Bu yıl 658.si düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Güreşleri ve Kültür etkinlikleri haftası 5 gün sonra başlıyor.

1-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinlikler için Edirne Belediyesinin gayret ve heyecanından başka bu tarihi mirasımızı dert eden başka kurum göremiyorum şahsen.

Bu yıl sanki daha az bir heyecan var Kırkpınar ile ilgili.

Veya bana mı öyle geliyor bilemiyorum.

Kimse kızmasın darılmasın ama biz Edirneliler gerçekten de Kırkpınar’a gereken değeri veremiyoruz hatta vermiyoruz.

Zaten yeni yerleşim bölgesinde yaşayan ve Sosyo Ekonomik anlamda daha rahat bir yaşam süren kesim Kırkpınar geldiğinde özellikle bir geziye veya yazlığına kaçar her zaman.

Daha önce de yazdığım gibi konu komşusuna da tembih ederek dışarıdan gelen hırsızların çok olacağını belirterek kapılarını iyi kilitleyin öğüdünü de vermeyi unutmazlar.

Aslında insanlardaki yaşam konforu arttıkça doyumsuzluk artıyor ve bu büyük organizasyon bile küçümsenebiliyor nedense.

Oysa Türkiye’nin öbür ucundan sırf Edirne’yi görmek, tarihi eserlerini ziyaret etmek, Selimiye Camiinde bir namaz kılabilmek ve ata yadigârı Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerini seyretmek için Edirne’yi dolduran diğer illerin insanlarının coşku ve heyecanı görülmeye değer oluyor her yıl.

Yıllardır yazdığım köşe yazılarımda olsun ETV de yaptığım Kırkpınar Programlarında olsun bu konuya her zaman değinmiş,daha etkin rol almamız gerektiğini ifade etmeye çalıştım..

Edirne için büyük önem taşıyan ve tüm Edirne’nin dünya önünde sınav verdiği, görücüye çıktığı büyük organizasyon Kırkpınar’ı gündemin birinci maddesi yapmamız gerekir diye düşünüyorum.

Bu önemli Organizasyonun gerçekleşmesinde Valilik başta olmak üzere tüm Kurumların Belediyeye yardımcı ve destek olmasında yarar vardır.

Hatta görev kabul etmelidir.

Yıllardır yazdık, söyledik, ilettik ama maalesef Devlet olarak Kırkpınar’a gereken Maddi desteği veremedik.

4 Milyon liralık Tunca taşkını ile meydana gelen zararın yaşandığı yıl bile Spor Bakanlığının göndermiş olduğu para sadece 250 bin lira oldu.

Belediye 4 Milyon harcayarak Güreş sahasının onarım ve düzenlemelerini yapmanın yanı sıra 2 Milyon lirayı bulan Kırkpınar Giderlerini de ödemek zorunda kaldı.

Aslında mevcut Başkan Devletin tüm organları ile iyi ilişkiler içinde olmaya özen gösteriyor.

Geçmişte Başkan yardımcılarının gönderildiği Kırkpınar Komitesi Toplantısına bile bizzat kendisi katılarak yapılması gerekenleri tek tek komite üyelerine anlatmaya çalışıyor.

Geçmişte bu komitede Televizyon Haber Müdürü olarak birkaç kez bulunmuş biri olarak Komitenin çalışma şeklini, görevlerini ve amaçlarını iyi bilenlerdenim.

Hatta çok iyi hatırlıyorum; 645.Kırkpınar Komitesi toplantısında Vali yardımcısı “Biz komisyon olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama Belediye kendi bildiğini yapacak yine. Çünkü Belediye bu komite ile ilişki içersinde değil hatta bu komiteyi çok ta kabul etmiş değil” sözleri ile Valilik-Belediye arasındaki uyuşmazlığı ifade etmişti.

Daha sonra Belediye başkanının bu toplantılara rağbet etmediğini öğrendim.

Aslında duymuştum ama sürekli olarak katılmadığını duymamıştım.

Şükür ki;şu anda böyle bir durum söz konusu değil zaten.

Yeni Vali bu konuda etkin rol üslenmek arzusunda görünüyor ve Başkan’ın da kendisi ile tesis etmeye çalıştığı olumlu diyalog sanırım bu yıl ki Kırkpınar’ın hayata geçmesinde büyük başarı yakalayacaktır.

Şunu her Edirneli kafasına yerleştirmelidir ki; Kırkpınar sadece Saray içi ile sınırlı bir organizasyon değildir.

Tüm Edirne’yi kapsayan ve ilgilendiren bir etkinliktir.

Ben her yıl yazarım yine yazacağım.

Kırkpınar yaklaştığında Saray içine yakın tüm semtlerde evler badana yapılır, bahçe duvarları boyanır ve Kırkpınar için özel hazırlıklar yapılır.

Oteli, lokantası, kahvesi, börekçisi, çorbacısı ve tüm Edirne esnafı bu bayrama hazırlanır.

Yine öyle olacak elbette.

Ne kadar heyecansız görülse de bu Kırkpınar da büyük bir coşku ve başarı ile kutlanacak.

Herkese kolay gelsin……

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.