Bu gün Tarihten silinmek istenen ulusal varlığımızın dirilişinin 100.yılı.

24 Temmuz 1923 günü imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile ülkemizin tapu senedi alınmış, ardından 29 ekim1923 tarihinde eşit yurttaşlık temeline dayanan Cumhuriyet ilan edilerek uygar dünyanın saygın bir ülkesi olma yolunda devrimlerin yolu açılmıştı.

19 Mayıs 1919’da başlayıp-9 Eylül 1922 ‘de sonlanan Kurtuluş Savaşımızı Lozan Barış Antlaşması ile taçlandıran Devletimizin kurucu kadrolarına bize bir Vatan bıraktıkları için minnettarız.                         

Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, Lozan heyeti başkanı İsmet İNÖNÜ ve arkadaşları tarihimizin altın sayfalarındadırlar.

 Ulusların yüz yıllara ulaşan tarihsel dönemeçleri çok önemli olduğu için, bu günler coşkuyla kutlanır. Coşkunun nesilden nesile taşınması olmazsa olmazdır.

Lozan Barış Antlaşmasının ne anlama geldiğini öğrencilerine yıllarca onların anlayacağı şekilde anlatmış emekli eğitimci olarak yüzüncü yılının ulusal düzeyde parlak törenlerle kutlanacağını düşünmüştüm.

Kutlamalarla ilgili görsel ve yazılı basını taradım İnönü Vakfı, ADD ve Bazı yerel yönetimlerin etkinliklerinin duyuruları ile karşılaştım.

Lozan Barış Antlaşmasının Edirne’miz açısından ayrı bir önemi var. Karaağaç semtimiz Savaş tazminatı karşılığı olarak ülkemiz topraklarına kazandırılmış vatan toprağı. Bu semtimizde 1998 yılında Trakya Üniversitesi Rektörü Osman İNCİ öncülüğünde yaptırılan Lozan Anıtında Edirne Belediyemiz 24 Temmuz 2023 günü saat 17.30 anma töreni düzenliyor. Bu tören için Belediye Başkanımız Recep GÜRKAN’a ve Lozanla ilgili belleğimizi perçinleyen anıtı Edirne’mize kazandıran Osman İNCİ hocamıza teşekkür ediyor,  Lozanda yanan bağımsızlık ateşi hiç sönmesin diyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Sarıcan 2023-07-24 21:22:46

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ 100.YILI LOZAN ANITINDA VE PROF.DR. OSMAN İNCİ MÜZESİNDE KARAKÖTÜR SER AÇILIŞI VE KONUSMALARLA ANILDI.
VATAN TAPUSU ALINISINDA VE MÜCADELESİNDE EMEĞİ GEÇEN BAŞTA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK,LOZAN KAHRAMANI İSMET İNÖNÜ ye SAGILARIMLA, minnettarız. TÜRK DELEGASYONUNA SAGILARLA olmasalardı olmazdık.
UNUTMADIK ,UNUTTURMAYACAĞIZ.