LOKANTACILARDAN "ÇÖKÜŞ" UYARISI

Edirne’de 25 yıldır esnaflık yapan Murat Kartopu, sahibi olduğu esnaf lokantasında ayakta kalmak için her geçen gün daha fazla mücadele ettiklerini söyledi.

LOKANTACILARDAN "ÇÖKÜŞ" UYARISI

Edirne’de 25 yıldır esnaflık yapan Murat Kartopu, sahibi olduğu esnaf lokantasında ayakta kalmak için her geçen gün daha fazla mücadele ettiklerini söyledi.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
25 Temmuz 2025 Cuma 00:00
LOKANTACILARDAN "ÇÖKÜŞ" UYARISI

Artan maliyetler, yüksek vergiler ve düşen müşteri sayısı karşısında zor durumda olduklarını belirten Kartopu, “Piyasa haddinden fazla kötü. Girdi ve çıktılar sürekli artıyor, KDV yüzde 1'le alıyoruz yüzde 10’la satıyoruz. Elektrik, su, doğalgaz zamları belimizi büktü” diyerek yaşadıkları ekonomik baskıyı dile getirdi.

Büyük tezgah ve zengin menüyle hizmet verdiklerini ancak buna rağmen daha ucuza satış yapan işletmelerle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Kartopu, “Fiyatı artırmamak için direniyoruz. Ama nereye kadar? Artık küçülmeye gidiyoruz” şeklinde konuştu.

"KDV DÜŞÜRÜLMELİ, ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA İNDİRİM ŞART"

Kartopu, pandemi döneminde yapılan KDV indiriminin esnafa nefes aldırdığını hatırlatarak, “O zaman çektiniz, şimdi de çekin. Bu bizi rahatlatır” çağrısında bulundu.

Enerji faturalarının işletmeler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu vurgulayan Murat Kartopu, esnaf olarak beklentilerinin acil bir düzenleme olduğunu söyledi.

"TURİSTTE FİYATA BAKIYOR"

İşletmesinde zaman zaman Bulgaristan’dan gelen turistleri ağırladığını belirten Kartopu, “Onlar da neresi ucuzsa oraya gidiyor. Şimdi onlar da azalırsa yandık” diyerek dış müşteriye olan bağımlılığı gözler önüne serdi.

Son zamanlarda Edirne'ye eskisi kadar Bulgar turistin gelmediğini, gelenlerinde daha önce olduğu gibi şimdide ucuz yerleri tercih ettiğini ifada eden Murat Kartopu, "Maliyetler her geçen gün yekseliyor. Dolayısıyla bir çok restoranda fiyatlar yükseliyor. Biz esnaf lakantası olarak fiyatlarımızı makul tutmaya çalışırken zor şartlar altında hizmet veriyoruz. Kentimize gelen Bulgarlar da neresi ucuz ise orada yemek yemeyi tercih ediyor. İçeri girmeden önce fiyatları sorarak masaya oturuyorlar" diye konuştu.

Belediyelerin açtığı uygun fiyatlı kent lokantasının açılması ile birlikte bazı esnafları etkilediğini söyleyen Murat Kartopu, “Ben etkilenmedim çünkü zaten ucuza satmak zorundayım. Ama herkes bizim gibi dayanamıyor” dedi.

YERLİ MÜŞTERİ DE KORKUYOR

Kartopu son olarak, halkın da alım gücünün düştüğünü belirterek, “Müşteri lokantaya girerken bile fiyat artmış mı diye endişe ediyor. Böyle giderse iş küçülecek, çalışan sayısı azalacak. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Esnafın içinde bulunduğu karamsar tablo ne olacak. Sonuçta bu iş böyle gideceğe pek benzemiyor. Acil tedbirler alınmalı ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi için çalışmalar yapılmalı" dedi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.