Düzenli toplanmadığı için köylerde çöp. Yığınları oluştu. Evsel ve inşaat atıklarından oluşan çöp yığınları için.çözüm getirilmeli. Bu konuda görevli olan Köylere Hizmet. Götürme

Birliği konteynırlarının çoğu arızalı durumda. Genel Meclisi toplantısında konu hakkında konuşan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, Havsa köylerindeki çöp konusunu gündeme getirdi. Çığla, konuşmasında"2 Nisan 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Atık Yönetimi Yönetmeliğine 3202 Sayılı Köye Yönelik Hizmetler Hakkındaki Kanun, 5286 Sayılı Kanunla kurulan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Kaldırılması ve Bazı Konularda Değişikliklerle Yükümlülük 5302 sayılı kanunla kurulan İl özel İdaresine verilmiştir.

2015 tarihinde çıkarılan yönetmeliğin 9.maddesi gereği katı atık toplama sorumluluğu Köylere Hizmet Götürme Birliği ve muhtarlara verilmiştir. Çöpler ilçe ölçeğinde toplanır, araç ve konteynırlar İl Özel İdaresince temin edilir.

Katı atık toplama ücretleri her yıl İl Genel Meclisince belirlenir. Katı attıktan toplanan ücretler hizmet dışında kullanılamaz "denildiği belirterek bu sistemin sağlıklı çalışmadığını Havsa ve Süloğlu ilçelerinde bulunan konteynırlar çoğunun arızalı olduğunu söyledi. Havsa köylerinde bulunan 750 konteynırın 640 tanesinin arızalı olduğunu 205 konteynıra ihtiyaç olduğunu belirtti.

Süloğlu köylerindeki 384 konteynırdan 153 adedinin arızalı olduğunu 102 konteynıra ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Çığla " Havsa ve Süloğlu köylerinde katı ve inşaat atıkları meraya gelişigüzel atılmaktadır. Bu köylerde çöplükler oluşmuştur . Bu çevre kirliliği yaratıyor. İnsan sağlığı açısından tehlik oluşturuyor. Buralarının ıslah edilmesi gerekiyor. Bu arada tamir edilmesi gereken konteynırlar tamir edilip kullanılır hale getirilebilir.

Köylerdeki çöplerin belirlenen yerlere taşınması lazım. Havsa ve Süloğlu ilçeleri köylerinin Edirne Katı Atık Yönetim Birliğine (EDİKAB) a taşınması gerekli. İki ilçenin katı atıkları günlük olarak EDİKAB'a teslim ediliyor. Bu ilçelerde Köylere Hizmet Götürme Birliğinin iki çöp kamyonundan biri arızalıdır. Süloğlu çöp kamyonu küçük ve eski durumdadır.

Çöplerin düzenli toplanmaması sağlık açısından tehlike oluşturmaktadır. Serdar Çığla'nın inceleme yaptığı iki ilçe dışında da durum bundan farklı değil. Köylerin çöp toplama sorununa çözüm bulunmalı. Köylülerimiz de çevre kirliliğinin sağlıkları açısından tehlike oluşturacağını dikkate alarak çöplerini belirlenen yerlere dökmeli , her yere çöp dökülmemeli. Çöp toplamada yetkili kurumlar bu konuda alınan paraları yine çöplerin toplanması için kullanmalı. Bu sorun ihmal edilip köylerde çöp yığınları artarsa çözümü daha da zorlaşır. Halkın sağlık sorunları da artar.

-----------------

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ.?

CUMA TATİLİNDEN PAZAR TATİLİNE GEÇİŞ

Türkiye'de ilk pazar tatili uygulamasına 39 Mayıs 1935 tarihinde yürürlüğe giren yasayla başlandı.

Pazar gününden önce hafta sonu resmi dinlenme günü cuma günüydü. Hafta tatili yasasında hastane ve benzeri sağlık kuruluşlarıyla taşıt araçları, basım evleri, eğlence yerleri, otel, motel türünden yerler çalışma belgesi bulunan yiyecek, içecek satan dükkanlar pazar tatilinin dışında tutulmuşlardı. Bu karara aykırı hareket edenler belirli bir para cezasına çarptırılıyorlardı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.