Kırkpınar Marşı sıradan bir Marş değildir.Kırkpınar Marş  eğer sıradan bir Marş olsaydı; bu güne kadar çoktan hafızalardan silinir giderdi.

Kırkpınar Marşı’nın sözlerini 1995 yılında yazmışım. Şiiri bir çok elemelerden sonra 7/4’lük halinde sonlandırmıştım.

Şiirin her dörtlüğünde Kırkpınar’ın kendine özgü değerlerini şiirsel bir dille anlatmaya gayret etmiştim.

Şiir bittikten sonra dönemin Belediye Başkanı Sayın Hamdi Sedefçi’ye götürdüm. Şiiri kendisine okudum.

Sayın Hamdi Sedefçi orada çok güzel bir eleştiri ile beni uyarmıştı.

Şöyle demişti Hamdi Sedefçi, “Hocam, Kırkpınar’ın her değerini anlatmışsın. Amma bu şiirde bu işin ağır yükünü çeken Edirne Belediyesi yok.”

Sayın Hamdi Sedefçi çok haklıydı ve onun uyarısı ile şu dörtlüğü de eklemiştim

(DÜNYA DA YİĞİTLİK MERTLİK SİMGESİ

TÜRKÜN ÖZ SPORU YAĞLI GÜREŞİ

YAŞATIR EDİRNE BELEDİYESİ

EDİRNE KIRKPINAR ER MEYDANINDA)

Bu faslı böyle geçtikten sonra; Kırkpınar Marşının kalıcı olmasının  nedenlerine kısaca bir değinmek istiyorum.

Kırkpınar Marşında; Kırkpınar’ın bir efsaneden yola çıkarak tarihi bir gerçek olduğu vurgulanmış ve Kırkpınar’ın tarihine vurgu yapıldıktan sonra, onun vazgeçilmez öğeleri olan; Davul-Zurna, Pehlivanlar, Kırkpınar Ağası, Cazgırlar ve de Kırkpınar’ın dünya da Türkiye’nin tarihi Başkentlerinden Edirne’de olduğu vurgulandıktan sonra şiir şöyle bitirilmiştir;

“YAŞAYAN BİR EFSANE BİR ANANEDİR

 EDİRNE KIRKPINAR ER MEYDANINDA”

Peki, Kırkpınar Marşının 15 yıldan bu yana Kırkpınar Er Meydanında ve de Türkiye’nin 200’ü aşkın yöresel Yağlı Güreşlerinde çalınıp, söyleniyor olmasını neye bağlayacağız?

Çünkü Kırkpınar Marşı; günümüz Türkçe’sinin en anlaşılır hali ile yazılmıştır. Çünkü Kırkpınar Marşının ezgileri, öncelikle Zurna sazına ve sonra da insan sesine en uygun bir makamda ve ölçüde bestelenmiştir.

Kırkpınar Marşının ezgilerinde; hem Rumeli ve Balkanların Evladı Fatihan’dan gelen nağmeleri ve hem de Anadolu’nun yiğitlik kokan türkülerinin havası vardır.

Sözü bağlıyorum; Kırkpınar Marşı 658 yıllık şanlı bir geçmişe  sahip olan Tarihi Kırkpınar’ın seyrini değişmiştir.

15 yıldan bu yana ve de bundan sonra gelecek diğer yıllarda Kırkpınar Marşı her Kırkpınar’da  Sarayiçi’nde ve Anadolu’nun diğer yöresel Er Meydanlarında çalınıp söylenecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.