Bölgemizde özellikle köylerimizde  gelenek,

Görenekler yıllardır aksamadan  sürdürülüyor.Bu ananeler  halkın arasında  devam eden birlik ve beraberliğin sağlanmasında önemli bir faktör oluşturuyor.

 Köylerimizdeki cenazelerde,düğünlerde ve diğer ortak adetlerinde  bu birlikteliği rahatlıkla görebilirsiniz.Komşusunun bir derneği, diğer  cemiyeti yapılacağında  komşuların aralarında   dargınlık küskünlük   olsa da  köylülerimiz birbirine köstek yerine  destek olur yardımlarını  esirgenmezler.Cenazelerde acılar paylaşılır.Köylülerin ortak adetlerinde, örneğin, geleneksel kutlama günlerinde de bu dayanışmayı  görürsünüz Özellikle Balkanlardan göç eden halkımız bu gelenek bağlarını o günden bu yana  sürdürür.Ortak adetlerinin düzenli geçmesi için tüm köy halkı seferber olur.

Böyle bir ortak gelenek  desteği örneğine Havsa ilçemizin Musulca köyünde tanık oldum.O köyden emekli öğretmen Mustafa Erdaş’ın annesi Zehra  Erdaş’ın  vefatının kırkıncı  gününde köyde yüksek katılımlı ve   yemekli mevlit düzenlendi.

Havanın çok soğuk olmasına karşın bu etkinliğe  Edirne  merkez,Havsa ve çevre köylerden yakın dostları Erdaş ailesinin bu güne katkıda bulundu..Alevi, geleneğine göre duanın edilmesi ile birlikte mevlide katılanların  tamamına  köylülerce ortak hazırlanmış yemek verildi.Farklı yörelerden gelenler  birbiri ile sohbet etme, ortaklaşa sorunlarını aktarma  imkanı buldu. Daha .sonra rahmetlinin  yakınlarına   taziyeler sunuldu .Ben bu köyün ortak geleneklerini daha önce katıldığım bir toplantıda  da tanık oldum Bu birliktelikten ,dayanışmadan herkesin örnek alması gerektiğine orada da  gördüm.Alevi vatandaşlarımız arasında bu  hürmet ve dayanışma çok daha üst düzeyde.Birbiriyle barışık  halk arasında huzur ve güven daha kolay sağlanıyor.Köy düğün salonunda  beş yüzü aşkın  vatandaşlara hizmet  için  köy halkından erkeği kadını seferber olduğunu gördüm.

  İşte bu gelenek ve göreneklerimiz bizim toplumumuzun ortak değerleridir..Çağdaş yaşamı kabullenen yörelerimizde  her zaman  huzur ve güvenin,dayanışmanın  da yüksek olduğunu görüyoruz.

  Bu köyümüz her görüşten,inançtan  halkın huzur  ve dayanışma içinde yaşadığı bir köy. Musulca  köylülerinin uzun yıllar devam eden  bu örf ve adetlerini kullanılmasında  bu hoşgörünün  dayanışmanın etken  olduğunu  görüyorsunuz.

Bu dayanışma hoşgörü ortamı tüm bölgemiz ilimiz  için örnek oluşturmalı.

---------------

BİR DOKUN BİN AH İŞİTİYORSUN

Arkadaşlarımızla Musulca köyünü ziyaretim sırasında köylülerle de görüşme ,kahvede  sohbet  etme imkanım oldu.

Köylülerimizin en büyük  ve  otak sorunu tarım girdi fiyatlarındaki aşırı artış yapılması.Köylü vatandaşlarımız bu konuda çok dertli: Köylüler” artık dayanacak gücümüz kalmadı.Oraya koyuyorsun olmuyor buraya koyduğunda dolmuyor.topraklarımızı ekeceğiz alacağımız ürün gübre,ilaç ve yakıt giderlerimizi hesaplıyoruz.Bu şartlarda elde edeceğimiz üründen bırakınız kar etmeyi sezonu zararla kapatıyoruz.

Bu aileler borçla nasıl geçinecek.?Destekleme olarak çiftçilerimize verilen yardımlar genellikle bir yıl sonra veriliyor.Onlar da hiçbir zaman yeterli olmuyor.

Toplumun karnını doyuran tarım kesimi  bu kadar ihmal edilmemişti.Bu  gelişmeler iyiye alamet değil.Ülkeyi idare edenler toplumun sıkıntılarını bilmiyorlar mı?” diye sorunlarını birbiri ardına sıralayıp: “bunlara çare bulunmazsa işimiz harap” dediler.

--------------------

FIKRA

ONLAR BİLİYOR MU?

Kendini arpa zanneden akıl hastası gerekli tedaviyi görüp iyileşmişti.

Hastaneden çıkarken doktoru hastaya bir kez daha sordu.

“Artık arpa olmadığını biliyorsun değil mi?”

“Evet efendim biliyorum.”

“hastaneden çıkan hasta beş dakika sonra tekrar geri geldi.”

Doktor:

“Ne oldu da geri geldin?” diye sordu,

“Hiç sormayın doktor bey beni tavuklar kovaladı”

“E hani sen arpa değildin?”

”Canım doktorum ben arpa olmadığımı biliyordum da  gelin bunu  siz tavuklara anlatanız” der.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.