Türk mutfağının önemli değerlerinden Edirne tava ciğerinin tanıtımına yönelik çalışmalar sürerken, Edirne’nin simge lezzetlerinden birini 43 yıldır yaşatan Ciğerci Niyazi’nin sahibi Niyazi Yavuz, Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından “Türkiye’nin En İyi Ciğercisi” ödülüne layık görüldü. Ödül dolayısıyla Edirne’de düzenlenen programda duygusal anlar yaşandı.
Programda konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, Edirne tava ciğerinin hazırlanışı ve pişirilmesiyle özel bir lezzet olduğuna dikkat çekerek, “Türk mutfağına önemli katkılar sunan, Edirne tava ciğerini 43 yıldır büyük bir özveriyle yaşatan Niyazi Yavuz ustamızı onurlandırmak için toplandık. Kendisi yalnızca bir usta değil, aynı zamanda bu mesleğin geleceğine emek veren önemli bir değerdir” dedi.
Edirne’nin kültürü, doğası ve gastronomik zenginliğiyle her geçen gün daha fazla ön plana çıktığını belirten Soytürk, Niyazi Yavuz’un yalnızca işletmesiyle değil, aynı zamanda genç aşçı adaylarına verdiği destekle de örnek olduğunu vurguladı. Soytürk, “Meslek liselerinde okuyan öğrencilerimizin yarışmalara katılımında verdiği katkılar son derece kıymetli. Yeni ustaların yetişmesi açısından bu destek çok önemli” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin En İyi Ciğercisi ödülü katagorinde olan "Dr.NEVİN HALICI YEMEK VE MUTFAK KÜLTÜRÜ ÖDÜLLLERİ 2025" yarışmasının kazananı olmaktan büyük onur duyduğunu dile getiren Niyazi Yavuz ise konuşmasında duygusal anlar yaşadı. Yavuz,“Türkiye genelinde birçok ciğerci arasından seçilmek bizim için büyük bir gurur. Bu ödülü Edirne halkına armağan ediyorum. Bugün 104 kişilik büyük bir aileyiz. Edirne halkı ve şehrimize gelen misafirler bizi desteklemeseydi bu noktaya gelemezdik” dedi.
Mesleğin bir bayrak yarışı olduğunu ifade eden Yavuz, ustalığın gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Ciğer ustası Niyazi Yavuz’un oğlu Samet Yavuz da yaptığı konuşmada, babasının aynı zamanda ustası olduğunu belirterek, “Bu ödül hepimiz için büyük bir gurur. Bu işi temsil ettiğimiz sürece her zaman onun yanında olacağım. İnşallah bir 43 yıl daha bu meslek devam eder” dedi. Samet Yavuz, Edirne gastronomisine katkı sağlayacak yeni bir sürprizin de müjdesini vererek, detayların ilerleyen günlerde açıklanacağını ifade etti.
Mert Hamarat

