TAŞFED Başkanı Bayram Özbek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda Edirne, özellikle İpsala Pirinci başta olmak üzere yerel değerleriyle uluslararası mutfak profesyonellerinin dikkatini çekti.
Etkinlik kapsamında Edirne Tüm Aşçılar Derneği ile İpsala Kadın Kooperatifi iş birliğinde, yerli ve yabancı şeflere yönelik özel bir workshop ve tadım etkinliği düzenlendi. Dernek Başkanı İsmail Ergin, coğrafi işaretli İpsala Pirinci’nin özelliklerini ve profesyonel mutfaklardaki önemini katılımcılara anlattı.
Workshop sahnesinde, İpsala Kadın Kooperatifi üyeleri tarafından hazırlanan “İpsala Pirinçli Mantı” sunumu büyük ilgi gördü. Tadımı yapılan ürün, dünya çapındaki usta şeflerden tam not alarak Edirne’nin yerel lezzetlerini uluslararası gastronomi gündemine taşıdı.
Tanıtım etkinlikleri kapsamında ayrıca Edirneli şef Şenay Salam, Osmanlı saray mutfağının önemli tatlarından biri olan "Gaziler Helvası"nı hazırlayarak şeflere hem tanıtım hem de tadım gerçekleştirdi. Sunum, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Uluslararası jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Edirne’yi temsil eden aşçılar önemli dereceler elde etti.Ustalar kategorisinde, Edirne adına yarışan Berk Fırıncı, hazırladığı özgün tabağıyla Altın Madalya kazandı.Lise öğrencileri kategorisinde ise genç yetenek Kerem Engin, sergilediği performansla Gümüş Madalya almaya hak kazandı.
”HEDEF DÜNYAYA TANITMAK^"
Elde edilen başarıların ardından açıklama yapan Edirne Tüm Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Ergin, kurumsal desteklerin önemine dikkat çekti.
Ergin, “Şehrimizi uluslararası alanda temsil etmemize olanak sağlayan Edirne Valiliği ve İl Özel İdaresi’ne, gastronomiye verdikleri desteklerden dolayı Valimiz Sayın Yunus Sezer’e teşekkür ediyoruz. Ayrıca emekleriyle topraklarımızın bereketini sofralara taşıyan İpsala Kadın Kooperatifi’ne ve bu büyük organizasyonda bizleri buluşturan TAŞFED Başkanı Sayın Bayram Özbek’e şükranlarımızı sunuyoruz. Edirne mutfağını dünyaya tanıtma kararlılığımız sürecek” şeklinde konuştu.
İstanbul Mutfak Günleri’nde elde edilen bu başarı, Edirne’nin gastronomi alanındaki yükselişini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bülent Sarıçiçek

