Tarımda üretimin odağı , temel taşı olan köylülerimizin sayısı ve nüfusu   her geçen her geçen gün azalıyor.Daha önceleri  güleç yüzlü insanları ile çevresine neşe saçan  toplumun bulunduğu köylerimizde şimdi in cin top oynuyor.Genç nüfus şehir cazibesine kapılıp güzel köylerini bırakıp şehirlerin kirli ortamı sanayi bölgelerine göç ettiler.Gelecek endişesi, köylülerin  devlet destekten yoksun kalması  son yarım asırda köylerden göçü hızlandırdı.

Büyük şehirlere göç edenler kentlerin varoşlarında kendi illerinden daha çok nüfusu oluşturdu.

Bugün Anadolu kentlerinden büyük illere göç edenler oralara kendi geleneklerini de götürdü.

Zamanla bu gelenekler yok olmaya yüz tutsa da  geleneklerini aile bağlarına devam eden yerler de var.

Bu arada boşalan köyler harabe halinde.Eğer köylere karşı böyle ilgisizlik devam ederse köy nüfusları tamamen yok olacak.

 Bakıyoruz köylerde evlerin yanlarındaki bahçeler bakımsız, meyve bahçeleri yok olmuş. Uzun yıllr ömür geçirdikler evler harabe halinde.Her ne kadar bazı yerlerde şehirden köylere yeniden geri dönüş olsa da köylerin eski duruma gelmesi mümkün değil.Tarlaların miras yolu ile bölünmesi, köylülerin tarımla geçinemez duruma gelmeleri köylülerimizi topraklarından kopardı.Bu arada topraklarına yüksek fiyat verilen az topraklı köylüler bumun cazibesine kapılıp topraklarını satma yoluna gitti Ata  yurdunda  topraklarından yoksun kalınca ne duruma düşeceğinden habersiz olan köylüler şehirlerde geçim imkanı bulamadıklar zaman köylerine geldiklerinde topraklarının başkalarında olduğunu gördüğünde  büyük üzüntü duyacak .Belk de kendi topraklarında  ırgat haline gelebilecek.Topraklarını satma sevdasına kapılan bu konuda kurulan tuzaklara alet olan köylülerimiz toprakların köylüler için olmazsa olmaz olduğunu akıldan çıkarmamalı.Arazisini satarak geçineceğini sananlar aldandıklarını anlayacak fakat  o zaman iş işten geçmiş olacak.

---------------------

AVRUPA KÖYE DÖNÜŞÜ TEŞVİK EDİYOR

Bizim ülkemizde köyden kentlere akın olmasına karşın, Avrupa ülkeleri, özellikle Almanya ve Hollanda şehirlerde yaşayan köylülerin tekrar köylerine dönmesi için teşvik tedbirleri uyguluyor.Böylece şehirlerde yaşayan köylüler tekrar köylerine dönüyor.Köylüler kendilerine sağlanan imkanlarla köylerinde daha rahat yaşama imkanına kavuşuyor.Bizim ülkemizde de bu yapılamaz mı? köylerinden şehirlere göç edip varoşlarda güç şartlar  yaşamını sürdüren köylülerimize destek sağlanarak köylerine dönüp topraklarına kavuşmaları,köylerin eski güzelliğine kavuşması ülkemiz açısından daha iyi olmaz mı?

Köylülerimizin tarımın gerçek sahibi olduğunu unutmayalım.Köylülerin ihmal edilmesi tarım nüfusunun şehirlere göç etmesinin ülkemizde neye mal olduğunu unutmayalım.Tarıma yeterli desteğin sağlanmaması sonucu topraklarımız< ekilemez duruma  geldi.Tarım ürünleri bakımından kendi ihtiyacımızı karşılayamaz duruma gelmemiz , Bu ihtiyaçların karşılanması için başka ülkelere kendi kaynaklarımızı aktarmak zorunda kalıyoruz.Bunların bir kısmını kendi üreticilerimize aktarmış olsak bugün yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacaktık.

İnşallah bu olanlardan ders alır ve tarıma desteğin önemini anlarız.Bu arada köyden şehre göçler de son bulur.Köylerimiz eski canlılığına ve güzelliğine kavuşur.

-------------

FIKRA

İMKANSIZ KARICIĞIM

Kadın ölüm halindeydi.Son anlarında kocasına vasiyette bulundu:

Bak, ben ölür ölmez bir hafta içinde evlenmeni istiyorum.Yalnız bu konuda senden bir ricam olacak.Bir süre yeni giyeceklerimi  ona ver.Yeni karın onları  giysin.Bunu sakın ihmal etme.Böylece karın benim giyeceklerimi giyince beni hatırlamış olursun.

Adam çaresizlik içinde başını sallar:

Bu dediklerin imkansız karıcığım.Zira senden sonra evleneceğim kadının bedeni senden iki numara daha büyük.Senin elbiselerin ona  çok dar gelecek.”

   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.