Daha önceki yıllarda ihmal edilen, yeterince önem verilmeyen köy ve mahalle muhtarları son yıllarda kıymete bindi .

Ülkemizde her siyasetçi yaptıkları   konuşmasında muhtarların  ülke yönetiminde ne denli önemli olduğuna değinmeden edemiyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın köy ve mahalle muhtarları ile sık sık bir araya gelmesinden sonra diğer partilerin de muhtarlara ilgisi arttı.    Gittikleri yörelerde yaptıkları konuşmalarında  muhtarların sorunlarını dinliyorlar,bu sorunlara sahip çıkacaklarını belirtiyorlar.

-----------------

MUHTARLARI HALK DOĞRUDAN SEÇİYOR

Köy ve mahalle muhtarlarını halk kendi iradesiyle doğrudan aracısız seçiyor.Demokrasinin en iyi uygulandığı yer muhtar seçimleri oluyor.Siyasi partilerde olduğu gibi  dalavereler ayak oyunları muhtar seçimlerinde pek etkili olamıyor.Muhtar seçilecekler kendi gayretleri ile propagandalarını yapıp halkı karşısına çıkıyor.Tanıtım afişlerini dahi kendileri basıp dağıtıyor.Seçmen kabinlerinde adlarının yazıldığı kağıtlar yine onların eseri.

Belediye ve milletvekili seçimlerinde olduğu gibi onların birleşik oy pusulası yok.

Bu imkan sağlansa seçim yapacak vatandaşlar istedikleri muhtar adayına   mührünü basıp onay verecek.

Kabine oy vermek için giren art düşünceli biri karşı çıktığı bir muhtar adayını oy pusulalarını cebine koysa  buna  kimse engel olamaz.

Muhtarlara sahip çıkan siyasiler  bunu gündeme getirmiyor.Son yıllarda siyasiler için popüler olan köy mahalle muhtarlarının  sorunlarını çözmek için yasa teklifi hazırlayan siyasi partilerimiz var.

Onlara sormak gerek.Bir asra yakın süre  köy yasaları  muhtarların sorunları unutuldu, sahip çıkan  olmadı Muhtarların sorunları dikkate alınmadı.Köylülerin bir sorunu için devlet görevlilerine başvuran köy muhtarları  siyasilerden onay almak zorunda kaldı.

Siyasiler, eğer muhtarlar  kendi partilerine destek veriyorsa oralara daha çok devlet hizmeti ulaştı.Muhtarların talepleri dikkate alınmadı.

---------------------

HALKLA İÇ İÇE OLAN DEVLET GÖREVLİSİ

Muhtarlar her zaman halkla birlikte olan, onların sorunlarını en iyi bilen halkın doğrudan seçtiği devlet görevlileri.Öyle olduğu için de toplum yeri geldiğinde seçtiği kişiye hesap sorabiliyor.Siyasiler gibi işleri bitince toplumdan uzaklaşmaları mümkün değil.Muhtarların halk üzerinde böyle etkileri bilindiği için muhtarlar  siyasilerce de popüler hale geldi.

İletişim araçlarında yaşanan gelişmeler sosyal medyanın etkinliği, siyasi partilerin bu kanaldan muhtarları kolayca denetim altına alma   ve siyasetlerini daha geniş alana yayma imkanı veriyor.

Her ne kadar muhtarlar her siyasi görüşe eşit mesafede olduğu iddia edilse de bazı işlerini yaptırabilmeleri için siyasilerden destek almaları zorunlu.

O kanaldan sorunları daha rahat çözümleniyor.Onun için köy ve mahalle muhtarları siyasilerimizin gözbebeği oldu.Son yapılan kararname ile muhtarların tek çatı altında konfederasyon olarak toplanması amaçlanıyor.

Bugüne kadar çok parçalı olarak örgütlenen muhtarların  bir arada olması sorunlarına nasıl bir çözüm getirecek .Onu da bu örgütlenme gerçekleştirildikten sonra göreceğiz.

Kuşkusuz muhtarlar her zaman siyasilerin hedefinde olacak. Muhtarlar bu koşullarda halka hizmette nasıl tarafsızlığını koruyacak,siyasilerin engeline takılmayacak.Onu da muhtarların  uygulaması gösterecek.Demokrasimizde halk iradesinin en iyi şekilde yansıtıldığı kurum olan muhtarlar siyasilerin oyununa gelmediği sürece halk nezdinde saygınlıklarını devam ettirir. Seçilme vaatleri de bunu gerektirmektedir.Bunu ihlal etmeleri saygınlıklarını zedeler.Diğer yandan muhtarların da  gelişen iletişim ağına paralel olarak kendilerini geliştirmeleri bu imkanlardan yararlanmaları gerekir.İşlerin kafa kol ilişkileri ile çözümü yerine haklı oldukları yerde kendi iradelerini kullanma alışkanlığı kazanmaları gerekir.Bu, verilmeyen  haklarını kazanmalarında etkili olacaktır.Parlamentoda köylülerin ve muhtarların haklarını kararlılıkla savunan kişilerin olması onların haklarını kazanmalarını sağlayacaktır.Hakkın  başkalarının icazet siyasilerin oluru i yerine, kendi çabaları ile kazanmanın daha  kalıcı hak olduğunu muhtarlarımız akıldan çıkarmamaları gerekir.

--------------------------

ÖZLÜ SÖZ

KÖYLÜ MİLLETİN  EFENDİSİDİR

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.