile gelin, isterseniz ailenizle turunuzu kesinlikle Edirne Kent Müzesinden başlatın. Edirne'yi eksiksiz gezmek, hiç bir şey kaçırmamak için ilk geleceğiniz yer burası olmalı. 30 dakika ile 1.5 saatlik detaylı bir gezi yapabilirsiniz. 6 dilde yayın yapan ipod ile de gezebilirsiniz.

6-Edirne’nin geçmişten günümüze sosyal, kültürel ve siyasal anlamda nasıl bir süreçten geçtiğini tarihsel anlamda görselliklerle anlatmışlar.Her ilde böylesine kent müzelerinin aşması gerek.Çoğu şehirde var var ama burada en ince kültürel birikimi bile o zamanki kullanış şekliyle sergilemişler.Bu da sizi o zamanlara götürüyor.Hele ki mübadele yıllarına ait olan salonda ayrı bir duygusallık yaşıyorsunuz.Gidip görülmesi gereken bir yer.

7-Kesinlikle çok güzel oluşturulmuş. Giriş ücretsiz. Selimiye camisinin tam karşısında. Otopark sorunu yok. Edirne tarihi konusunda çok kısa sürede çok şeyler öğrenmeniz mümkün.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.