Köşe yazılarımda  bugüne kadar  defalarca gündeme getirdim.Bazı köylülerin merasının madenciler tarafından  tahrip edilip kullanılamaz dutuma getirildiğini duyurmak istedim.şair Ahmet Kutsi Tecer’in dizelerinde belirttiği gibi

 “Orada bir köy var uzakta :

O köy bizim köyümüzdür.

Gitmesek de  tozmasak da :

O köy bizim köyümüzdür” ,

anlayışında olanlara hatırlatma yaptım.

Tüm  bu uyarılarımı köylülerin talepleri, bugüne kadar sorunlarına çözüm bulamamaları üzerine  gündeme taşıdım.

Maalesef, bugüne kadar   bu  köylerin merasının ve ormanın katliamının önüne geçilemedi.

Söz konusu olan bu köylerimiz,  İlimizin Uzunköprü ilçesi sınırları içinde olan  Çavuşlu,Harmanlı,  Süleymaniye ve  bu mera yağmasından az da olsa etkilenen çevre köyleridir.

Bu köylerimiz merasından  uzun süredir linyit madeni çıkarılıyor.

Daha önceleri galeri açılarak üstteki toprağa zarar vermeden elde edilen linyit madeni, son yıllarda   kömür aramada teknolojik imkanlardan da faydalanarak madenin üzerindeki verimli toprağı  kazarak  kömür arama işini gerçekleştiriyor.

Köy merasında ve ormanlık alanda bu nedenle derin çukurlar oluşmuş.

Yasa gereği maden arayıcıları kazdıkları yerleri tekrar eski durumuna getirmeleri zorunlu olmasına karşın  bu kurala uyan yok.

Bugün baktığınızda köylerin merası   derin çukurla kaplı, adete savaş alanını andırıyor.

Meradaki toprak delik deşik edilmiş.

Köylüler meradan faydalanamıyor.Onlarca metre derinliğindeki çukurlara hayvanların düşme tehlikesi var.

Maden arayıcıları tarafından yollar tahrip edildi.Köy merasındaki su kaynakları  iyice azaldı.Dereler madencilerin kömür yıkaması sonucu  kirleniyor, derelerden hayvanlar su içemiyor.

Devlet ormanı her geçen yıl  yağmalanıp yok oluyor.Bölgenin  en önemli yeşil alanı madencilere feda ediliyor.

Bunlar abartılı ifadeler değil, köylülerin görüşleri.

Kuşkusuz, taparlarımızdan madenlerin çıkarılmasına kimse karşı değildir. Yeter ki  meralar verimli topraklar yok edilmesin.

Bugüne kadar meraların tahribatına  göz yumuldu. Bu konu defalarca yetkililere duyurulmasına karşın meraların katledilmesinin önü alınamadı.

Maden arama alanları köyün yerleşim alanına yaklaşmış durumda.

ÇEVRECİLERİN DİKKATİNE:

Bu güne kadar şehir merkezlerindeki çevre olaylarına ağırlık veren çevre derneklerimiz ve diğer yetkililer bir gün bu köylerimize giderek doğa güzelliklerinin nasıl yok edildiğini görmeli.

Daha önceki yıllarda mülki amirlerin ve diğer yetkililerin  mera tahribatlarını görmeleri için yardımcı oldum .Köylere  giderek meranın  durumunu gördüler. Fakat soruna o günden bu yana çözüm bulunamadı. Buradan iktidarı ve muhalefetin  milletvekillerine  bu sorunu bir kez daha duyurmak istiyorum.

Bir gün olsun çok kıymetli zamanlarından fedakarlık yaparak bu köylere gidip  meraların nasıl yok edildiğini gözleri ile görsünler.

Köylüler sorunlarına çözüm bulunamadığı için ulusal televizyon kanallarına  bu mesele için başvuracakların  belirttiler.

Amaçları meralarını yok olmasının önüne geçilmesi.

Yeterli toprağı olmayan köylüler hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor.

O da yok olursa  köylerinde yaşama imkanı kalmayacak.Bu nedenle   toprağı ile geçinemediği için başka illere göç artıyor.

İlgililerin  dikkatine sunarım…  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.