“DAVULCUSUN ZURNACISIN BİLENE SANATKARSIN

CENG-İ HARBİ’Yİ ÇALAR ZAFERİ YAŞATIRSIN

KIRKPINAR’IN İKİNCİ AYAĞI SENSİN

GÜREŞİ SEN BİTİRİR SEN BAŞLATIRSIN”

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde çalan davulcu-zurnacı müzisyenleri için yazdığım şiirin son dörtlüğünü size sundum.

Kırkpınar, bir kültürler birleşimidir. Bu kültürlerin bir tanesi de hiç tartışmasız  Er Meydanı’nda çalınan müziğidir.

Kırkpınarda çalan ezgiler, 658 yıllık bir kültürün bu güne kadar taşınmasıdır.

Çok değil, daha bundan 15-20 yıl öncelerine kadar Kırkpınar Er Meydanı’nda çalınan 4-5 tane güreş havası vardı.

Benim ünlü zurnacılar Karağaçlı biberci Osman namı ile anılan Osman İlmisit ve Yeniimaretli Sabri Düğüncü ustalardan duyduğum kadarıyla şu isimlerde güreş havaları vardı;

1-Divan Güreşi

2-Dağlı Güreşi

3-Macur (muhacir) Güreşi

4-Yerli Güreş

Ve hatta Adalı ve Kel Aliço adında çalınan özel güreş havaları olduğunu da bu değerli ustalar sohbetlerinde dillendirirlerdi. Adını zikrettiğim bu güreş ezgilerini bu çok değerli ustalarımdan bizzat dinlemişimdir. Ancak zamanın teknolojik yetersizlikleri nedeni ile bu ezgileri ne yazık ki zaptedemedik.

Bu gün için Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nda ve de ülkemizin  diğer yörelerinde yapılan yağlı güreşlerden sadece Divan Güreşi dediğimiz güreş ezgisi çalınmaktadır.

Hiç olmazsa; bu ezginin hiç eksiksiz gelecek nesillere taşınabilmesi için Edirne Belediyesi ile Kültür Bakanlığı’nın mutlaka iş birliği içinde bir çare üretmeleri gerekiyor.

DAVUL-ZURNA İŞİ TAMAM

Dünkü yazımda 658.Tarihi Kırkpınarda çalacak olan Davul-Zurna ekibinin hazır olup olmadığı konusunda tereddütlerimi yazmıştım.

Dün kendisi ile görüştüğüm Üstad Zurnacı Fahrettin Zurnacı; ihale işinin tamamlandığını ve 40 kişilik Davul-Zurna ekibini kurma görevinin işin taşeronu tarafından kendisine verildiğini söyledi.

Üstad Zurnacı Fahrettin Zurnacı; “658. Tarihi Kırkpınar’da dört dörtlük müzik icra eden ve de disiplin içinde hareket bir ekip kurdum. Şimdiden Kırkpınar Er Meydanında çalınacak güreş ezgilerini provolara başladık bile...” dedi.

Kırkpınar yazılarımızı sürdüreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.