Edirne’de son bir yılda kırmızı et fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar, vatandaşın alım gücünü zorlamaya devam ederken, Edirne Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği "Halk Kasap" uygulaması kentte büyük ilgi gördü.
Aralık 2024 ile Aralık 2025 döneminde dana ürünlerinde Türkiye genelinde yüzde 40 ile 50, karkas ette ise yüzde 25 ile 30 arasında artış yaşanırken, Edirne şehir merkezindeki kasap fiyatları bu oranların da üzerine çıktı.Kentte dana kıymanın kilogramı 770–790 TL, dana kuşbaşının kilogramı ise 800–840 TL aralığına yükseldi. Bu artış, şehir merkezinde son bir yılda yüzde 60 ila 80 bandında zam anlamına geliyor.

Yükselen fiyatlara karşı Edirne Belediyesi, tarihi belediye binasının yanında, Selimiye Meydanı’nda "Halk Kasabı" hizmete açmasıyla vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Halk Kasap’ta kıymanın kilogramı 550 TL’den, dana kuşbaşı, köfte ve sucuğun kilogramı ise 660 TL’den satışa sunuldu. Bu fiyatların piyasa ortalamasının yaklaşık 300 lira altında olduğu belirtildi.
Uygun fiyatlı et satışının başlamasıyla birlikte Halk Kasap önünde uzun kuyruklar oluştu. Satışa sunulan yaklaşık 100 kilogram kıyma ve kuşbaşı et, bir saat gibi kısa bir sürede tükenirken, aynı gün 20 kilogram sucuk satıldı. Yoğun talep, uygulamanın kentte önemli bir ihtiyaca karşılık geldiğini ortaya koydu.Edirne Belediyesi yetkilileri, Halk Kasap uygulamasıyla hem dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı ete erişimini sağlamayı hem de piyasadaki fahiş fiyat artışlarına karşı denge oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Mert Hamarat
