Bir köşe yazısı ilgimi çekti. Başlığı şöyle:

MEB’in  Tarihi   Hatası:

Anadolu Öğretmen

Liselerinin Kapatılması

İlgimi çekmesinin elbet bir nedeni var. Çünkü ben uzun yıllar bu okullarda meslek Dersleri Öğretmeni olarak  çalıştım.Bir, bir buçuk ay kadar Urfa kız Öğretmen Okulunda (Becayişle Kastamonu  Göl öğretmen okulunda dört yıl) çalıştım.Son olarak Edirne Kız Öğretmene atanmıştım.

Toplam otuz yılı geçti. Ben çalışırken adı birkaç kez değişmişti. 93’te emekli olduğumda Adı Öğretmen Lisesi idi.

Bir aralar Ülkemizin her ilinde iki tane Öğretmen okulu vardı. Artık hiç kalmadı, sayılır.

Köşe yazarımız Av. ARİF Anıl Öztürk, Yazısının bir bölümünde diyor ki “ Bir ülke gelişmek, ve ilerlemek istiyorsa her şeyden önce iyi eğitimciler, bilgili ve donanımlı öğretmenler yetiştirmek zorundadır.Aksi takdirde bütün kurumlarıyla birlikte     çöküşe doğru sürüklenecektir!”

Yazarımız şöyle sonlandırıyor köşe yazısını:

 “Anadolu  öğretmen liseleri tekrardan açılarak öğretmen okulları kültürü yaşatılmalı ve ülkemiz için bilgili ve donanımlı öğretmenlerin ve bu kültürü taşıyan vatandaşların yetiştirilmesine devam edilmelidir!”

Bu okulların yeniden açılması son derece önemli.Yetersiz ve pedagojik donanımlı ola aııdaylar

İş başına getirilmelidir. Bekleyen yüzlerce öğretmen adayı atanmayı bekliyor günümüzde. Kısa bir süre önce sınava alındı,bakalım sonuç ne olacak?

İstanbul Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünden mezun olur olmaz, ertesi gün hemen depo tayini olarak atanmamız yapılmış, kısa bir süre sonra maaşımızı almaya başlamıştık.Bir de şimdilere bakalım…

Halkın öğretmene  büyük saygısı vardı o zamanlar.Bir çok köyde yemeği bile verilirdi.Saygının yanında sevgi de vardı. Öğretmen okullarının kuruluşu 16 mart, Köy enstitülerinin kuruluşu 17 nisandır. Vesileyle  öğretmen Okulları marşını anımsayalım:

ÖĞRETMEN MARŞI

Alnımızda bilgilerden bir  çelenk

Nura doğru can atan  Türk oğluyuz

Yeryüzünde yoktur olmaz Türk’e denk

Korku bilmez soyumuz

Şanlı yurdum her bucağın şanla dolsun

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun

Candan açtık cehle karşı bir savaş

Ey bu yolda ant içen genç arkadaş

Öğren öğret hakkı halka gürle coş

Durma durma koş

Şanlı yurdum her bucağın şanla  dolsun

Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun

İsmail Hikmet ERTAYLAN

Not:Cevat Memduh Altar tarafından bestelenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.