Mart ayını gelmesiyle bahar aylarına  girdik . Bundan sonra  doğada bahar güzellikleri kendini gösterecek.

Bu yıl bölgemiz  bahar aylarını aratmayacak  bir kış  yaşadı.Kış günlerinde  ağaçlar çiçek açtı ortam yeşerdi.   Kış ayları süresince kar yüzü görmedik.

Sıcaklığın sıfır altına düştüğü zamanlar çok az oldu. Bölgemiz için hayati önemi olan gerekli yağışı almadık. Önümüzdeki günlerde baharın yağmurları gelse de bunlar kış sezonunun yağışının yerini bulmaz. Özellikle kar yağmaması kuraklığın habercisi olabilir.

Ülkemizin başka bölgelerinde yağan kar ne yazık ki bölgemize  ulaşmadı. Daha önceki yılların karlı günlerini iyice unuttuk. Dünyamızdaki iklim değişikliğinin en çarpıcı örneği bölgemizde görülüyor.

Bu durum özellikle tarım alanında tehlike yaratabilir. Su ile beslenen ürünler su kıtlığı nedeniyle gerekli sulama yapılamaz.

Onun dışında halkın su ihtiyacını karşılamada sıkıntıya girilebilir. Bölgemizde su kaynakları çok kısıtlı. Edirne merkezde olduğu gibi ilçelerimiz için de su sorunu gündemde.

Bu  koşullarda halkın su tüketimine de özen göstermesi, suyu gereksiz yere harcamaması gerekir. Tarımda damlama sulama yöntemi uygulanması zorunlu hale getirilmeli. Evlerimizde de su tasarrufuna özen gösterilmeli.

Buna yeterince riayet ettiğimiz söylenemez. Yerüstü sularında kıtlık olabileceği gibi yeraltı sularının kullanımında da tasarrufa gidilmeli. “ Ben sondaj vurdum istediğim gibi suyu kullanırım” anlayışı son bulmalı.

Çünkü yer altındaki su kaynaklarının da kullanılmayacak seviyeye gelirse susuzluk daha da artar. Daha önceki yıllarda yer altından 15-20 metreden su çıkıyordu, bugün ise onun birkaç katı derinlikte suya ulaşmak mümkün oluyor.

------------

SU BİR KEZ KULLANILIP ATILIYOR

Suyun çok kıt olduğu bir bölgede yemyeşil alan yaratan İsrail kısıtlı su kaynaklarını birkaç kez kullanarak değerlendiriyor.

Biz ise bir kez kullanıp yok ediyoruz. Araç yıkama merkezlerinde gereğinde,  her alanda çok su sarfiyatı var. Evlerimizde dahi su tasarrufuna gereken özeni göstermiyoruz. Yetkililer su tasarrufu konusunu her zaman gündemde tutmalı. Mevsimler böyle giderse su sıkıntısı her zaman gündemde olacak.

Susuz yaşamın olamayacağını akıldan çıkarmayalım.

Okullarda öğrencilere suyu tasarruflu kullanmaları öğretilmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.