Sağlıkla ilgili o kadar fazla mail alıyoruz ki; habere koymaya da, sosyal medya hesabında paylaşmaya da yetiyor inanın.

Bilhassa da Özel Hastanelerde görev yapan Hocalar çok yararlı bilgiler ve tavsiyeler içeren iletiler göndererek sağlık konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorlar.
Böyle olunca da bu gönderilen çok değerli bilgileri değerlendirememenin üzüntüsünü yaşıyorum bazen.

Geçmiş yıllarda da bu konu ile ilgili yazılar yazmış,hatta Cuma günlerini sağlık haberlerine ayırmıştım.

Bir süre devam etmeme rağmen devam ettiremediğim için de birçok okurumdan sitemli eleştiriler almıştım.

Ama olmadı ve devam ettiremedim verdiğim kararı.

Geçenlerde eşim öyle bir Gribal durum yaşadı ki;bir aya yakın bir süre rahatsızlığı devam etti.

Hastanede yatmayı istemediği için de hemen her akşam Acil servis yolunu tuttuk.

Yeni yeni toparlanıyor şu günlerde ve zatürreden döndü bir bakıma.

Kış mevsiminin kapıyı çalıp hava sıcaklıklarında da ani değişiklikler başlayınca doğal olarak bağışıklık sistemimiz de etkileniyor.

İşte bu etkilenme ile ilgili nelerin yapılması gerektiğini birçok hastane ilgili doktorları vasıtasıyla mail olarak basına da ulaştırıyor ve bizde sizleri aydınlatmak için her zaman olmasa bile zaman zaman köşemizde paylaşmaya gayret gösteriyoruz.

Şöyle diyor doktorlarımız;Doğru ve dengeli beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.B vitamini içeren çavdar, karabuğday ve bulgur gibi tahıllar her yemekte 3-4 kaşık alınmalı, C vitamini içeren sebze ve meyveler de ihmal edilmemeli. E vitamini içeren kuru yemişlerin ara öğünlerde tüketilmesi gerekir.

Son yıllarda mevsimlerin geçişleri çok hızlı gerçekleştiğinden bağışıklık sisteminiz bu geçişlere hazırlıksız yakalanabilir.Dengeli ve yeterli beslenme kuralları çerçevesinde bütün besin ögelerinin dengeli tüketilmesi gerekir.

Metabolizmanın sağlıklı kalması için besin ögelerinden yeterli miktarda alınması gerektiğini vurgulayan Doktorlar;“Makro besin ögelerinden karbonhidrat, protein ve yağ iken; mikro besin öğleleri vitamin, mineral ve sudur. Yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde bu ögelerden dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekir. Bu da tek tip beslenme yerine bütün besinlerden her öğünde azar azar tüketmek anlamına gelir”diyorlar.

Beslenmede vitaminlerin önemli bir yeri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse bakın bu konuda neler öğütlemiş;

“B vitaminlerinden zengin olan tahılları (çavdar, karabuğday, bulgur vb) her gün düzenli olarak tüketmenizde fayda var. Öğünlerde ana yemeğin yanında 3-4 kaşık tüketilecek tahıl yeterli olacaktır. Diğer bir vitamin olan C vitamini Türkiye’de ulaşımı da çok kolay olan meyve ve sebzelerde bolca bulunmaktadır. Sadece C vitamini değil, bitkisel kimyasallardan da zengin olan parlak renkli meyve ve sebzeleri tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve metabolizmanızı dinç tutmanıza yardımcı olacaktır. Her öğünde farklı sebze meyve tüketerek farklı farklı bitkisel aktif bileşenlerden alabilirsiniz. Örneğin portakaldan turuncu rengi veren, kerevizden beyaz rengini sağlayan bitkisel bileşenleri tüketebilirsiniz. Belirtmek isterim ki bu bileşenler aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olacaktır.”

Anlaşılan o ki;mevsim geçişlerinde hasta olmamak için herkesin dikkat etmesi gereken kurallar var ve biz bunlara fazla dikkat etmiyoruz.

Tüm hastalara şifa dileklerimle sağlıklı yaşamlar temenni ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.