Bugüne kadar defalarca gündeme geldi.Köy meralarının maden sahiplerince yok edildiği, kömür almak için  açılan çukurların  düzlenerek  toprağın tekrar eski duruma getirilmesi hatta  orada ekili ağaç varsa onların da dikilmesi yasa gereği olduğu halde buna uyulmadığı defalarca   kamuoyuna duyuruldu.

Bu köyler Uzunköprü İlçemizin Çavuşlu,Harmanlı,Süleymaniye  adında komşu   köyleri.Bu köy meralarından uzun zamandan bu yana  linyit madeni çıkarılıyor.

Bölgenin yakıt ihtiyacının bir bölümü buradan çıkan kömürden karşılanıyor.Kömür çıkarılmasına  hiç  kimsenin diyeceği olamaz.

Burada önemli olan, maden çıkarılan sahalarda toprak kazılarak  açılan derin çukurlar maden sahipleri tarafından düzlenip eski konumuna getirilmesi zorunlu olduğu halde buna gerek duyulmuyor.

Bugün köy meraları adeta  savaş alanı gibi derin çukurlarla kaplı. Köylülerin meradan yararlanması mümkün değil  hayvanlarının her an çukura düşüp telef olması tehlikesi var.

----------------------

KAZILAN YERLERİN BİR BÖLÜMÜ ORMAN SAHASI.

Ülkemizde yeşil alan yaratmak için çabalar devam ederken buradaki  ormanlık alanlar  yok oluyor.Meralar madencilere feda ediliyor.Köylülerin bu konuda yaptığı  başvurular sonuç vermedi Çare bulmak amacıyla gelenler her ne hikmetse  çare olamadı.Acaba neden…?

Açılan derin çukurlar köy  yollarını  da yok etti Köy gençlerinin  futbol sahası ve çeşmeler madencilerin kurbanı oldu.Köyün bugünkü durumu gerçekten  acınacak halde.Bu konu  bölge  milletvekillerine de duyuruldu .O da çare olmadı.Çukurlar köyün yerleşim alanına kadar gelip  dayandı.

Bu yetmiyormuş  gibi, köydeki derenin suyunu madenciler kömür yıkamak için kullanıyor.Böylece su kirleniyor.Hayvanlar bu  kirlenmiş suyu içemiyor:

Bu kirlilik dereyi takip ederek komşu köylere kadar uzanıyor.

Köylülerin artık  dayanacak gücü kalmadı . Buradaki köylülerin  tarlaları  da geçimleri için  yeterli değil.Hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

--------------------

VALİMİZDEN YARDIM İSTENECEK

Köylüler son çare olarak, ilimizde  yeni göreve başlayan, ilin sorunlarına çok  duyarlı olan  Valimiz Hüseyin Kürşat Kırbıyık’a durumu iletip çare arayacak.

Bu arada merada çekilen fotoğrafları da iletecekler. Bu konu daha önce mülki amirlere iletildiğini, çözüm bulunamadığından yakınan köylüler,  çok zor durumda olduklarını,  sorunlarına çare bulunmasını bekliyorlar.

Köylüler bu arada meralarından kömür çıkarılmasına karşı olmadıklarını, sadece meralarının eski duruma getirilmesini çukur yerlerin  kapatılmasını   beklediklerini söylediler. Valimizin bu konuyu araştırıp çözüm bulması köylüleri çok mutlu edecek,Köylüler önemli bir sorundan kurtulacak..   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.