Ülkemizin bazı yörelerinde olduğu gibi ilimiz sınırları içindeki köylerde de linyit madencileri tarafından verimli topraklarımız ve ormanlarımız kazılarla yok ediliyor.

Bugüne kadar defalarca gündeme geldi. Fakat yetkililerce şikayetimiz dikkate alınıp çözüm bulunamadı.

Uzunköprü ilçemizin köylerinden Harmanlı ve Çavuşlu köylüleri yeterli tarım toprağı olmayan köylerimiz.Halk geçimini hayvancılıkla sürdürmeye çalışıyor. Köy merasından çıkarılan linyit madenin işleticileri gelişen teknoloji sonucu madeni derin çukurlar açıp toprağı kazarak elde etme yoluna gidiyor.

Daha önceleri galeri açılarak verimli toprağa az zarar vererek elde edilen kömür şimdi madenin üzerindeki verimli toprağı kepçelerle kazılıyor.

Bu kazı alanları maden alınmasından sonra eski haline getirilmesi yasa gereği olduğu halde bunu dikkate alan yok.

Şu anda köy meraları ve çevresindeki ormanlık alan kazı alanı gibi derin çukurlarla kaplı.

Köy gençlerinin futbol oynadığı , çevresinde hayvanlarını otlattığı mera bugün derin çukurlarla kaplı.

Orman idaresine ait ormanlık alan da kazı alanı gibi talan edilmiş durumda.

Halka daha önceleri ormandan makta ile ücretsiz yakacak veriliyordu ,o da kaldırıldı.

---------------

SU KAYNAKLARI KİRLENDİ

Merada bulunan az sayıdaki su kaynakları ve dereler maden işleticilerinin kömür yıkaması nedeniyle kirlendi, feda edildi .

Köy merasından halk yararlanamıyor.Meraya çıkan büyük ve küçükbaş hayvanlar meradaki çukurlara düşme tehlikesi yaşıyor.

Harmanlı köyü ile Çavuşlu köyü arasındaki bağlantı yolu kömür ocaklarından kaynaklanan çökme sonucu geçilmez duruma geldi .İki köy yolu bağlantısı başka yol açılarak ulaşım sağlandı.

Son günlerde yurdumuzun başka yörelerinde görünen maden arayıcıları tahribatının bir başka örneği ilimizde de görülüyor.

İlimizde yetkililerce dikkate alınmayıp geçiştirilen mera yağması köylülerce dikkat çekmek için ulusal basın ve medyaya duyurulmak isteniyor.

Köylüler :“ Artık başka çaremiz kalmadı şikayetlerimiz dikkate alınmıyor.Sonunda bu şikayetimizi ulusal medya ve basında duyurmak istiyoruz. Meramız, ormanımız madencilere feda ediliyor .Böyle giderse köyümüzü terk etmek zorunda kalacağız.Yetkililere defalarca talebimizi ileterek meramızı yağmadan kurtarılmasını istedik. Sesimizi bugüne kadar duyan olmadı.Yasalar da caydırıcı olmadığı için maden için kazılan çukurlar o haliyle terk ediliyor.

Bizler bu çukurluk kazı alanına dönen köyümüzde yaşamak zorunda mıyız?

Kazı alanı konut alanlarımızın yakınına kadar geldi.Evlerimiz de tehlikede kuyularımız kurudu. Bu sorunun sorumlularını bir kez daha uyarmak istiyoruz.Ne olur, bir gün kıymetli zamanlarınızdan fedakarlık yaparak köy meralarımızın durumunu görün .O zaman bizlere hak vereceksiniz.Siyasilerimiz de bu konuya el atmalı.

Biz bu huzursuz ortamda daha fazla yaşamak istemiyoruz.Böyle giderse yaşadığımız toprakları terk etmek zorunda kalacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.