Atatürk, toplumda üreten kesim o zamana kadar en çok mağdur durumda kalan kesim olduğu için köylülere güvenini belirtmek,onlara değer verdiğini göstermek  için her zaman” Köylü milletin efendisidir ”benzetmesi yapmıştır.

Atatürk’ün bu veciz sözlerini bugün dahi köylü kuruluşlarında görürsünüz. Köylülerimiz Atanın bu onur verici sözleri ile kendilerini ne kadar  değerli bir kesim olduğunu kabul ederek  onur duyarlar.

-------------------

ATATÜRK’ÜN BU SÖZLERİ SİLİNDİ

Edirne İl Özel İdaresi giriş kapısı önündeki Atatürk anıtı önünde bir süre öncesine kadar Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözleri yazılıydı.Daha sonra hangi gerekçe  ile  bilinmiyor Atatürk’ün bu sözleri kaldırılıp onun terine , Onun sözlerinin hilafında ona nazire olur gibi Atatürk büstünün önüne  “Millete efendilik yoktur.hizmet etmek vardır.Bu millete hizmet eden  onun efendisi olur.”ibaresi yazıldı Altına da Atatürk’ün imzası atıldı.Atatürk’ün konuşmalarında böyle bir söz söyleyip söylemediği konusunda kesin bir bilgi yak.Bazıları bu  sözlerin Hazreti Muhammed’e ait olduğunu iddia ediyor.

Buradan Atatürk’ün köylülerle ilgili o sözlerini kaldırıp bu sözleri yazmaya neden gerek görüldü.?

 Başka çiftçi kurumlarında ve Özel İdarelerde Atanın “ köylü milleti efendisidir” sözlerinin bulunduğu  biliniyor.Edirne’de bu sözlerin  silinmesi köylülerimizi ve onları temsil edenleri rahatsız etmiyor mu?

Ben bunu daha önce de gündeme getirdim,bir yanıt alamadım. Burada bir kez daha hatırlatmak istedim.

-----------------

HERKES PAHALILIKTAN ŞİKAYETÇİ DE:

Günümüzde özellikle bu pandemi döneminde toplumun büyük kesimi hayat pahalılığından şikayetçi.Bir süre önce aldığı bir malı kısa süre sonra çok daha pahalıya almak zorunda kaldıklarından yakınan halkımız “Bu piyasayı denetleyerek bir kurum yok mu?  Herkes malını istediği fiyata satacak duruma mı geldi.Kar marjını aşanlara bir yaptırım uygulanması gerekmez mi?” Diye piyasanın denetimsiz olduğunu söyleyen vatandaşlar bu yakınmalarında haklı sayılmazlar mı?

;İnsanlarımız kısıtlı bütçeleriyle geçinme telaşında.istediği ürünü alabilmek için pazarların dağılım saatini ve marketlerin indirim günleri ile kullanım süreleri sona erme aşamasında olan ürünleri alma telaşında.

Hal öyleyken piyasanın denetiminden sorumlu olanlar her halde “ ülkede serbest ekonomi var isteyen istediği fiyatla malını pazarlar. İşine gelmiyorsa alma” mantığı ile mi hareket ediliyor.

Bugün piyasanın denetlendiğini kim savunabiliyor.

Ekmeğe zam yapıldı bu konuda en yetkili kurum olan Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ekmek zammının kendilerinden habersiz yapıldığını iddia ederek sorumluluktan kaçıyor “Altta kalanın canı çıksın “ anlayışı ile  hareket ediliyorsa o ülkede huzur, güven sağlanır mı? İnsanlarımız bir yanda sağlık sorunları ile uğraşıyor.Diğer yanda yaşamları için gerekli ürünleri almada  denetimsiz sonucu fiyatlar almış başını gidiyor.

--------------------------

TUZU KURU OLANLAR İÇİN SORUN YOK

Çarşı pazardaki zamdan etkilenmeyen geliri yüksek,tuzu kuru kesimler etkilenmeyebilir.halkın büyük kesimini oluşturan ,ay sonunu nasıl getiririm diye  ihtiyaçlarından kısıtlama yapmak zorunda olan dar gelirliler için pazarların denetimsiz olması en çok  fakir fukarayı zor durumda bırakıyor.Bu dikkatten uzak tutulmamalı.

-------------------------

KISSADAN HİSSE

EŞEKLERİN DUASI

 Zamanın birinde kasabanın semercisi ölmüş

Kasabaya yeni gelen semerci ,işinin acemisiymiş.

Yaptığı kötü semerler yüzünden eşeklerin sırtında yaralar meydana gelmiş.

Eşekler başlamışlar duaya:

“Tanrım ne olur bizi bu acemi semerciden kurtar. Bu semerci ölse de kurtulsak

Sonunda eşeklerin duaları kabul olmuş semerci ölmüş.

Ölenin yerine gelen semerci daha da işini acemisiymiş.

Bunu üzerine eşekler yeniden duaya başlayınca eşekler grubunun en yaşlısı olan boz eşek:

“Yanlış yapıyorsunuz arkadaşlar. Bu iş böyle olmaz.Sizlerin semercinin ölmesi için dua etmeniz  bizlere bir şey kazandırmaz.

Eşekler acı içinde içinde  biraz şaşkın biraz kızgın  boz eşeğe bakmışlar:

“Peki dua etmeyelim dene yapalım? Bu çileye çekmeye devam mı edeceğiz böyle ?”

 Semerciden kurtulmak için elimizden başka ne gelir?

Yaşlı eşek acı acı gülmüş:

“Semerci gitse de bizim kaderimiz değişmez”

“Peki ne yapalım.?”

“Tanrımıza bizi eşeklikten kurtarması için yalvaralım !”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.