Kooperatifçilik insanların aynı iş dalında bir araya gelmesi kendi ve toplumun yararı için ortak hareket etmeleri mealinde tanımlanır.

Günümüz  koşullarında güçlü sermayelere karşı küçük işletmelerin varlığını sürdürmesi çok güç. Onun için güçlerin birleştirmesi kendilerini yok etmek isteyen tekelleri karşı güçlü olunması gerekir. Ne demişler “ Bir elin nesi iki elin sesi var” diye birlikte olmanın önemi belirtilmiş.

Gelişmiş ülkelere bakalım, her dalda kooperatifçiliğin geliştiğini görürüz.Kooperatifçilik halk için güvence demektir.

Günümüzün küçük işletmelerin aleyhinde gelişen  ekonomik şartları küçük sermaye ile iş yapmak isteyenleri bakıyorsunuz  kısa sürede  yok ediyor.

Bunun önüne geçmenin en güvenli yolu her alanda  kooperatifleşmeden geçiyor.

Ne acıdır ki, daha önceki yıllarda filizlenen her alanda yaygın hale gelen kooperatifleşmede bazı yönetimlerin yanlış uygulaması halkı yanlış yönlendirmeleri , kooperatifler karşıtı politikalar nedeniyle bugün  kooperatifçilik  çok geri planda  kaldı .Devlet kurumlarının bir bir elden çıkması da kooperatifçiliğe sekte vurdu.

Daha önceleri kooperatifçilikte önderliği devlet kooperatifleri üstlenmişti.

Bu alanda faaliyet yürüten Et Balık Kurumu ,Tarım Kredi kooperatifi ve benzerleri özelleştirmenin ve ihmalin kurbanı oldu.Faaliyet alanlar daraltıldı.gerekli yenileşme yapılmadı Bazı kişiler için  buraları istihdam yeri konumuna geldi. Hesapsız kitapsız o kurumu batırmaya yönelik uygulamalar sonucu  devle kurumları bir biri ardına yok edildi.

Yeni yeni faaliyete geçirilmeleri gündemde olsa da yok olan bir şeyi yeniden çalışır duruma getirmek çok zor.

Özellikle halkımız arasında kooperatiflere yönelik güvensizlik giderilmeli.

 Ülkemizde küçük esnaf, köylülerin en güvenli şekilde altına sığınacakları kurumlar kooperatiflerdir. Her zaman  emekten yana olan kooperatifçilik ülke kalkınmasında öncü  görevi üstlenir.Onun acılarını günümüzde daha çok hissediliyor. Keşke kaldırılmamış olsa piyasaya denge sağlasa diyoruz

-------------------

FIKRA

ÖDÜL KAZANAN SÜRÜCÜ

Trafik polisi yolda çevirme yapıyor.

Polis durdurduğu aracın sürücüsüne : “ Tebrikler beyefendi…”Bugün emniyet kemeri takan ilk sürücü sizsiniz. Size 10 bin lira para ödül veriyoruz” diyor  ve soruyor:

Bu parayla ne yapmayı düşünüyorsunuz”

Sürücü:

“Onunla ehliyet alırım”

“Nasıl sizin ehliyetiniz yok mu?”Sürücünün yanında oturan karısı “Siz ona bakmayın memur bey” diyor “Şu anda sarhoş ta ne söylediğini bilmiyor “Bu söz üzerine trafik polisi şaşkın şaşkın bakarken, aracın arka koltuğundan bir ses duyulur:

“Ben size çalıntı arabayla yola çıkmayalım polis çevirir demedim mi.?” Diye sorar.

Polis buna tepki verirken,bu kez bagajdan ir başka ses duyulur:

“Yahu hala sınıra gelmedik mi?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.