Edirne öyle  güzelliklere sahip bir kent ki, buranın tarihi ve doğal güzellikleri  hangi kentimizde  görebilirsiniz .

İlinden  üç nehir geçen, Edirne çevresinde birleşen sonra sınırlarımızı takiben birleşerek Meriç Nehri adıyla Saroz Körfezine uzanan  Arda,Tunca Meriç  nehirleri kentimize ayrı bir güzellik katıyor.

Şöyle hakim bir tepeden Edirne’ye baktığınızda yüzlerce tarihi eserle özellikle Selimiye’nin görkemli yapısıyla Edirne  görenleri hayran bırakıyor.

Türkiye  sınırları içinde komşu ülkelerden gelerek birleşip denize dökülen bir başka il yok. Edirne’miz böyle bir doğa güzelliğine sahip.Ne yazık ki biz bu güzelliklerden yeterince yararlanamıyoruz.Sınırımızda  Meriç nehrinin Arda nehri ile birleşmesi, daha sonra Bulgaristan’dan gelen Tunca   nehri ile  de birleşerek Ülkemize sınır çizerek Saros körfezine ulaşıyor.Bu nehirlerimizden sadece tarımda sulama amacıyla yararlanıyoruz.”Su akar Türk bakar” misali nehirler akıp gidiyor.Meriç kenarında yapılan bir barajımızı dahi tamamlayamadık.

 Bugüne kadar çok mahalli ve  siyasi  parti  yetkilileri nehirlerden  turizm  amaçlı fayda konusunda vaatlerde bulundu. Bu nehirlerimizde  su sporları yapılacağı  çevresinde geniş piknik alanı  yapılacağı sözü verildi.

Bunların hiç biri gerçekleşmedi.Bu güzelliklerden  yeterli oranda faydalanamıyoruz.

-----------

KIRKPINAR ALANI ATIL DURUMDA

Yine ismi Edirne ile anılan tarihi  Sarayiçi Kırkpınar alanı da Kırkpınar etkinlikleri  bir günlük Kakava şenlikleri dışında faydalanamıyoruz . Daha önceki Spor bakanlarımız Kırkpınar alanının farklı amaçlı spor etkinlikleri yapılacağı düzeye getirileceği  müjdesini verdi ,o da unutulup gitti.

Tarihi zenginlikleri yanında doğal güzellikleri de olan Serhat şehrimiz bugün kalkınmada öncelikli iller den biri olması gerektiği halde bu imkanlardan yoksun kaldı.Arşivler ortada  bakılabilir.Edirne için verilen  yardım ve kalkınma amaçlı sözler daha sonra unutulup gitti. 

İlimizdeki tarihi eserleri  görüntüsünü engelleyen binaların yapılmasına  geçmişte izin verilmiş.Keşke izin verilmeseydi.O zaman Edirne’nin   tarihi güzellikleri tüm çevre yollarından aynı görkemli haliyle  görmek mümkün olacaktı.

Özellikle Selimiye Camii  görüntüsünü  engelleyecek   yüksek yapılarla tarihi  eserlerimizin  net olarak görüntüsüne mani olduk.

Havsa istikametinden şehre geldiğinizde Selimiye Camimizin sadece minareleri ille kubbesinin üstü görünüyor.

Şehrin diğer giriş yollarından  ise,  özellikle batı ve güneydeki yollardan Edirne’ye baktığınızda, Selimiye’nin heybetli yapısını ve çevresindeki tarihi binaları  net olarak görmeniz mümkün .

Daha önceki yıllarda birkaç kat bina uğruna  tarihi güzelliklerimizi feda etmişiz.  Başka ülkelerde kentlerin tanıtımında önemli görevi olan tarihi eserlerin   yapılaşmada tüm boyutu ile görüntüsü sağlanırken, bizde bu kural hiçe sayılmış,yapılaşmaya feda edilmiş.

Bundan yarım asır öncesini hatırlayanlar bilir Havsa istikametinden Edirne’ye yaklaştığınızda tüm heybetli görüntüsü ile Selimiye karşınıza çıkıyordu.

O günün fotoğrafları ile bugünkü görüntüyü karşılaştıranlar bu farkı göreceklerdir.

Buna izin verenler kentimiz için en büyük kötülüğü yapmış.

Bugün dahi yapılaşmada  tarihi dokularımızın  görüntüleri  dikkate alınmıyor,çevrelerinde  görülmelerini  gizleyen yapılaşmaya izin veriliyor.

Bir de tarihi dokunu çevresindeki ağaçlar  eserleri görüntüsünü engelleyecek şekilde olmamalı.

------------------

FIKRA

ARABANIN PLAKASI

Orhan ve eşi Aysel bir müzeyi geziyorlardı.Bir Mısır mumyasının önüne gelip durdular.Hayretle mumyayı incelerken gözleri mumyanın üzerindeki M.Ö 2000 yazısı dikkatlerini çekti.Aysel eşine:

“Ne demek M.Ö 2000 ?“diye sordu.

Orhan şu cevabı verdi:

“Bunda anlamayacak ne var? Adama çarpıp onu bu hale getiren aracın plakası”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.