Ülkemizin bir çok ilinde ilçesinde, köyünde yağlı güreşler yapılmakta. Sayısını bilmiyorum ama, bir çok yerde yağlı güreşler yaşatılmakta. Bir de karakucak güreşleri var. Yağlı güreşin öncüsü sayılabilir. Bu güreşlerde kıspet yerine başka bir giysi kıspet gibi giyilmekte.

Bunlar Kırkpınar’ın rövanşı anlamına da gelmekte.

“Sanırım bizim Lalapaşa’da da yapılıyor.

Nerede olursa olsun yağlı güreşin başkenti Edirne’dir. Edirne Kıkpınar’da Başpehlivan olan güreşçi aynı zamanda Türkiye’nin de Başpehlivanıdır."

 “Kırkpınar’ın öyküsü artık bilinmekte. Ancak Sarayiçi’nde yapılan etkinlikler bir hafta sürmekte. Asıl amaç güreşler olmakla birlikte alışveriş, gezmek eğlenceler de sürmekte."

Ayrıca şehrin çeşitli yerlerinde yapılan konserler, gösteriler, ve halk oyunları da güzelliklerin uzantıları.Saraçlar caddesinde düzenlenen konserler övgüye değer doğrusu. Aynı yerde oluşturulan resim sergisi de olağanüstü.

Yani , tarihiyle, coğrafyasıyla özetle her şeyiyle başken olmaya layık bu güzel kentimiz Yağlı güreşlerin de başkentidir.

Ben de bu etkinliklere şiirlerimle aksesuvar olmak istiyorum, devede kulak olsa bile

İŞTE YİNE KIRKPINAR

İşte yine Kırkpınar

Şölen şenlik Edirne

Geleceğin güneşi

Bir yaz günü yelinde

Doğar yeniden her yıl

İşte Sarayiçi’nde

Geleceğin sesini

Yaşatır sonsuza dek

Geçmişin anısında

Davul-zurna sesiyle

Bu günlerde Meriç’te

Renklerde uçar durur

Çiçek açar fişekler

Minareler üstünde

İnceliğe eleder

Yüzyılların yapıtı

Göklerden Selimiye

Yiğitlerin öyküsü

Dillenir güle gelir

Kırka karışır sular

Akar durur pınarlar

Kırkpınar dile gelir.

Dürüstlük anıtında

Mertlik bizim mayamız

Her şenlikte şölende

Yüzyıllık kardeş gibi

Yüzyıllarla elele

Ve gönül gönüle

Şu bizim Serhat Edirne

N. TEZCAN

Bu şiir daha eski. Zaten , hemen hemen her yıl aynı şeyler yaşanmakta. Davul-zurna ekibi, cazgır, Kırkpınar Ağası, Yer ve kule hakemleri, her siklette yarışan pehlivanlar… Baş pehlivana altın kemer de ödül. Bu kemeri üç yıl ardı ardına alan

başpehlivan madalyanın da sahibi olur

Bu şenlikler bir hafta sürecektir. Güreşler Cuma günü başlar ve Pazar günü akşam üstü sona erer. Düzenleme de eskisi gibi değil. Daha derli toplu son yıllarda. Altmışın ilk yıllarında gelmiştim ilk kez, Otellerde yer , lokantalarda aş bulamazdık. Sarayiçinde ise bol bol köfteci olur. Tunca kıyısında çevirmeciler konuşlanırdı. Çevirme kokuları her yere yayılır, tok bile olsanız karnınız acıkırdı. Tuhafıma giden tek şey fiyatlar olmuştu. Su bile normal fiyatının üç katı olurdu. Kültür ağırlıklı etkinlikler de şenliklere renk katardı.

Bu yıl da öyle olur, sorun çıkmadan sonlanır umarım.

Haydi Edirne bu yıl da en güzel biçimiyle yaşat bu geleneği.

Bu yıl ilk kez sumocular da gösteri amaçlı gelecekmiş. Öyle söylendi, yazıldı. Umarım daha etkili ve gösterişli olacaktır yağlı güreşler bu yıl da

Haydi Edirne yine elele gönül gönüle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.