2025-2026 eğitim öğretim yılının başlamasıyla okul kantinleri yeniden gündemde. Öğrencilerin sağlıklı ve uygun fiyatlı beslenmesini sağlayan kantinlerde fiyat artışları velilerin merak konusu oldu. Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Odası Başkanı Harun Özen, kantin işletmecileriyle yapılan toplantının ardından kantinlerin işleyişi, fiyat politikası ve denetim süreçlerine dair açıklamalarda bulundu.
Özen, kantinlerde hazır ve paketli ürün satışının yasak olduğunu hatırlatarak, “Bizim için en önemli konu hijyen ve tazelik. Hazır ürün satmak yerine, kendi ürettiğimiz yiyecekleri anında hazırlayıp öğrencilere sunuyoruz. Öğrencilerimize adeta anne eli değmiş gibi sıcak ve sağlıklı yiyecek ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.
Fiyatlar konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özen, gıda enflasyonunun tüm sektörleri etkilediğini vurgulayarak, “Ülkemiz gıda enflasyonunda dünyada üst sıralarda. Bu durum kantinleri de etkiliyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda yaklaşık yüzde 30’luk bir artış var. Ancak kantin fiyatları, piyasa fiyatlarına göre hâlâ daha düşük. Yani öğrencilerimiz dışarıya kıyasla daha uygun fiyatlarla ürün tüketiyor”dedi.
Kantinlerde kola, gazlı içecekler, şekerlemeler ve yüksek kalorili ürünlerin satılmasının yasak olduğunu hatırlatan Özen, geriye sadece sağlıklı ve yerinde üretilen yiyeceklerin kaldığını belirtti.
Denetimlerin yoğunluğuna da dikkat çeken Özen, “Okul kantinleri en çok denetlenen işletmelerin başında geliyor. Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, zabıta, Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul içindeki kantin denetim komisyonları tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor. Hijyen ve ürün güvenliği sürekli gözetim altında” dedi.
Özen, öğrenci harçlıklarının alım gücü açısından zaman zaman yetersiz kalabileceğini kabul ederek, “Beş lira harçlığı olan da var, yirmi lira harçlığı olan da… Bu noktada fiyatlar bazen çocukların bütçesini zorlayabiliyor. Ancak elimizden geldiğince kantinlerdeki fiyatları piyasaya göre düşük tutmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
Mert Hamarat
