Bir yıla yaklaşan bir süredir tüm Dünya'nın başına bela olan ve birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan Koronavirüs ile ilgili köşe yazısı yamamış olmama ben bile şaştım doğrusu.

Kardeşim Senih'in belkide derece elde edecek sayıda köşe yazısı ve Haber yazması bu görevin layıkı ile yapılmış olduğu kanaatini bende uyardırmış olmalı ki;hiç ihtiyaç hissetmedim çünkü düşündüklerimi ve yazmam gerekenleri tek tek yazadığını gördüm çünkü.

Ama hiç değilse benimde arşivimde bu önemli akıbet ile ilgili bir yazım olması gerektiğini hissederk bu gün bu konuda yazmak istedim.

Geogul amcaya sorarak bazı bilgiler edindim ve bu yazıyı kaleme aldım.

Yani herkesin Bilgisayarını açıp sorguladığında bu bilgileri zaten görüyordur ama olsun.

Corona (Korona) virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubu.Koronavirüsler, soğuk algınlığından Solunum Sendromu ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesi olarak biliniyor.

2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

Yaklaşık 10 yıl sonra koronavirüs ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERS-CoV

Eylül 2012’de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır. 

Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı Covid-19 olarak kabul edilmiştir. Yani 2019’da çıkmış olması sebebiyle Covid-19 adını almıştır.

Koronavirüsler, Coronaviridae ailesi içinde bulunurlar.

Başlıca dört türde sınıflandırılırlar.

Bunlar: Alfa, Beta, Gama ve Delta koronavirüslerdir. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler.

Dünyada büyük felaket olarak adlandırılan koronavirüs hastalığı, Çin’in Wuhan şehrinde 31 Aralık 2019-30 Ocak 2020 tarihlerinde nedeni bilinmeyen pnömoni vakalarının artması üzerine araştırıldığında, bu hastaların Wuhan şehrinde deniz ürünleri şehir pazarındaki çalışanlarda görüldüğü tespit edilmiştir.

Corona Belirtilerine bakacak olursak;Birkaç gün süren yüksek ateş (38.3°C ve üzeri),Balgamlı veya kuru öksürük,Boğaz ağrısı,Nefes darlığı,Nefes alma güçlüğü ve Baş ağrısı.

Özel bir tedavi yöntemi yoktur.

Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler.

Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir.

Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.

Allaah dünyanın başına bela olan bu hastalıktan tüm insanlığı korusun.

Unutmayalım ki;Sağlık Bakanlığının ve Doktorlarımızın öğütlerine ve uyarılarına mutlaka uymak hem kendimize hemde çevremizdeki insanlara büyük yarar sağlayacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.